Hlavní navigace

Blokáda CDMA - mnoho povyku pro nic

3. 3. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Možná jste zaznamenali určitý šum kolem připravovaného "dne vzdoru", kdy někteří nespokojení uživatelé služby Eurotel Data Expres chtěli svého poskytovatele donutit k nápravě tím, že se pokusí 1. března zahltit CDMA síť masivními přenosy. Ovšem přenosy jsou buď už nyní vysoké, nebo si akce našla tak málo příznivců, že výsledek byl nulový.
O síti CDMA2000 1×EV-DO a službě Eurotel Data Expres jsme již napsali mnohé, jak v dobrém, tak zlém. To, že službu průběžně provází určité komplikace (nejprve problémy s modemy, na přelomu ledna a února opakované pády sítě), jste si na Lupě také mohli přečíst (např. zde či zde), i o problémech s připojováním na některé stránky. Podle některých uživatelů již pohár trpělivosti přetekl, a tak se nejdříve objevila značně pochybná petice (která si k dnešnímu dni našla podporu u celých 230 signatářů) a poté plán na „den vzdoru“. Myšlenka byla jednoduchá – ukázat poskytovateli, že není radno si zahrávat s rozzuřeným davem, který, když bude chtít, může síti snadno způsobit velké problémy – tedy jakýsi nátlak na Eurotel, že by měl více posilovat kapacity své sítě. I když případné následky by nejvíce dopadly na ostatní uživatele, kterým CDMA jinak rozumně funguje.

Ústředním bodem domlouvání celé akce se stala fóra na serveru CDMA.cz, kde část nespokojených uživatelů mezi sebou komunikuje, ovšem nezasaženy nezůstaly ani další servery. Prakticky pod každým článkem na libovolném serveru, kde se píše o CDMA, se dříve či později v diskusi objevilo prohlášení o této formě protestu – poněkud otravný způsob spamování, leč poplatný dnešní době. Samotná akce měla probíhat od rána 1. března do rána 2. března, tedy 24 hodin, a cílem bylo „sosat, sosat, sosat“ – co největší objem dat po celou dobu.

A výsledek se… nedostavil. Podle veškerých dostupných informací, to jest grafy přenosů Eurotelu přes NIX, vyjádření Eurotelu a i podle osobních pozorování, byl úterek dnem jako každý jiný. Žádná abnormálně přetížená síť, žádní zoufalí uživatelé, žádní zhroucení správci sítí v Eurotelu. Paradoxně je, podle grafu NIXu, ve středu večer mnohem větší provoz než v předchozích dnech, včetně úterý, kdy se měl protest konat.

Možných vysvětlení nulových výsledků protestu je několik (a nepřikláním se k názoru kolegy Zikmunda, že sám organizátor to ze zoufalství vzdal, ve fóru na CDMA.cz se může každý podepsat jakkoliv), nejpravděpodobnější se mi zdá prostě vliv sítě a okolností – velmi málo zapojených uživatelů, kteří zpravidla stejně už před tím „sosali, co to dalo“, takže se nijak reálně na propustnosti sítě neprojevili (CDMA jede už z principu na „maximální možný výkon“, takže při větším zatížení uživateli nestoupne celkový přenos dat, jen se rozdělí mezi více uživatelů). Mezi logické stoupence akce se dají počítat ti uživatelé, kteří mají problémy s propustností sítě trvale, ať již z důvodu vytížení BTS, nebo špatných příjmových podmínek. Uživatelé, kteří problémy nemají, rovněž nemají jediný racionální důvod se k protestu připojovat. Takže přetížené BTS zůstaly přetíženy, pomalé přenosy dat byly nadále pomalé, a tak ani nebylo čím razantně zvýšit zátěž sítě. To je samozřejmě jen jedno z vysvětlení, pokud pomineme konspirační teorie, že Eurotel náhle navýšil kapacitu sítě (proč by to neudělal už před tím), je dalším logickým vysvětlením opravdu minimální zájem uživatelů CDMA o celou akci.

Nelze sdílet názory organizátorů, že svou akcí nějak přispěli k pošramocení mediálního obrazu Eurotelu – to skutečně ne, to už zvládl sám dobře Eurotel tím, co nabízel, byť to nemusela být primárně jeho chyba (vadné modemy – Gtran, pády sítě – Nortel, zbytečně lákavá reklamní kampaň). Na celou akci se tak lze dívat spíše jako na výrazně zveličený pokus skupinky nespokojenců, kterým došly argumenty, a tak se snaží vynutit si pozornost a nápravu tímto způsobem. To neznamená, že nemají reálné problémy, ale otázkou je, zda za ně může opravdu jen Eurotel.

A co na to Eurotel?

Posiluje – samozřejmě síť. Podle všeho se trochu změnily původní plány, podle kterých se od listopadu do konce ledna mělo vybudovat 100 nových BTS (později byl termín posunut do konce února, ovšem v poslední době se žádné nové vysílače neobjevily). Místo toho Eurotel po celé republice provádí blíže nespecifikované úpravy sítě, v rámci kterých nás občas potěší krátkodobými výpadky. Dokonce k plánovaným výpadkům vytvořil na svém serveru stránku, ale jelikož některé z výpadků jsou nakonec z důvodů aktuální meteorologické situace prováděny přes den a nikoliv v noci, a tyto změny nejsou zaneseny, nejsou data stoprocentně odpovídající. Podle tohoto seznamu už ostatně plánované výpadky skončily.

Dá se předpokládat, že některé z úprav sítě zahrnují také nasazování druhého carrieru, například na Liberecku mělo být výsledkem zdvojnásobení kapacity sítě. Bohužel Eurotel poněkud změnil komunikaci ohledně CDMA, a i když byly původně na počátku února přislíbeny aktuálnější informace o počtu zákazníků a BTS, nakonec je Eurotel neuvolnil, poslední data tedy pocházejí z konce minulého roku. Dá se předpokládat, že důvodem je snaha nedráždit zbytečně situaci ukázáním dalších vysokých nárůstů zákazníků v okamžiku, kdy jsou s CDMA hlavně problémy.

BRAND24

Od 1. března také skončily poměrně výhodné podmínky na pořízení CDMA, počínaje možností 14ti denního otestování přes slevu ve výši jednoho měsíčního paušálu až po levný dotovaný modem – ceny modemu jsou nyní 2995 a 4995 korun s dvouletým nebo ročním úpisem – a 1782 korun za aktivaci, zápůjčky jsou možné již jen krátkodobé (jeden až dva dny). Pokud někdo chce pořídit CDMA výhodněji, může se podívat například do Annonce, kde někteří majitelé nabízejí přenechání smlouvy za přepsání.

I když není Eurotel Data Expres bez chyb, nadále zůstává službou, která pro mnoho uživatelů znamená velmi příjemné rozšíření možnosti využití Internetu – ať již díky mobilitě služby, nebo díky pokrytí oblastí, kde není jiná varianta. Pokus o protestní akci vyšuměl v tomto případě do ztracena, doufejme však, že Eurotel i bez podobných taškařic bude i nadále zlepšovat parametry sítě a její propustnost. A nespokojení uživatelé se prostě musí těšit, že jednoho krásného dne jim konkurence nabídne lepší služby – například T-Mobile, udělení licence na pásmo 872 MHz je už na spadnutí.

Zúčastnili jste se blokády CDMA?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).