Hlavní navigace

Blokování webů by mohlo vést ke zdražení cen za připojení k internetu

11. 5. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Maxx-Studio / Shutterstock
Chystané povinné blokování webů s nepovoleným hazardem je nesmyslné, nebude fungovat a zatíží ISP náklady, které budou muset promítnout do cen.

Aktualizováno 16.5.: Přidán odkaz na stránky nové výzvy Přichází cenzor

Je to jeden z posledních pokusů zástupců internetového podnikání, jak zvrátit přijetí nesmyslných paragrafů o povinném blokování webů s nepovoleným hazardem. Dva týdny před tím, než bude návrh zákona schvalovat Senát, vydal své varování před možnými dopady normy správce tuzemské domény CZ.NIC.

Varuje zejména před tím, že návrh vůbec nepočítá s náklady, kterými by blokování zatížilo poskytovatele připojení. „Může se jednat o stovky miliónů až miliardu korun, neboť vybudování efektivního systému k blokování konkrétních webových stránek představuje něco velice podobného tomu, co již několik let budují v Číně,“ cituje prohlášení technického ředitele sdružení NIX.CZ Adama Goleckého.

Na internetu už se dá i hlasovat ohledně nového loterijního zákona na stránkách Přicházícenzor.cz.

Jak jsme na Lupě před měsícem psali, ministerstvo financí si představuje, že bude po poskytovatelích připojení (ISP) požadovat blokování konkrétních stránek „od domény 3. řádu a níže“. Na blacklistu se ale mají vyskytovat i „adresy za lomítkem“.

Takový požadavek by znamenal, že by blokování nemohlo probíhat „jednoduše“ na úrovni DNS. „Znamenalo by to mít speciální HW s firewallem, který by prováděl diagnostiku až na 7. síťové vrstvě OSI. To je velmi drahé zařízení a operátoři s ním obvykle ani nemají důvod disponovat,“ řekl Lupě šéf ISP Alliance Jakub Rejzek.

Blokování stránek je ale problematické už z toho důvodu, že jednoduše nebude fungovat – je totiž poměrně jednoduché ho obejít. „Obejít ho mohou jak provozovatelé hazardních serverů, kterým stát dává 15 dnů, aby přesunuli obsah na jinou adresu, tak uživatelé, kteří mohou využít celé řady jednoduchých možností, včetně oblíbených aplikací v mobilních telefonech nebo použití takzvané virtuální privátní sítě (VPN),“ podotýká výkonný ředitel CZ.NIC Ondřej Filip.

Návrh zákona už prošel Poslaneckou sněmovnou. Ministr financí Andrej Babiš při jednání argumentoval mimo jiné mapou evropských zemí, ve kterých blokování funguje (najdete ji na webu ministerstva). Jenže jde o podklad připravený asociací APKURS, která zastupuje zájmy tuzemských sázkových firem. A jak se brzy ukázalo, spolehlivost těchto informací je velmi pochybná.

BRAND24

Babiš také při projednávání předčítal z dopisu, který dostal od sázkové firmy Tipsport. Těžko říct, proč nekriticky přejímá argumenty jedné strany a na druhé straně vytrvale ignoruje námitky internetových sdružení.

Senát má o návrhu zákona o hazardních hrách jednat 25. května.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).