Hlavní navigace

Názor k článku Bouře v misce rýže od Ondřej Bittner - Závidím autorovi článku, černobílé vidění světa. Ano ČLR...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 1. 2010 2:57

    Ondřej Bittner
    Závidím autorovi článku, černobílé vidění světa. Ano ČLR rozhodně není z ekonomického pohledu "vyloženě komunistická" ano obsahuje "zóny volného obchodu" to ovšem neznamená ani v nejmenším že je demokratická, nebo ekonomicky svobodná. Z článku ovšem usuzuji že jako Evropanovi by mi to mělo být jedno, protože je to jejich tradice, a tradice je v očích p. Bednáře zákon. V Číně je za tradici považovaný autoritářský styl vlády, co naplat tak to musí zůstat. Maoistický režim byl také prudce autoritářský, považoval by jste ho za tradiční? Těžko.

    Již v diskuzi zmiňované Japonsko, kdysi výhradně feudální systém s přísným společenským kodexem. Se zvládlo přetvořit na demokratickou zemi s ekonomickými svobodami a uplatněním lidských práv a svobod, bez ztráty těchto tradic. Feudálního pána nahradila ve společenském kontextu velká korporace. K nadřízeným se chová bezmezná úcta a zaměstnanec je nezřídka společnosti loajální po celý svůj život.

    Neříkám, že je snad správné demokracii vyvážet za petrodolary jak tomu činí USA. Ale také dle mého názoru není správné pošlapávání lidských práv přehlížet (vaše podání evropského konzervatismu). Google si zvolil střední (pro mě Evropskou liberální cestu), danou situaci netolerovat (ať už byli jeho pohnutky jekékoliv).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).