Hlavní navigace

Británie má zákon na silná hesla, Rusko si došláplo na IT firmy, ošklivý svetr od Microsoftu

3. 12. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft
Vybudovat nezávislý čipový řetězec v Evropě není možné. Čínské grafické karty jsou tu. Řada novinek v AWS. Emulace x64 ve Windows. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Pokud technologické firmy chtějí podnikat v Rusku, musí si tam zřídit pobočku a fyzické kanceláře. Rozhodl o tom ruský telco regulátor Roskomnadzor s platností od letošního prosince. Platí to pro podniky s více než 500 tisíci aktivními uživateli v Rusku. Situaci rozebírá Reuters.

Velká Británie má nový zákon zakazující výchozí hesla v elektronických zařízeních. Každý stroj musí mít unikátní a silné heslo. Hrozí pokuty až deset milionů liber nebo čtyři procenta ročního obratu.

Nextcloud a desítky dalších firem podávají u Evropské komise stížnost na Microsoft. Vadí jim integrace OneDrive ve Windows. To má, podobně jako před lety integrace Internet Exploreru, betonovat pozici Redmondu. Stejně tak je problematická aplikace Teams, s tím už se dříve ozval Slack.

Microsoft konečně přišel s emulací x64 v rámci Windows. Tato možnost je ovšem dostupná pouze pro Windows 11 a zdá se, že desítky se nedočkají a musí si vystačit s emulací 32bitových aplikací. Emulace je jedním z kroků, jak Windows dostat na čipy ARM.

Britský regulátor CMA nařídil Facebooku, aby prodal službu Giphy, populární databázi gifů. Facebook, respektive Meta, by údajně mohl nadále posilovat svoji dominanci v oblasti sociálních sítí a komunikace a případně omezovat přístup ke Giphy třetím stranám.

Meta rozjela dlouhodobé partnerství s Amazon Web Services. Majitel Facebooku bude AWS využívat v rámci své hybridní infrastruktury. Obě firmy zároveň chtějí posílit pozici PyTorche.

Další novinky v Amazon Web Services. V preview verzi je k dispozici AWS Cloud WAN. Přichází AWS Data Exchange for APIs umožňující automaticky pracovat s API třetích stran. Karpenter je open source nástroj na škálování Kubernetes clusterů. Vychází alfa verze AWS SDK pro KotlinAWS IoT RoboRunner je platforma pro správu robotů. Redshift, EMR, MSK a Kinesis nyní mohou běžet jako serverlessAmazon SageMaker Canvas umožňuje pracovat se strojovým učením bez nutnosti programování (no-code), AWS Amplify Studio zase umožňuje vývoj appek s malým množstvím kódování. AWS Mainframe Modernization míří na překlopení legacy aplikací z mainframu do cloudu, přichází i serverless COBOL. Dále přichází čtyři nové služby pro storage.

Google ukázal plány na rozšiřování lokalit Google Cloudu. V Evropě se to týká Německa. Google Cloud má nyní 29 regionů a 88 zón.

Qualcomm oznámil Snapdragon 8 Gen 1. Půjde o nové high-end SoC pro mobily se 4 nm a postavené na ARMv9. Dále přichází Snapdragon 8cx Gen 3 postavený na 5nm procesu a údajně s až 85procentním růstem výkonu. Qualcomm rovněž představil přenosnou herní konzoli Snapdragon G3× se 120Hz OLED displejem.

Přichází mikropočítač ve stylu Raspberry Pi poháněný RISC-VVisionFive V1 má čip JH7100, tedy SiFive U74 a ISA RV64GFC. Funkční jsou dvě jádra na 1,5 GHz. Na RISC-V Summitu by měla být představena i další verze.

Čínský Innosilicon představil vlastní dedikované grafické karty. Desktopová varianta schopná běhu DirectX pod Windows dosahuje až na pět teraFLOPS, což by mohlo odpovídat zhruba AMD RX 5500 XT. Více píše Cnews.cz. Objevuje se také další čínský GPU hráč Moore Threads.

Vybudovat nezávislou výrobu čipů v Evropě aktuálně není možnésdělila eurokomisařka Margrethe Vestager pro CNBC. Jedním z hlavních důvodů jsou velmi vysoké investice. Evropská komise zároveň rozjíždí program Global Gateway, v rámci něhož chce mezi roky 2021 a 2027 mobilizovat 300 miliard eur. Investice mají jít do infrastruktury, dodavatelských řetězců a podobně. Jde mimo jiné o nástroj, který má některé země odlákat od podobných čínských akcí.

Quest Software má nového majitele. Clearlake Capital tuto firmu kupuje za 5,4 miliardy dolarů. Prodávajícím jsou fondy Francisco Partners a Elliott Management, které Quest kupoval v roce 2016 za dvě miliardy dolarů (společně se SonicWall), a to od Dellu. Ten se Questu zbavoval, protože potřeboval financovat nákladný odkup EMC a odchod z burzy. Quest měl historicky vývoj v Ostravě, koupil tamní firmu Charonware. Mluví se ale o postupném úpadku, propouštění a šetření.

Hewlett Packard Enterprise má podíl ve firmě na sankčním listu USA. Jde o podnik H3C, kde HPE vlastní 49 procent. Zbytek tohoto joint-venture ovládá čínská Tsinghua Unigroup. Situaci rozebírá Light Reading.

Microsoft letos opět prodává ošklivý vánoční svetrMicrosoft Minesweeper Ugly Sweater má na sobě motiv legendární hry Miny. Aktuálně je vyprodáno.

Microsoft také aktualizoval aplikaci Malování (Paint) pro Windows 11. Prozatím je k dispozici členům programu Insider.

Vychází prohlížeč Vivaldi 5.0. Postavený je na Chromiu 96. Kromě opravených chyb přibyl například editor motivů.

Quantinuum je nová kvantová společnost Honeywellu a Cambridge Quantum. Aktuálně bude pracovat s kvantovým počítačem Quantinuum Model H1 pocházejícím od Honeywellu. O kvantových strojích v našem novém článku.

Google vyhlásil aplikace roku 2021 na Google Play. Uživatelé zvolili Paramount+ a hru Garena Free Fire MAX. Jinak je nejlepší appkou Balance a hrou Pokémon Unite. Nejlepší aplikace v App Store vyhlásil také Apple. Appkou roku je Toca Life World.

Pro Intel Alder Lake bude dostupná relativně levná deskaGigabyte Z690M DS3H totiž nabídne DDR4 a PCI Express 4.0 místo pětky. Cena má být mezi 3500 až 4000 korunami.

Salesforce.com má druhého CEO, stal se jím Bret Taylor. Doplní Marca Benioffa. Už nějakou dobu se spekuluje, že se Benioff chystá stáhnout do pozadí. Taylor doposud působil jako provozní šéf.

Tipy C

Český VMware má nového territory manažera, je jím Jiří Bradáč. Přišel ze společnosti Tech Data. Zdejší VMware nadále vede Vlastimil Horák.

Bit.ly kupuje firmu Egoditor, jejíž hlavním produktem je QR Code Generator. Známý zkracovač adres se chce stát komplexnější SaaS firmou, píše TechCrunch.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).