Hlavní navigace

Britská Sky spouští novou televizní službu. Označuje ji za „něco magického“

4. 10. 2021
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Sky
Britové se pravděpodobně dočkají internetové televize Sky Q over Broadband. Firma si ji vyzkoušela už na několika evropských trzích.

Britská společnost Sky láká novináře a veřejnost na 7. října, kdy chce představit „něco magického“. Podobné velké události nepořádá často, a když, tak obvykle ve spojení s novým hardwarovým řešením. Marketing se odvolává na jeden z Clarkových zákonů. V něm spisovatel vědeckofantastické literatury formuloval závěr, že dostatečně pokročilou technologii nelze odlišit od magie.

Dobře informované zdroje proto tvrdí, že tou novinkou bude dlouho očekávaná ostrovní verze služby Sky Q over Broadband (SKY Q IP). Zatím naposledy ji začali využívat klienti Sky v Německu, k nimž se dostala na začátku srpna. Nasvědčuje tomu i aktuální tisková zpráva mateřského Comcastu, představující „nové globální streamovací zařízení“, a své napověděla také videokonference s investory. Věc má i svůj český přesah, ale k tomu se ještě dostaneme.

Převedení celé nabídky Sky Q do internetové distribuce je klíčové pro domácnosti, které z různých důvodů nemohou využít vlastní satelitní parabolu. Taková situace je například v bytových domech s vlastním vybudovaným televizním rozvodem anebo v podnájmech, kde je nutný výslovný předchozí souhlas majitele nemovitosti. Sledování programů skupiny Sky je sice možné také přes streamovací službu Sky Now, ta má ovšem různá omezení.

Původní hardware Sky Q byl představen před pěti lety, takže už by bylo na čase přijít s novou platformou. Britský deník Daily Express s odvoláním na své zdroje uvedl, že chystané zařízení „je odvozeno od toho provozovaného v Německu a na základě uživatelských zkušeností bude ještě vylepšeno“. Vylepšením jsou myšleny především funkce, které v německé verzi absentují. Má být možné nahrávání pořadů do cloudového úložiště v rozsahu 1000 hodin. Za příplatek bude dostupné rozlišení 4K.

Trochu skeptičtější je k chystaným novinkám server ISP Review, jehož zdroje sice potvrzují, že Sky pracuje na IPTV boxu pro Velkou Británii, zároveň ale neprobíhají žádné větší testy. Zapojena je do nich spíš malá skupina uživatelů. Jiné servery spekulují, že by se novinky mohly týkat produkce společnosti Disney, zařazení pořadů v rozlišení 8K nebo zařízení Sky Soundbox.

Mateřská společnost Comcast mezitím oznámila, že chystá nové globální streamovací zařízení XiOne. To chce poskytnout všem zákazníkům značek Xfinity a Sky i přidružených partnerských společností. „Jde o zařízení typu plug-and-play, které nabízí rychlejší procesor a větší paměť, což umožňuje rychlé přepínání a navigaci v aplikacích i mimo ně. Zařízení podporuje standard Wi-Fi 6 (802.11ax), rozlišení 4K UHD, HDR, Dolby Vision a Dolby Atmos. Přichází také s novým, jednodušším a menším hlasovým dálkovým ovladačem navrženým s ohledem na potřeby streamerů,“ stojí mimo jiné v tiskovém prohlášení.

Přístroj během závěrečných testů prošel několika změnami, tou hlavní je výměna klasického ovladače Xfinity za model Flex, používaný u stejnojmenných streamovacích zařízení společnosti. U zákazníků ovšem není zrovna v oblibě.

Jak to je v Německu

Broadbandová verze Sky Q byla v Německu uvedena jako třetí alternativa příjmu (k dobře známým satelitním a kabelovým variantám). Má jistá omezení oproti satelitní variantě, ale také jedno poměrně velké plus. Tím je bezpříplatková nabídka HD+, nabízená jako bonus výhradně v internetové distribuci. Operátor tím vyvažuje nemožnost záznamu a nepřítomnost Ultra HD obsahu (ačkoliv použitý hardware jeho podporou disponuje). Zároveň lze objednat pro internetovou distribuci všechny tarify a balíčky satelitní nabídky.

Zákazníci dostávají Sky Q IPTV Box, za který musí uhradit aktivační poplatek 29 eur. Za samotné zařízení si pak operátor už nic neúčtuje. Dodávka služeb je podmíněna smluvním úvazkem na 12 měsíců. Po technické stránce nejsou známy všechny podrobnosti, operátor prozatím nezveřejnil specifikace ani použitého čipsetu, ani paměťové konfigurace, podle proběhlých testů zveřejněných na odborných webech však nebyly zjištěny potíže s výkonem přístroje či nestabilitou prostředí.

Přístroj lze použít k příjmu kompletní nabídky Sky Deutschland (v závislosti na objednaných balíčcích), nabídky partnerských operátorů i programů jinak dostupných v placeném HD+. Sledování TV prostřednictvím služby SKY Q over IP je možné na připojení libovolného poskytovatele. Jak už zaznělo výše, služba má v Německu svá omezení – dostupné rozlišení je maximálně Full HD (1920×1080p při 25 nebo 50 snímcích za sekundu), pořady nelze nahrávat ani jinak pracovat s živým vysíláním (pauza, přetáčení). Archivy, videotéky i SKY VOD touto funkcí vybaveny jsou.

Nabídka Sky Q over IP (Sky Deutschland)
Autor: Sky Deutschland

Nabídka Sky Q over IP (Sky Deutschland)

U internetové distribuce je kladen důraz na aplikace všech hlavních lokálních i globálních hráčů, přičemž je do systému plně integrován Netflix. V jeho nabídce pořadů lze vyhledávat i z hlavního menu služby. K 18. září 2021 obsahovala nabídka aplikací následující položky: ARD Mediathek, ZDF Mediathek, TVNOW (včetně Premium přístupu), ARTE Mediathek, KiKA Mediathek, Disney+, Netflix, Amazon Prime Video, Sky Store, Spotify, YouTube, YouTube Kids, Vevo, DAZN, Play.Works a předpověď počasí.

Dále jsou známé i technické parametry pro příjem živého vysílání v podobě datového streamu. Je použit protokol HLS s fragmenty M2TS a video kodek H.264. HLS je technologie adaptivního streamingu vyvinutá společností Apple. Video se klientovi načítá podle stavu sítě. Pro německou službu jsou k dispozici následující protokoly: 1920×1080p25/50 s bitrate 9000 kb/s, 1280×720p25/50 s bitrate 5600 kb/s nebo 3600 kb/s, 1024×576p25/50 s bitrate 2300 kb/s, 768×432p25/50 s bitrate 1200 kb/s, 512×288p25/50 s bitrate 650 kb/s a 256×144p25/50 s bitrate 350 kb/s.

Operační systém je opět proprietární, nikoliv Android TV, jak mnoho lidí očekávalo. Vzhledem k povaze systému tedy nelze instalované aplikace přidávat ani odebírat. Poslední použitá aplikace zůstává vždy v aplikačním podmenu na první pozici, za ní následují další nejpoužívanější položky. Kromě klasického přístupu z menu lze vyvolat nabídku aplikací i tlačítkem dálkového ovladače.

Uživatelské rozhraní je v tradiční modré barvě, už jsme o něm psali dříve. Novinkou je tmavý režim v černo-bílém provedení.

Nabídku Sky Q over IP mohou Němci sledovat i prostřednictvím služby Magenta TV od Deutsche Telekom. V tom případě není zapotřebí ani dodatečné zařízení, Magenta TV box je na příjem této nabídky připraven.

Italská varianta

Sky Q over IP je rovněž dostupná v nabídce Sky Italia (zde jako SKY Q via internet). Na italském trhu nabízený IPTV box je hybridní, tedy s možností příjmu DVB-T2. Službu je možné vyzkoušet v plné nabídce na 30 dní za poplatek 9 eur (včetně balíčků Sky + Netflix a speciálního fotbalového Sky Calcio). V případě, že nebude klientem prodloužena před ukončením zkušební doby, dochází k její deaktivaci. Nabídka a balíčkování jsou totožné s německou verzí, kromě doplněného DVB-T2 tuneru zůstává shodná i ostatní technická specifikace.

V nabídce aplikací najdou Italové Disney+, Amazon Prime Video, Netflix, YouTube, Mediaset Play, Spotify, Vevo, YouTube Kids, RTL 102.5 Play a Play.Works.

BRAND24

Sky Italia: Sky Q IPTV Box
Autor: Sky Italia

Sky Italia: Sky Q IPTV Box

A co my?

Čas na zmínění české stopy v celé věci. Korporace Comcast nyní prostřednictvím značky Sky masivně posiluje svou přítomnost v celé Evropě. V zemích, kde jsou již služby Sky na trhu zastoupeny, dochází postupně ke startu nových služeb s pomocí IP protokolů a streamovacích technologií.

V ostatních zemích (včetně České republiky), po schválení příslušnými regulačními orgány, hodlá značka Sky na lokální trhy vstoupit nejprve prostřednictvím streamovací služby Sky Showtime, založené na technologické platformě současně používané pro Peacock. Počet klientů bude postupně pečlivě vyhodnocován a není vyloučeno další rozšíření nabídky (pravděpodobně ve vybraných zemích).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).