Hlavní navigace

Názor k článku Brzy pověsíme tebe i tvou rodinu aneb Zpráva o výhrůžkách smrtí na sociálních sítích v Česku od Niemand - Ano, máte pravdu v tom, že problém se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 12. 2017 11:55

    Niemand (neregistrovaný)

    Ano, máte pravdu v tom, že problém se ukazuje pouze z části a proto se pokusím ho uvést do souvislostí.

    Především bych chtěl zdůraznit, že Vámi správně odfiltrované výrazy typu "já tě zabiju" byly převážně adresované osobám, které se vzájemně znaly a měly soukromý charakter bez celospolečenského dopadu. Naopak drtivá většina neodfiltrovaných výrazů byla adresovaná osobám, které se vzájemně neznaly (přinejlepším pouze jednostranně) a adresované osoby naopak působí aktivně politicky a významně ovlivňují minimálně dění v ČR, možná i dále, čímž je jim možné přisuzovat celospolečenský dopad. Doufám, že s tímto můžete souhlasit, protože bez shody v tomto bodě, další analýza se bude míjet úplně.

    Dalším důležitým bodem skládačky je uvědomění si skutečnosti, že důvěra médiím je na historicky nízkém bodě a v moderním období samostatné České Republiky nebyla nikdy nižší.
    https://www.mediaguru.cz/clanky/2017/11/cvvm-duvera-k-mediim-se-v-rijnu-znovu-snizila/
    Jaké jsou pro to důvody? Myslíte si, že se o to média žádným způsobem nepřičinila? Není to náhodou výsledek "jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá"? Neboli, tak dlouho působila média neobjektivně a propagandisticky, až jim lidé přestali důvěřovat. Pokud se shodneme i v tomto, tak příjde na řadu "překvapivý" závěr.

    Chci zdůraznit, že toto je můj osobní názor a nikomu jej nevnucuji jako jedinou pravdu, pouze jsem k němu logicky došel osobním poznáním.
    Vyhrožování na internetu (ne nutně pouze vyhrožování smrtí) je důsledek hlubšího problému, nikoliv problém sám. Příčinou tohoto důsledku je všudypřítomná snaha o manipulaci společnosti, mimo jiné především skrze média (nebo také osoby v médiích činné se společenským dopadem - prostě mají moc ovlivňovat mínění). Lidé, kteří jsou neustálou propagandou a masírováním silně znechuceni, by uvítali objektivní informace, ale těch se jim nedostává a oni nevidí žádnou možnost, jak s tím něco udělat. Jediné, co sami za sebe vidí jako možnost, je "ulevit si". Ve své bezmoci by něco chtěli udělat, ale nemůžou. A zároveň vidí, že se to nelepší a že propaganda stále jede s nezmenšenou intenzitou. Za této frustrace jim pak už ani velmi hrubé výroky nepřipadají příliš expresivní, protože propagandu považují za "nejvyšší svinstvo", kterému se žádná výhrůžka dostatečně nevyrovná.
    Ještě jednou chci zdůraznit, že jde o můj osobní názor, se kterým se jistě ne každý ztotožní.

    Pokud tedy chceme něco udělat pro "slušnější společnost" je třeba začít řešit podstatu problému a tím je objektivita médií. Pokud se toto povede vyřešit, navázané souvislosti se automaticky alespoň částečně zlepší samy od sebe.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).