Hlavní navigace

Názor k článku Brzy pověsíme tebe i tvou rodinu aneb Zpráva o výhrůžkách smrtí na sociálních sítích v Česku od Wizard - Zlo a nenávist se chová jako samostatný organismus,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 12. 2017 14:57

    Wizard (neregistrovaný)

    Zlo a nenávist se chová jako samostatný organismus, který hledá prostor kam by se vmáčkl a množil. V populaci je nemálo lidí kteří toto zlo a nenávist nesou a jakmile získají příležitost, konají a uplatňují ji vědomě či nevědomě (viz Milgramův experiment). Vzpomeňme si co za nacistického či komunistického režimu si lidé prováděli navzájem. A konali to proto že jim režim otevřel tu možnost. Internetové diskuze jsou právě takovým prostorem, kde se může volně šířit. Ano, je tu argument že by si to lidé mimo internetové diskuze nedovolili a že je to jen tlachání. Jedinec by si také nedovolil například vyrabovat obchod, pokud je ale v davu, získává tím sílu to udělat. To je problém diskuzí, lidé můžou získat tu iluzi že bude jejich chování tolerováno okolím a nakonec beze strachu svoje výhrůžky realizují. Nemyslím si že všichni, ale stačí i jedno procento z těchto lidí a dokáží napáchat mnoho škody.

    Ještě se pozastavím nad nedůvěrou v média. Souhlasím s tím že jejich neobjektivnost může přispívat k současné situaci, ale nemyslím si že by vedly propagandu na něčí objednávku. A prosím pokud někdo argumentuje propagandou v hlavních českých mediích, ať prosím uvede příklady. Zpátky k neobjektivnosti. Nejen internetové zpravodajské portály bojují s velkou konkurencí, potřebují vydělávat z reklamy, to znamená že potřebují přilákat čtenáře. Většinou dvěma způsoby, jednak přinést zprávu co nejrychleji, čímž trpí kvalita článků a zpráv a autor nemá ani čas, se zamyslet nad objektivností svého článku. Druhým, efektivnějším způsobem jak přilákat čtenáře je bulvarizování článků (pomocí šokujících titulků, zpráv, hraní na city atp.). A to beru jako hlavní příčinu propadu důvěry v média. Titulky článků můžou být velice zavádějící a člověk si udělá názor jen podle nich.

    Každopádně bych výhrůžky na internetu nebagatelizoval. Každý z vás si představte že by vám den co den přicházeli zprávy o vyhrožování zabitím vás a vašich blízkých. I kdyby to nikdo z těch lidí nemyslel vážně, hraje to na psychiku cíle a dokáže to člověka zničit aniž by kdokoli svou výhrůžku splnil. Diskuze na jakékoli téma musí být kultivovaná a slušná, stejně jako právo na názor musí být dodržováno i právo na důstojné chování k druhému.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).