Hlavní navigace

Názor k článku Bude Knol konkurencí Wikipedie? od anonym - No, open source věci nemůžou z principu zkrachovat,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 8. 2008 14:00

    bez přezdívky
    No, open source věci nemůžou z principu zkrachovat, protože jsou zcela nezávislé na penězích - dokud existuje jediná kopie zdrojáků, tak existují i tito projekty. Tzn. MediaWiki software tu bude furt.

    Co se týče neziskovky co provozuje serverovou farmu Wikipedie: tam skutečně může časem přítok financí vyschonout, ale co je vtipné je to, že s tím jak výkon HW neustále roste, a jeho cena klesá, stejně jako cena konektivity, tak to zároveň znamená, že v případě poklesu zájmu o Wikipedii na její provoz bude stačit jeden server u někoho doma v předsíni (připojený ke gigabitové optickému vláknu, samozřjmě.. :-). Takže dokud bude o Wiki zájem, budeou asi i peníze na její provoz. Když zájem klesne, tak naopak zlevní i ten provoz. Vtipné, že ? :-)

    Jediné s čím souhlasím, je, že Wiki rozhraní už není zcela na úrovni dnešních možností... WYSIWYG editor má dnes už i wiki-like engine zabudovaný v SVN/Tracu... :-)

    Každopádně: všichni mohou být autory, všichni mohou psát operační systémy, všichni mohou psát články do encyklopedií. Ěry elit skončila - nastupuje demokracie (a možná i trochu anarchie). Lidi, co jsou přesvědčení, že jsou nějak nadřazení většině lidstva, čeká nepříjemné rozčarování.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).