Hlavní navigace

Názor k článku Budou za dva roky zdravotní weby potřebovat licenci? od Jan Šimůnek - Alternativní medicína dostává skutečně v médiích (a to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 12. 2002 14:21

    Jan Šimůnek (neregistrovaný)
    Alternativní medicína dostává skutečně v médiích (a to pouze některých) určitý prostor. Problém je, že nikde jinde. U některých z těch médií mám navíc dojem, že spíše než o "alternativu" jde o její záměrnou diskreditaci. A takováto média se dají velice rychle zlikvidovat a na rozdíl od těch internetových se dá snadno předstírat hospodářský důvod typu "změna marketingu distribuční společnosti". Tohle na internetu jednoduše nejde, proto ta snaha nasadit zdravotnickým webům náhubek.
    V těch panem Eduardem zmiňovaných USA řeší zdravotní problémy jako první kontakt s pacientem z asi 50% nelékaři, tedy osoby u nás v podstatě postavené vůči této činnosti mimo zákon. Důležitým momentem také je, že jsou levnější než klasická medicína (on ten bylinkář, chiropraktik nebo homeopat, pokud dělá alespoň základní ekonomickou rozvahu, si u nás musí nechat zaplatit kromě za léčbu i za riziko, že ho zavřou nebo jinak zlikvidují).

    Takže ještě jednou a naposled:
    1. Při současném stavu ministerstva zdravotnictví i reálných prognózách tohoto stavu s horizontem cca 10 let je velice reálné nebezpečí, že by jakékoli "osvědčení o kvalitě informací" dávali ti samí lidé, kteří ještě nedávno proti alternativní medicíně horlili z pozice marxismu-leninismu.
    2. Hrozí rovněž, že by byly účinně zablokovány i pravdivé informace o problémech a limitech "oficiální" medicíny.
    3. Je tedy reálný jakýsi "návrat" před rok 1989, konec konců, z toho důvodu pro tohle opatření horuje i levičácká EU

    A i kdyby úmysly diskutovaného opatření byly jako kříšťálová studánka: Kdo zaručí, že za rok za dva nebudou potřebovat "osvědčení o nezávadnosti", třeba weby politické (a jistě by se dalo úspěšně argumentovat "závadnými" weby od revanšisrů za WW2, přes skiny až po weby teroristických organizací).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).