Hlavní navigace

Názor k článku Budoucnost e-knih: iTunes nebo represe od Michal Breškovec - Příliš tu poznámku nechápu, myslíš (rozhodně necítím potřebu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 3. 2012 12:16

    Michal Breškovec

    Příliš tu poznámku nechápu, myslíš (rozhodně necítím potřebu aby mi někdo vykal, pokud ty ano, klidně se ozvy), proč ty knihy zatím nenabízejí levněji?

    Stejně tak se můžeme zeptat, proč vydavatelé hudby stále prodávají předražená CD, ačkoliv trh už je někde jinde, proč vydavatelé filmů stále dokola inkasují za totéž (jen v o generaci vyšší obrazové a zvukové kvalitě) čím dál vyšší částky, atd. A odpověď je jednoduchá - copyright - oni mají na dané dílo a autora monopol, to znamená že nemají konkurenci. Tento monopol je státem posvěcený a zajištěný a i kdyby neprodali jediný kus, stále budou dostávat peníze od kolektivních správců, kteří nám je vytahají z kapes na poplatcích za média, datová úložiště, tiskárny, kopírky, ale i obyčejný kancelářský papír.
    Co tedy nutí monopolistu, aby snížil cenu? V oblasti knižních, hudebních a filmových děl a samozřejmě také software, jsou to piráti, kteří působí jako důležitý regulační faktor. Pokud by nebylo pirátů, ceny všech zmíněných komodit (smím li to tak nazvat) by dnes byly ještě výrazně vyšší.

    Ačkoliv nevěřím ve všemocnost neviditelné ruky trhu, tak snahou každého systému je dostat se do rovnováhy, protože to je pro něj nejvýhodnější (nejméně energetický náročný) stav. Pokud na jedné straně vznikla nerovnováha způsobená neadekvátním nastavením copyrightu, je logické, že se vyskytl element, tedy piráti, který tuto nerovnováhu ruší.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).