Hlavní navigace

Budoucnost Google+ je stále nejasná. Jisté je jenom oddělení fotografií

2. 3. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vypadá to, že je rozhodnuto (ale znáte to): Google+ se rozdělí na Photos a Streams. Kam se podějí Hangouts, zatím jasné není.

Novým šéfem Google+ (nebo alespoň něčeho, co z něj zbyde) se stal Bradley Horowitz a rovnou oznámil, že Google+ čeká dělení na dvě služby – Google Photos a Google Streams. 

Pokud se ale domníváte, že tedy končí zhruba rok trvající období nejistoty, tak spíše ne. Není jasné, co bude s Google Hangouts, ani jak to celé vlastně proběhne. Ani jak Google naloží se značkou Google+.

Oddělení fotografií od Google+ přitom firma naznačovala a zvažovala již dříve. Znovu se toto téma objevilo minulý týden ve Forbesu, kde Sundar Pichai (viceprezident Googlu pro produkty) hovořil o zaměření se na komunikaci, fotografie a „Google+ Streams“. Tou komunikací jsou hlavně Hangouts.

Hangouts jsou přitom celkově problematické a po řadě změn, kterými prošly, méně a méně použitelné. V telefonech s Androidem dnes sice mohou nahradit klasickou aplikaci pro posílání SMS, ale především jde o hlasovou a video komunikaci, ne o pouhé posílání textových zpráv.

Oznámení oddělení Google Photos a Google Streams se přitom paradoxně objevilo jako součást změny profilové fotografie. Bradley Horowitz v příspěvku na Google+ oznámil, že se stal šéfem právě těchto dvou produktů.

Google+ se ocitl v poněkud nejistém stavu poté, co mu přestal šéfovat jeho dlouholetý šéf Vic Gundotra.  

K tomu ale došlo v dubnu 2014 (viz Z Google+ se stává zombie. Otec služby Vic Gundotra odchází z Googlu). Dohady o oddělení fotografií se objevily v srpnu 2014 (viz Google osamostatní fotografie, nebudou součástí Google+).

Jak se dnes Google+ daří, moc nevíme, nejistota a chybějící vedení znamenají, že Google přestal o Google+ informovat a čísla zůstávají velkou neznámou. Násilné propojení YouTube a Google+ sice přineslo nepochybně velké množství „účtů“, ale ne uživatele sociální části. 

BRAND24

Rozklad zevnitř

Ars Technica zmiňuje, že odchod Vica Gundotry a jeho nahrazení Davem Besbrisem (toho právě teď nahradil Bradley Horowitz) nepřineslo za onen necelý rok pro Google+ nic pozitivního. Lidé do té doby na Google+ pracující se navíc rozhodli jít dělat něco jiného.

Důvodem rozpadu původního týmu má přitom být v podstatě nezájem, byť vina nemusí být pouze na Besbrisovi – Ars zmiňuje, že těm, co zůstali, firma nenabídla nic, proč by vlastně zůstat měli. Prostě: když není motivace…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).