Hlavní navigace

Bytová družstva a přechod na DVB-T2. Jak probíhá úprava společných anténních rozvodů?

22. 11. 2018
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: pxhere.com
Dva dominantní operátoři zemského televizního vysílání vysvětlují, co čeká bytové domy a jejich společné televizní antény v souvislosti s přechodem na nový vysílací standard DVB-T2.

Televizním divákům na území Prahy a středních Čech, kteří žijí v bytových domech a přijímají televizní signál ze vzduchu, zbývá poslední rok na úpravu společných televizních antén. Na konci listopadu příštího roku totiž Česká televize definitivně vypne své DVB-T vysílání a její programy tak bude možné nadále naladit pouze v novém standardu DVB-T2

KONKRÉTNÍ NÁVOD PRO BYTOVÁ DRUŽSTVA S FOTOGALERIÍ A CENAMI

Divákům využívajícím individuální příjem stačí koupit nový přijímač, ať už ve formě televizoru, nebo set-top boxu, obyvatelé větších domů, kteří jsou odkázáni na společné televizní antény, ale budou muset zavolat specializované servisní firmy a požádat je o výměnu kanálové vložky. Odhaduji, že při přechodu z DVB-T na DVB-T2 bude u sedmdesáti až osmdesáti procent stávajících bytových domů nutné udělat nějaký zásah, doplněný případně o rekonstrukci stávajícího rozvodu televizního signálu, myslí si Martin Roztočil, ředitel vnějších vztahů společnosti Digital Broadcasting.

Martin Roztočil (vlevo) a Radim Pařízek, jednatel společnosti Digital Broadcasting.

Podle něj mohly být potřebné úpravy již realizovány u zhruba dvaceti až třiceti procent bytových domů, které tak mohou přijímat signál přechodových sítí 11, 12 a 13 ve standardu DVB-T2/HEVC, a jsou tak předpřipraveny na příjem vysílání finálních sítí. Ty budou označeny čísly 21, 22, 23 a 24, což bude síť, kterou bude provozovat naše společnost Digital Broadcasting, plánuje Roztočil.

Širokopásmové a kanálové STA

Podle ředitele pro oblast strategie a regulace Českých Radiokomunikací Marcela Procházky se nutnost úpravy netýká všech STA, tedy společných televizních antén. V případě širokopásmově řešených STA není obvykle nutné provádět žádné změny a signál z nových vysílačů se přenese na televizní zásuvku. Většina STA však signál zpracovává kanálově a v těchto případech je zpravidla do STA potřeba doplnit nebo přeladit tzv. kanálové vložky, vysvětluje Procházka. 

Tisková konference k oficiálnímu spuštění datacentra Tower Českých Radiokomunikací v prostorách televizního vysílače pražském na Žižkově. Marcel Procházka, manažer pro rozvoj služeb a strategie.
Autor: Ondřej Hošt, Lupa.cz

Marcel Procházka

Kanálové zpracování signálu od širokopásmového lze podle něj poznat relativně snadno. Pokud se při spuštění nových přechodových DVB-T2 sítí, které již dnes pokrývají více než 99 % domácností, objevil signál na televizní zásuvce bez servisního zásahu, jedná se obvykle o širokopásmové zpracování. Pokud se signál na televizní zásuvce neobjevil, lze usuzovat, že je signál zpracováván kanálově a je potřeba pozvat anténářskou firmu, shrnuje Procházka.

Roztočil uvádí, že na základě informací od servisních firem, se kterými operátor úzce spolupracuje, se na počátku přechod z analogového na digitální terestrický televizní příjem řešil nejjednodušším způsobem, tedy instalací set-top boxů pro pět až šest kanálů a kanálových zesilovačů. Možnost terestrického příjmu více televizních programů si postupně vynutil instalaci zesilovačů s plynulým přelaďováním kanálů. U sítí s plynule laditelnými zesilovači, které postupně nahrazují pevné kanálové, vlastní úpravy spočívají v plynulém přenastavení vstupních a výstupních parametrů přenášených kanálů, resp. multiplexů, doplňuje Roztočil. 

Kdy, když ne teď…

Podle obou oslovených operátorů je ideální čas pro oslovení servisních firem, které mohou úpravu STA provést, a doporučují proto, aby bytová družstva úpravy společných antén neodkládala. I když mají stále ještě rok času, nicméně kapacity odborných firem mohou být s blížícím se termínem přechodu na nový vysílací standard čím dál více vytížené.

V současné době se již úpravy STA v bytových domech intenzivně provádějí. Předvánoční a i povánoční vytížení servisních firem a jejich techniků bude samozřejmě jako každoročně enormní. Myslím, že únor v příštím roce bude vhodný, abychom si s předstihem servisní techniky objednali, doporučuje Roztočil.

V minulých měsících jsme proškolili více než sto čtyřicet servisních firem o tom, jaký je harmonogram a jaké je technické řešení plánovaného přechodu přímo v jejich regionu a jak se na něj připravit. Většina servisních firem má tak veškeré potřebné informace pro úpravy STA a bytová družstva se na ně mohou obracet, rekapituluje Procházka.

České Radiokomunikace dokonce rozeslaly tuzemským bytovým družstvům informační dopis ohledně přechodu na DVB-T2. Podle reakcí představitelů bytových družstev oceňovali, že dostali informace, jak se na blížící se přechod na DVB-T2 připravit. Od některých víme, že již úpravy STA řešili, shrnuje své zkušenosti Procházka.

Digital Broadcasting kromě bytových družstev komunikují i se servisními firmami, z nichž řada má s bytovými družstvy a sdruženími vlastníků bytových jednotek dlouhodobé servisní smlouvy, v jejichž rámci připravují nebo už realizují všechny změny na rozvodech v bytových i rodinných domech nutné k přechodu na DVB-T2 HEVC. 

Pro všechny servisní firmy, které o to budou mít zájem, připravujeme právě v únoru příštího roku v Praze a v Brně semináře, na kterých se dozvědí všechny aktuální legislativní, technické informace i praktické zkušenosti. Za tím účelem budeme v nejbližší době tyto servisní firmy kontaktovat nebo je informovat na našem webu, popisuje Roztočil.

V čem úprava spočívá?

Samotná úprava společných anténních rozvodů není podle oslovených odborníků náročná. Současné technologie, které jsou v STA obsaženy, jako jsou antény, pasivní a aktivní prvky nebo kabely, umí přenášet jak DVB-T, tak i nový DVB-T2 signál. Není tak potřeba měnit stávající prvky STA. Úprava proto obvykle spočívá pouze v doplnění tzv. kanálových vložek pro nové přechodové DVB-T2 sítě, které již dnes vysílají. 

S ohledem na nízkou materiálovou náročnost a pracnost není úprava STA nákladná. Po přepočítání celkové investice na jednu domácnost se cena obvykle pohybuje v řádu několika málo stokorun, odhaduje Procházka. 

Podle Roztočila by se nejprve měla udělat analýza stavu STA a samotných rozvodů. A to jak venkovních, tak i vnitřních, které by měly být frekvenčně přizpůsobené pro DVB-T i DVB-T2. U většiny případů budou přijímací antény kompatibilní.Dále by se měla provést vlastní instalace a kontrola jednotlivých prvků, zesilovačů, měničů nebo LTE filtrů, vyjmenovává Roztočil.

Výše ceny za provedené dodávky a práce bude podle něj záviset především na stavu rozvodu, náročnosti úprav, technických podmínek a specifičnosti jednotlivých rozvodů, na počtu účastnických zásuvek a počtu přenášených televizních programů, resp. multiplexů. 

S ohledem na vývoj těchto technologií a praktický komfort vzrůstá logicky poptávka po instalaci plynule laditelných zesilovačů. Třeba i z toho důvodu, že některé přechodové sítě budou, po přechodovém období souběhu DVB-T a DVB-T2, které bude končit 30. června 2020, přelaďované na parametry definitivních sítí, upozorňuje Roztočil.

A na co si dát pozor?

Bytová družstva a společenství vlastníků by si měla nechat předložit nabídky na úpravu anténních rozvodů od více servisních firem a sehnat si aktuální a objektivní reference nejen na internetu, ale i od jiných bytových domů.

Samozřejmě nejlepší je dlouhodobý vztah s osvědčenou servisní firmou, resp. servisním technikem. Nabídky by měly být správně odborně specifikovány, měly by obsahovat vhodné, tj. kompatibilní a perspektivní technologie umožňující u televizního diváka příjem ve standardu DVB-T i DVB-T2, a u DVB-T2 i v budoucnosti, radí Roztočil. Dodané nabídky by měly také obsahovat minimálně dvouleté záruční podmínky a kvalitní pozáruční servisní podporu.

BRAND24

Podle Procházky bude pokrytí DVB-T2 signálem minimálně na stejné úrovni jako dnešním DVB-T. Podle informací ze strany servisních firem je obvykle reálné DVB-T2 pokrytí dokonce mírně lepší než stávající DVB-T. Diváci se tak nemusí obávat, že by novou generaci televizního vysílání nechytli, myslí si Procházka, podle něhož už většina servisních firem má všechny potřebné informace k úpravám společných televizních antén. 

Příjem televize prostřednictvím pozemního DVB-T a v blízké budoucnosti pomocí DVB-T2 je podle něj jediným způsobem, jak lze přijímat desítky nejsledovanějších televizních programů a řadu z nich v HD rozlišení bezplatně. Pozemní vysílání navíc pomocí HbbTV umožňuje přístup do archivů a internetovému obsahu televizních stanic a k řadě interaktivních služeb. Všechny ostatní způsoby televizního příjmu jsou zpoplatněny. Relativně nízká jednorázová investice do STA se tak divákům na dlouhou dobu vyplatí, uzavírá Procházka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).