Hlavní navigace

Názor k článku Bytová družstva a přechod na DVB-T2. Jak probíhá úprava společných anténních rozvodů? od frr - Popravdě... když vidím, co je dneska ve větším...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 11. 2018 17:04

    frr

    Popravdě... když vidím, co je dneska ve větším městě ve vzduchu za bramboračku, tak mám pocit, že SFN je úplně až ten poslední a nejmenší problém. Momentálně tady svítí z různých směrů asi 9 multiplexů + shora ruší LTE + zdola ruší CDMA. Nejsilnější signál (klidně o 20-30 dB) a ideální pokrytí našeho ďolíku mají LTE a CDMA a jakási odpadní regionální síť DVB-T z ideálně umístěného a kdysi analogového vykrývače ČRA, ze kterého nic dalšího užitečného nesvítí. Takže širokopásmovým zesem prakticky bez šance. Užitečné vysílače jsou buď slabé nebo "těsně za horizontem", takže na pokojovou anténu v bytovce ani náhodou. Pořídit na to basu vložek za 20+ kKč jenom materiál? Když toho 2/3 za dva roky zahodíme? Uspořádal jsem v baráku anketu, aby nebyla mejlka. Výsledek: z 22 partají odpověděla asi čtvrtina. Zřejmě jsme v baráku tak 4, kdo ještě STA používáme. Takže mám dva roky času, a až budou jasné finální frekvence, provedeme přepojení opět "střihem". Až si v roce 2020 sedne prach, nasadím dva-tři kanálové předzesy s individuálním nastavením zisku a širokopásmový koncový stupeň s vyšší vybuditelností, který to pošle do starých rozvodů. A pohraju si s anténní soustavou, abych pokud možno dostal signál ze žádaného směru a potlačil různé odrazy a pre-echa a boční příjmy SFN a silné místní odpadky.

    Nejvíc mě můžou dojmout kecy typu že "širokopásmový zesilovač je vhorný tak do menší bytovky nebo RD". Není - v menší bytovce nebo RD se čtyřmi televizemi je širokopásmový zes úplně stejně na p**u jako ve vysokém věžáku, akorát si ta menší bytovka nejspíš neodhlasuje upgrade na košer vanu plnou kanálových vložek.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).