Hlavní navigace

Názor k článku Byznys tu byznys, bártr tu bártr od Petr Souček - Když se tak dívám na "Obchodní podmínky", obsahují...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 6. 2001 13:15

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Když se tak dívám na "Obchodní podmínky", obsahují dost nepříjemnou pasáž "Tyto obchodní podmínky se mohou měnit na základě jednostranného rozhodnutí provozovatele, s čímž členové vyjadřují svůj bezpodmínečný souhlas", navíc se o změně dozvědí zpravidla pozdě - jediná informovanost je zaručena zveřejněním na webu 5 dnů předem, a kdo každých 5 dnů se bude dívat, jestli se podmínky nezměnily?
    "cena při prodeji barterem nemá být vyšší než při platbě v hotovosti" - to postrádá ekonomickou logiku, při platbě v hotovosti mám ihned k dispozici reálné peníze, zatímco při platbě přes bártr si musím teprve vybrat nějaké zboží, a ještě musím zaplatit provozovateli 6% provizi a státu DPH.
    Navíc provizi musím zaplatit, i když z obchodu sejde.
    Z OP není vůbec jasné, z jakého základu se provize vypočítává.
    Zdá se mi trochu nešťastná formulace, že provize v hotovosti je splatná bezhotovostním převodem. Úrok z prodlení ve výši 182% ročně je nezvykle vysoký, 20x vyšší, než je jeho zákonná výše.
    V případě reklamace nebo nesplnění služby není možné vrácení BKč - transakce jsou nevratné.

    Vůbec doporučuji podrobně si přečíst obchodní podmínky na http://www.barter.cz/text/op.asp , člen je zcela vydán na milost a nemilost provozovateli, který může obchodní podmínky libovolně měnit, rušit členství a přitom nevyplatit zůstatek, zvýšit provizi atd. Takovéto smlouvy znám, jsou zpravidla z dílny určitých právníků, kteří se snaží získat maximum výhod a ochrany pro svého klienta. Na tom není nic neobvyklého, až na to, že v reálném životě přijde právník klienta se svým návrhem a výsledkem je přijatelný kompromis. Tady ale ne.
    Za sebe můžu říct, že na podobný text obchodních podmínek bych přistoupil snad jen v případě, že by se jednalo o zavedenou seriózní firmu, která již dlouho existuje a z jejího dosavadního působení je zřejmé, že se chová férově a žádné ustanovení nezneužije.

    Ve FAQ se mi zdá být podivný argument "šetříte koruny a nezatěžujete cash-flow vaší společnosti" Pravděpodobnější mi naopak připadá varianta, že mi koruny (reálné) ubudou, protože bude tržba uložena v BKč u Cpressu.

    Naopak jako snad hlavní výhodu vidím možnost zprostředkování nabídky a poptávky.

    Není mi ale jasná jedna věc - pokud se s někým dohodnu na tom, že on chce něco prodat a já chci něco koupit, proč bych mu nezaplatil rovnou? Vždyť mi může dodavatel dát slevu 6%, které by jinak zaplatil organizátorovi, a ještě dostane reálné peníze, které může hned utratit a nemusí čekat, až bude něco chtít za BKč a to něco by nikde jinde nekoupil laciněji. A být v pozici dodavatele, tak tuto výhodu ocením dokonce tak, že slevím cenu třeba i o 10-12%.
    Ale pak bude barter.cz zprostředkovávat obchody zadarmo!?

    V systému zatím snad není zaregistována kromě Computer Pressu skoro žádná jiná firma, nevím, jak to jde dohromady s tvrzením, že se již během prvních 4 dnů registrovalo 60 společností. Proč tyto firmy nejsou v systému vidět?

    Docela mě šokuje to, že přihlašovací informace se přenášejí v nezabezpečeným kanálem v otevřené podobě.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).