Hlavní navigace

Názory k článku Byznys tu byznys, bártr tu bártr

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 6. 2001 7:45

    Josef Šumfrle (neregistrovaný)
    Kdyby bártr za něco stál, tak by ho nepoužívali jen ti co nemají ani vindru. Nebo se mýlím?
  • 29. 6. 2001 11:48

    Jan Vanhara (neregistrovaný)
    Barter v dnesnim svete neni v takove podobe jak ho zname z dob komunismu. Tzn. nemam penize, tak vymenim obili za zelezo.

    Barter ve stylu barter.cz, tedy s vlastni elektronickou menou (nemenime neco za neco), ale normalne prodavate, ziskavate penize (BKc) a potom je kdykoliv utracite za reklamu, dovolenou, apod. je velmi uspesny v rozvinutych zemich. Napr. v USA se barteruje velmi intenzivne pres ruzne barterove burzy, kterych tam je 500-1000. Ty nejvetsi maji desitky tisic zapojenych firem.

    Na druhou stranu je dokazano, ze neni mozne barterovat vice nez 10-15% z celkoveho obratu firmy. Hotovost jednoduse potrebujeme vsichni, ale barter pomaha ziskat dalsi obchody.
  • 29. 6. 2001 14:54

    L Riedl (neregistrovaný)
    Znovu prosim, nepletme ustalene pojmy s marketingovymi blaboly (viz clanek na Mesci.

    Barter NEpouziva zadnou elektronickou menu, ale barterove penize! Tj. zabehany, srozumitelny pojem.

  • 30. 6. 2001 9:55

    Josef Šumfrle (neregistrovaný)
    Vážený pane! Bárt v novodobých dějinách kdy již existovaly peníze vznikl pro to, že něco potřebuji, NEMÁM peníze, ale mám něco jiného, tak to směmím za to co potřebuji. Cenu směny stanovím v reálných nebo virtuálních penězích. Osobně znám firmu, která používá neinternetovou verzi bártu provozovanou jakousi firmou v Brně. Dělají elektroinstalace, mají tam slušný kredit, který nejsou schopni vybrat, jelikož tam není zboží nebo služby, které je zajímají a nebo tam zboží a služby o které by měli zálem jsou, ale za reálné peníze by dtto koupili na prvním rohu mnohem levněji. Jinými slovy: mají kredit v podobě nezajímavě (ztrátově) dobytné pohledávky. Jsem zvědav, jak dlouho ten systém vydrží. Je to celé na nic. Existence peněz je vlastně forma bártru na základě státem kontrolované hodnotě bátrových jednotek = peněz.
  • 30. 6. 2001 13:15

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Když se tak dívám na "Obchodní podmínky", obsahují dost nepříjemnou pasáž "Tyto obchodní podmínky se mohou měnit na základě jednostranného rozhodnutí provozovatele, s čímž členové vyjadřují svůj bezpodmínečný souhlas", navíc se o změně dozvědí zpravidla pozdě - jediná informovanost je zaručena zveřejněním na webu 5 dnů předem, a kdo každých 5 dnů se bude dívat, jestli se podmínky nezměnily?
    "cena při prodeji barterem nemá být vyšší než při platbě v hotovosti" - to postrádá ekonomickou logiku, při platbě v hotovosti mám ihned k dispozici reálné peníze, zatímco při platbě přes bártr si musím teprve vybrat nějaké zboží, a ještě musím zaplatit provozovateli 6% provizi a státu DPH.
    Navíc provizi musím zaplatit, i když z obchodu sejde.
    Z OP není vůbec jasné, z jakého základu se provize vypočítává.
    Zdá se mi trochu nešťastná formulace, že provize v hotovosti je splatná bezhotovostním převodem. Úrok z prodlení ve výši 182% ročně je nezvykle vysoký, 20x vyšší, než je jeho zákonná výše.
    V případě reklamace nebo nesplnění služby není možné vrácení BKč - transakce jsou nevratné.

    Vůbec doporučuji podrobně si přečíst obchodní podmínky na http://www.barter.cz/text/op.asp , člen je zcela vydán na milost a nemilost provozovateli, který může obchodní podmínky libovolně měnit, rušit členství a přitom nevyplatit zůstatek, zvýšit provizi atd. Takovéto smlouvy znám, jsou zpravidla z dílny určitých právníků, kteří se snaží získat maximum výhod a ochrany pro svého klienta. Na tom není nic neobvyklého, až na to, že v reálném životě přijde právník klienta se svým návrhem a výsledkem je přijatelný kompromis. Tady ale ne.
    Za sebe můžu říct, že na podobný text obchodních podmínek bych přistoupil snad jen v případě, že by se jednalo o zavedenou seriózní firmu, která již dlouho existuje a z jejího dosavadního působení je zřejmé, že se chová férově a žádné ustanovení nezneužije.

    Ve FAQ se mi zdá být podivný argument "šetříte koruny a nezatěžujete cash-flow vaší společnosti" Pravděpodobnější mi naopak připadá varianta, že mi koruny (reálné) ubudou, protože bude tržba uložena v BKč u Cpressu.

    Naopak jako snad hlavní výhodu vidím možnost zprostředkování nabídky a poptávky.

    Není mi ale jasná jedna věc - pokud se s někým dohodnu na tom, že on chce něco prodat a já chci něco koupit, proč bych mu nezaplatil rovnou? Vždyť mi může dodavatel dát slevu 6%, které by jinak zaplatil organizátorovi, a ještě dostane reálné peníze, které může hned utratit a nemusí čekat, až bude něco chtít za BKč a to něco by nikde jinde nekoupil laciněji. A být v pozici dodavatele, tak tuto výhodu ocením dokonce tak, že slevím cenu třeba i o 10-12%.
    Ale pak bude barter.cz zprostředkovávat obchody zadarmo!?

    V systému zatím snad není zaregistována kromě Computer Pressu skoro žádná jiná firma, nevím, jak to jde dohromady s tvrzením, že se již během prvních 4 dnů registrovalo 60 společností. Proč tyto firmy nejsou v systému vidět?

    Docela mě šokuje to, že přihlašovací informace se přenášejí v nezabezpečeným kanálem v otevřené podobě.
  • 30. 6. 2001 15:01

    J.J. (neregistrovaný)
    Podotykam, ze obchodni podminky, ktere se mohou menit, kdyz nejakym zpusobem vejdou ve znamost, ma kazda banka, pojistovna etc. Jinak by se skutecne nedal delat zadny obchod.
  • 30. 6. 2001 16:01

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Jde o to, jakým způsobem vejdou ve známost a co z toho pro zákazníka vyplývá. Vyvěšení 5 dní před platností na webu je poněkud šibeniční termín, zvlášť když výpovědní lhůta je 30 dní. A všechny neutracené BKč, i když znemenají zcela reálné Kč, si provozovatel ponechá.
  • 1. 7. 2001 11:03

    dan (neregistrovaný)
    Smlouvu se zakaznikem si mohou jednostrane dodatecne menit jen zmetci v kartelovych odvetvich, kde neni zadna skutecna soutez. Firmy v konkurencnich odvetvich takove svinstvo delat nemohou.

    Navic teda v pojistovnictvi je aspon zmena podminek vazana na schvaleni statem, na rozdil od bank.
  • 9. 7. 2001 22:10

    Jarek (neregistrovaný)
    Plně s Vámi souhlasím, takto jednostranně nevýhodnou smlouvu snad nemůže žádný rozumný právník nechat svého klienta podepsat! Navíc zveřejnění změn ve smlouvě typu městských vyhlášek "na vývěsní ceduli města" mám opravdu nejraději, okolo naší radnice projdu tak jednou za půl roku maximálně. Je snad problém např. všem smluvním partnerům poslat e-mail se změnou smlouvy?
  • 30. 6. 2001 13:48

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Pokud si dobře vzpomínám na pohádku o kohoutkovi a slepičce, byl by bártr slepičce nanic, nepomohl by jí totiž najít konečného dárce.

    V příkladu s kolibříkem chybí dokončení. Nekončí to tím, že získám 7000 BKč, ale musím ještě zaplatit Computer Pressu 420 zcela reálných korun a pokud jsem plátcem DPH, což jako firma často budu, musím ještě odvést státu DPH, také z reálných peněz, které musím vydělat někde jinde.

    A když máte smůlu, tak vám odběratel kolibříka vrátí a musíte mu vrátit 7000 reálných korun, protože barter.cz neumožňuje storno transakce.

    Malá perlička k barter.cz - u všech nabídek je uveden aktuální čas s rozlišením na sekundy (!), je ale pěkně ujetý, o nějakých 88s.
  • 28. 6. 2011 17:13

    Hlas (neregistrovaný)

    Barterování systémem provizním je přežítek, který je nákladný. Narazil jsem na portál ebarter.cz, který umožňuje barter s nulovými náklady. Bárteruji jako madiální agentura často, ale provize pro 3. stranu si nemůžu dovolit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).