Hlavní navigace

Názor k článku Canvas fingerprinting: nový způsob sledování, proti kterému není obrana od _pepak - pravidelné updatování prohlížeče (např. nové Safari na Macu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 7. 2014 7:54

    _pepak (neregistrovaný)

    pravidelné updatování prohlížeče (např. nové Safari na Macu je každou chvíli) musí taky metodu nabourávat. Je to tak?

    IMHO ne nezbytně. Když budu uvažovat zásadní techniku spočívající ve vykreslování textu, tak na tu mají vliv zejména věci, které jsou v rámci prohlížeče poměrně konstantní - konkrétní verze fontu (jak často aktualizujete Times New Roman?), vykreslovací jádro (prohlížeč sem tam přejde z GDI na DirectWrite, ale moc časté to není), ovladače grafické karty (ale jak často v changelogu ovladačů vidíte, že přepracovaly renderování textu?) atd. Jistě to není stoprocentní mechanismus, ale jako doplňující nástroj k (super/ever)cookies to může fungovat dostatečně spolehlivě.

    Je potřeba říct, že bez schopnosti identifikovat uživatele mají webové aplikace omezené možnosti dosáhnout uspokojivého UX.

    To je otázka. V čem mi nabídne Lupa lepší prožitek, když mě dokáže identifikovat? V čem mi ten prožitek zlepší iDNES? Jistě jsou weby, kde je identifikace dost podstatnou součástí, ale potřebujeme mít tuto možnost pro *jakýkoliv* web?

    Nemůžeme chtít, aby nám krejčí ušil kvalitní oblek a nedovolit mu si nás změřit.

    Souhlasím, jen ale dodám, že mi to nepřipadá jako dostatečný důvod, aby si krejčířský salon udělal 3D fotku každého, kdo projde kolem jeho dveří, pro případ, že by se ten dotyčný třeba rozhodl nechat si ušít oblek na míru.

    Doufám, že to celé nepovede k zakazování <canvas>u (default nastavení v browseru nebo externí blocker). To by byl hodně špatný důsledek a krok zpátky.

    IMHO nepovede. Trend v prohlížečích je spíš opačný, přidávat další a další možnosti za současného omezování možností je jednoduše blokovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).