Hlavní navigace

CES 2018: Samsung se k OLED nevrátí. Nyní má MicroLED

10. 1. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Samsung
UVNITŘ VIDEO A FOTOGALERIE – Novinka představená v prototypu má být navíc bezrámečková a modulární, takže jde propojit více panelů a vytvořit… „zeď“.

The Wall je televizor s novou technologií obrazovky zvanou MicroLED, nebo také Micro-LED, mLED apod. Ta, stejně jako OLED, pracuje s obrazovými body, které produkují vlastní světlo, a tudíž nevyžaduje podsvícení. Jednotlivé pixely, resp. sub-pixely, však představují LED žárovky miniaturizované na úroveň mikrometrů. Samsung k tomu přímo říká: „jedná se o televizor s mikrodiodami o rozměru v řádu mikrometrů, které jsou mnohem menší než dnešní LED diody a které samy vyzařují své vlastní světlo.“

Společnost rovněž představila LCD (QLED) televizor s technologií 8K AI (označena jako umělá inteligence – Artificial Intelligence), který má lépe než kterýkoli jiný zvládat resamplování z libovolného rozlišení na Ultra HD (8K). Prodej má být zahájen v druhé polovině roku 2018 nejprve v Jižní Koreji a v USA.

ČTĚTE TAKÉ: Zítra začíná nejdůležitější veletrh spotřební elektroniky na světě, CES 2018

Co to je OLED a čím se televizory s touto technologií liší od LCD a plazmy?

Samsung představuje televizor Super OLED s dokonalou kvalitou obrazu (tisková zpráva z 11. 1. 2012)

Samsung na mezinárodním veletrhu elektroniky CES 2012 představuje budoucnost chytrých televizorů (tisková zpráva z 11. 1. 2012)

Schéma zpracování obrazu s využitím technologie Samsung 8K AI.
Autor: Samsung

Schéma zpracování obrazu s využitím technologie Samsung 8K AI.

Samsung v roce 2012: přicházejí OLED televizory pod novým jménem Super OLED. Prvním je úhlopříčka 55"…

Samsung pro rok 2013: prohnuté OLED, chytrá (drahá) evoluce, dva tunery a hodně DVB-T2

Samsung představil první Ultra HD televizor (OLED) se zakřivenou obrazovkou

Samsung představil svůj nový OLED televizor na tiskové konferenci, která se konala před zahájením berlínského veletrhu.
Autor: Samsung

Samsung představil svůj nový televizor OLED na tiskové konferenci, která se konala před zahájením berlínského veletrhu IFA 2012.

Co se týče The Wall a MicroLED, Samsung se zjevně nehodlá vrátit k technologii OLED (Organic Light Emitting Diode), která světlo emituje za pomoci řízené elektroluminiscence v organických materiálech. Připomeňme si, že Samsung vyvinul televizor OLED už v roce 2005, ale do prodeje se jako první dostal až televizor Sony XEL-1 s úhlopříčkou 15", tj. 38,1 cm, v roce 2007 a zůstal na něm dost dlouhou dobu osamocen. Samsung pak uvedl – v prodejní verzi – svůj televizor OLED v kolekci pro rok 2012 pod jménem Super OLED a naposledy v modelové řadě pro rok 2013.

Nyní představený Samsung The Wall má úhlopříčku 146 palců, tedy 371 cm, a je koncipován jako modulární a bezrámečkový, což dovoluje upravit velikost a koneckonců částečně i tvar televizoru podle vašich potřeb. Použitá technologie MicroLED má být nejen bez podsvícení, ale i bez barevných filtrů. Jak to bude se zahříváním, životností, menšími rozměry a také s dalšími parametry, zejména obrazovými, zatím nebylo – s výjimkou jedné zmínky o jasu až 2000 cd/m2 – oznámeno. Podle jiné zprávy Samsungu vydané k videu, které vidíte níže, by mělo jít vzájemně propojit jednotlivé moduly už o úhlopříčce 9,37", tedy 23,8 cm.

BRAND24

Jonghee Han, prezident divize Visual Display společnosti Samsung Electronics, k novince uvedl: Modulární MicroLED televizor The Wall, který je prvním přístrojem svého druhu určeným pro spotřebitele, představuje další výrazný krok kupředu. Lze z ní vystavět obrazovku jakékoli velikosti a přístroj nabízí neuvěřitelný jas, barevný rozsah i objem a vynikající podání černých odstínů. Jsme nadšeni tímto dalším krokem na naší cestě k budoucím zobrazovacím technologiím i pozoruhodným diváckým zážitkem, který tento televizor spotřebitelům nabízí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).