Hlavní navigace

Názor k článku Češi nasadili nerozluštitelnou Vernamovu šifru na přenos souborů od . - V matematice platí, že aby něco fungovalo musí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 11. 2015 15:49

    . (neregistrovaný)

    V matematice platí, že aby něco fungovalo musí být splněny předpoklady. Pokud nejsou, tak to nefunguje.

    Vermanova šifra je neprolomitelná, právě tehdy když máte jako klíč náhodná data. Pokud předpoklady oslabíte, tak se stává prolomitelnou. Nic mezi neexistuje.

    Pokud použijete pseudonáhodná generovaná nějakou matematickou funkcí (což je princip generátorů náhodných čísle v počítačích), tak lze šifru prolomit.

    Náhodná data lze získat např. sledováním nějakého fyzikálního jevu (hod kostkou, šum na diodě, radiový šum Slunce a pod.)

    Pokud je výše uvedené pro vás uživatelsky nepohodlné, tak použijte jinou šifru.

    Příklad z historie.

    Sověti používali Vermanovu šifru pro komunikaci s agenty v USA. Nestíhali generovat klíče, tak si někdo nejspíše usnadnil práci tak, že začal jejich části používat znova (při generování použil již existující klíče). Jeho šéfové mu na to nepřišli, ale Američani ano a díky tomu část komunikace rozluštili. (atomová bomba, projekt Manhatan, manželé Rosenvergovi a pod.)

    Špioni nejspíš dodržovali zásadu že jeden klíč lze použít jen jednou (další z předpokladů pro fungování Vermanovy šifry), ale neměli dokonale náhodná data.

    http://www.root.cz/clanky/usvit-hackeru-venona-manhattan-a-atomovi-spioni/

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).