Hlavní navigace

Názor k článku Česká Kubice přestane dotovat převaděč, doporučuje lidem satelit od Pamětník - V tomto tématu mne napadá několik samostatných otázek....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 10. 2008 10:06

    Pamětník
    V tomto tématu mne napadá několik samostatných otázek. Je jasné, že mezinárodně koordinované DVB-T vysílače mají předpokládaný přeshraniční přesah, související s vyzařovacím diagramem anténního systému a výkonem vysílače. Proč je Vraní vrch směrem na západ tak výrazně omezen, že nepokrývá dostatečně ani blízké okolí, moc nechápu. Jistě bude vysílání z Krašova a Chebu v některých oblastech Německa dostupnější a silnější, než z VV. Chápal bych VV jako dočasný experiment, ale po spuštění hlavních vysílačů už snad není nutné jeho vysílání i na českém území uměle omezovat.
    Nevím podle jakého klíče ČRa bude vybírat ty desetiny procent českého území, které nemusí svým signálem regulerně pokrývat. Proč připouští, že bude po testech budovat někde i opakovače, ale pokrytí z VV v příhraničí nebude zlepšovat? Přitom by zde byly náklady minimální, pravděpodobně jen jiná nebo větší konfigurace anténního systému.
    Nebudu komentovat nákladnost digitální přestavby vykrývače v České Kubici. Jen si nedovedu představit odbornou způsobilost místního zastupitelstva v této záležitosti, případně velikost jeho vlivu na státní a regionální úřady státní správy. Nápad, řešit problémy svých obyvatel individuálním satelitním příjmem mi také připadá zcestný. Obec sice ušetří, ale tradiční i současný folklor místních stavení bude na dlouho vyparáděn lesem parabol. Pochybuji, že obec dokáže své obyvatele rozumně poučit o vhodných metodách satelitního příjmu tak, aby náklady a technická řešení byly rozumné a racionální. Pokud to vezmou metodou slevových akcí na satelitní komplety, těžko se najdou tací, kteří, pro vícenásobný příjem v domácnosti a nebo společný příjem blízkých sousedů, budou situaci řešit úsporně a technologicky optimálně.
    Osobně nemám nic proti DVB-S, ale kromě nadstandardní nabídky programů by to mělo být řešení příjmu základního TV vysílání jen pro vyjímečná místa, kde jiné druhy příjmu nejsou technicky nebo ekonomicky možné. To se ale podle mne České Kubice netýká.
    Možná se pro některé sousedy situace po spuštění Krašova zlepší, ale já osobně bych se satelitem zatím ten rok nespěchal a počkal si podobně jako třeba Moravané na dokončení digitalizace v regionu.
    Samozřejmě uznávám argument, že výhody STA a kabelovek jsou také placené, proto ať platí i diváci v České Kubici. Jen ať to jsou smysluplně vynaložené náklady a ne platit něco, co se někomu nyní zdá nejjednodušší.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).