Hlavní navigace

Názor k článku Čeká nás revoluce v elektronizaci jménem eIDAS. Co všechno se změní? od Filip Jirsák - Tak si to spočítejte sám – 30 minut...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 10. 2013 16:47

    Filip Jirsák

    Tak si to spočítejte sám – 30 minut vydání certifikátu, z toho 10 sekund kontrola OP. Vynecháním kontroly OP ušetříte 1,5 minuty denně – to je ta výrazná úspora nákladů?

    To, že vy nevíte o nikom, kdo by to používal, neznamená, že by to nikdo nepoužíval. Povinnost posílat dokumenty v elektronické podobě podepsané kvalifikovaným certifikátem platí od roku 2000, datové schránky naopak umožnily při podání vůči státu certifikát vynechat.

    Dostávám a posílám elektronicky podepsané faktury, není to ani komunikace se státem a ni nepochopení, naopak je to pochopení toho, že je to levnější.

    Nikde jsem nepsal, že by u HSM někdo něco odklepával. Asi pořád nechápete, že mezi tím pracovníkem na přepážce, u kterého si obstaráváte certifikát, a tím HSM, je nějaká souvislost. Ten pracovník totiž musí dát bezpečným způsobem HSM pokyn k podpisu certifikátu. Těch pracovníků jsou desítky, takže musíte počítat s tím, že budou dělat chyby a snažit se jim předcházet, monitorovat podezřelé transakce. Samozřejmě můžete spoléhat jen na to, že všichni zaměstnanci budou pracovat přesně podle předpisů, ale pak budete muset neustále řešit nějaké pochybné certifikáty a vaší CA nikdo nebude věřit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).