Hlavní navigace

Názor k článku Česká pirátská strana spustila web Pirátské filmy.cz od Jan Bílek - Jsem jeden z těch, které označujete jako "my...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 7. 2011 14:51

    Jan Bílek (neregistrovaný)

    Jsem jeden z těch, které označujete jako "my ostatní", vytvářením kopírovatelných hodnot se živím, a přesto bych vám rád řekl "mluvte prosím za sebe, já s vámi naprosto nesouhlasím".

    Příchod digitálních technologií změnil svět, doby kdy bylo možné prodávat produkty duševní činnosti podobně jako vzácné statky hmotné povahy jsou pryč, a to z jednoduchého důvodu - kopírování takovýchto produktů, které jsou dnes prezentovány prakticky výhradně v digitální podobě, je maximálně snadné a není možné mu žádným způsobem zabránit.

    Umělé zábrany neplní svůj účel a pokusy je udržet i v digitálním světě mají nežádoucí dopady na celou veřejnost - viz snahy o monitorování vaší soukromé komunikace aby se zajistilo, že nepřenášíte nic na co má někdo umělý monopol, vybírání nemravného výpalného za paměťová média i v případě, že si na ně uložíte vlastní fotky z dovolené a mnohé další.

    A umělé zábrany a snahy uměle vytvářet vzácnost u kopírovatelných statků, kromě toho, že nefungují, jsou navíc i zbytečné - při chytře nastaveném obchodním modelu je možné profitovat z vlastní kreativity i bez umělého vytváření vzácnosti digitálních statků (navzdory tomu, že mnozí z těch, kteří nejsou schopni se nové době přizpůsobit, předstírají jako by umělá vzácnost byla jediným způsobem, jak z výsledků duševní činnosti profitovat). Mnohé případy ukazují, že je možné umožnit volné kopirování produktů vlastní činnosti a přesto - případně i díky tomu - profitovat, viz Red Hat, experimenty kapel jako Nine Inch Nails, Radiohead... a mnozí další.

    Jako autor "duševního vlastnictví" považuji princip toho duševního vlastnictví za něco, co nepotřebuji, protože peníze dokážu za svoji činnost získat lépe bez něho... a co mi v určitých podobách může udělat naopak problémy - jako například v případě softwarových patentů na triviální myšlenky, které by napadly každého vývojáře a jsou naprosto běžně využívané v banálních projektech, a které mě přesto ohorožují soudním sporem od patentových trolů jako je LodSys.

    Fakt, že patentový systém v USA je natolik deformovaný, že se svým duševním vlastnictvím v podobě softwarových patentů představuje trvalou globální hrozbu pro inovativní lidi vyvíjející pro globální trh a celosvětově tím brzdí vytváření užitečných produktů a služeb... to samo o sobě by vydalo na celou knihu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).