Hlavní navigace

Názor k článku Česká televize pracuje na spuštění druhého programu v HD kvalitě od anonym - Zcela by stačilo, kdyby ČT v SD DVB-T...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 7. 2011 18:14

    bez přezdívky
    Zcela by stačilo, kdyby ČT v SD DVB-T navýšila datový tok na 6,5 Mbit/s, aby se eliminovaly kompresní artefakty při pohybu. Obraz by byl jak břit i na současných zobrazovačích bez nutnosti vysílat HD MPEG-4 nebo dokonce "do zdi" v nekompatibilním DVB-T2.

    V současnosti není na českém trhu jediný model televizoru s DVB-T2 tunerem a nebude ani v modelovém roce 2012! Modely určené pro Velkou Británii u nás nemusí fungovat, takže nákup je risk.

    Celé je to jen komedie. Při schvalování plánů digitalizace se měl uzákonit minimální datový tok pro jednotlivé kompresní standardy. V případě DVB-T MPEG-2 alespoň 6,5 Mbit/s, což je hodnota s jakou to šlo na analogové vysílače.

    Dnešní realita, kdy v lepším případě je tok 4,5 Mbit/s a v tom horším 3,6 nebo dokonce plánovaných 2,1 Mbit/s v MUXu 3 je jen ždímání peněz z tzv. "digitální dividendy" a výsměch divákovi.

    Vsadím se, že kdyby diváci viděli, jak kvalitní obraz lze dostat z DVB-T při dostatečném datovém toku, tak by jim spadla čelist a 99% populace by to bohatě stačilo.

    A pokud ČT nemá peníze a místo v MUXu 1, ať prostě zruší jeden program. Lepší 3 programy obrazově a obsahově kvalitní, než 4, kde se nedá pomalu na nic koukat a opakují stále to samé dokola.


    Mohlo by to vypadat například takto:

    ČT zpravodajství 5,0 Mbit/s
    ČT sport 6,5 Mbit/s
    ČT kultura (filmy, dokumenty, vzdělávání) 6,5 Mbit/s

    + to samé v HD kvalitě přes satelit (ale ne "pseudo HD" s 8 Mbit/s ale minimálně s 15 Mbit/s!)

    MUX 4 vypnout, DVB-T2 nezavádět a peníze dát na domácí uměleckou tvorbu nebo na nákup kvalitních pořadů ze zahraničí.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).