Hlavní navigace

Česká televize se připravuje na start kanálu ČT 24 v HD, zrekonstruuje Studio 6

30. 10. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V souvislosti s významnou technologickou změnou chystá Česká televize i změny v samotném programu, které se dotknou zejména večerního vysílání.

Kavčí hory se od pondělí 2. listopadu pouští do rekonstrukce Studia 6, prostor, z nichž se kromě stejnojmenného ranního bloku vysílá Interview ČT 24 nebo Hyde Park. Plánovaná operace, která má konec naplánovaný na únor 2016, souvisí s blížícím se startem veřejnoprávního zpravodajského kanálu ve vysokém rozlišení (HDTV), který byl stanoven na příští rok. Česká televize dlouhodobě pracuje na přechodu ČT 24 do HD. Jednou ze změn je nedávný přesun analytických Událostí, komentářů (UK) do virtuálního studia. UK už je možné sledovat v HD kvalitě prostřednictvím on-line služby iVysílání. Stanice ČT 24 HD bude dostupná na satelitu a v sítích placených služeb. V budoucnu bude její signál šířen pochopitelně volně i v multiplexu DVB-T2.

K TÉMATU: Česká televize přichází s novou podobou Událostí, komentářů. Budou virtuální

ČT 24 musí reagovat na aktuální vývoj televizního zpravodajství ve světě a zároveň na potřeby diváků. S tím, jak se postupně zvyšují nároky na obsah pořadů, rostou i nároky na technologické zázemí, přičemž to současné už není schopné pokrývat požadavky na moderní vysílání. Plánovaná rekonstrukce významně rozšíří možnosti dramaturgie pořadů, podmínky pro práci s obrazem a grafikou a posílí divácký komfort, uvedl šéfredaktor zpravodajství České televize Petr Mrzena a doplnil: V první fázi bude rekonstrukce studia znamenat dílčí změny v programu ČT 24, ale hlavní zaměření kanálu, tedy zpravodajství s akcentem na aktuální události, bude zachováno a díky novým moderátorským tvářím i posíleno. Věřím, že návrat do opraveného studia tato omezení divákům posléze vynahradí.

BRAND24

NEPŘEHLÉDNĚTE: ČT 24 HD na satelitu Astra nekódovaně? Neměl by v tom být problém

Mluvčí České televize Alžběta Plívová uvedla, že od pondělí ve všední dny bude na ČT 24 i po osmé hodině večer pokračovat kontinuální vysílání, na které jsou diváci zvyklí z odpoledních hodin, avšak se speciálními hosty k aktuálním tématům i s rozhovory, které zachovají některé prvky pořadu Hyde Park. Ten se samostatně kvůli technickým a realizačním nárokům odmlčí, omezí se i podoba ranního Studia 6 a večerního Interview ČT 24, změny se dotknou i večerních Zpráv. Moderátorský tým večerního kontinuálního zpravodajství se pak rozšíří o dvě nové tváře, Petru Krmelovou a Romana Fojtu. Po deváté hodině večer pak bude vysílání ČT 24 i nadále pokračovat ve standardní podobě s pořady Ekonomika ČT24, Horizont ČT24 a Události, komentáře. Kontinuální zpravodajství pak potrvá až do půlnočních Zpráv, které vysílání uzavřou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).