Hlavní navigace

Názor k článku České portály nestojí o peníze z PPC od Marek Prokop - Naprogramovat jednoduchý PPC systém je určitě levnější, než...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 10. 2004 13:14

    Marek Prokop (neregistrovaný)
    Naprogramovat jednoduchý PPC systém je určitě levnější, než si vydržovat armádu obchodníků. Navíc ten systém ani není třeba programovat, když tu jsou AdWords a etarget. Konkrétně třeba AdWords využívají jak vyhledavače, které jsou asi menší než Seznam, tak portály, které jsou mnohem větší a jistě by si mohly dovolit vlastní systém. Přesto se jim AdWords evidentně vyplatí.

    Význam PPC pro vyhledavač IMHO není ani tak v boji s konkurencí (i když částečně asi také), ale především v tom, že přes PPC jde prodat mnohem větší objem reklamy a navíc za cenu, která přesně odráží koupěschopnou poptávku.

    Pokud jde o Seznam, ať se na něj dívám, jak se na něj dívám, že by uměl prodávat klíčová slova, to rozhodně nevidím. Naopak skoro denně narážím na to, jak zoufale to neumí.

    Minimálně 80 % mých klientů a známých jde z tohoto pohledu rozdělit do dvou skupin: první by chtěli na Seznamu koupit víc klíčových slov, ale nemohou buď proto, že jsou vyprodaná za nesmyslně nízkou cenu, nebo proto, že naopak stojí nepřijatelně mnoho. Do druhé skupiny patří ti, kteří nákup klíčových slov na Seznamu zkusili a po prvních třech měsících skončili, protože se jim to nevyplatilo.

    Naopak neznám, pokud vím, nikoho, kdo by odešel od AdWords. Takže tu proti sobě máme 20 % spokojených klientů Seznamu a 100 % spokojených klientů Googlu.

    Mimochodem, proč si myslíte, že se tady nad tím tak ročiluju? To není proto, že bych neměl rád Seznam. To je naopak proto, že bych u něj chtěl na klíčová slova inzerovat. Jenže ve většině případů nemůžu. Přitom bych jim za některá slova rád zaplatil víc než současní inzerentni a k tomu bych přidal doslova tisíce dalších slov, za která jim dnes neplatí nikdo.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).