Hlavní navigace

Názory k článku České Radiokomunikace chtějí po ČTÚ další příděly pro Regionální síť 8

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 4. 2015 11:59

    PavlosPM

    Když byla spuštěna Regionální síť 8, tak bylo hrozně moc řečí, že nebude signál tam a tam a tam a když už jsou přiděleny nové kmitočty (Votice, Cukrák, …) a zdá se, že budou i další, tak se zase nadává? Co to má za logiku? Buďte rádi, že se signál dostane do dalších lokalit v republice. A řešit, že někdo kmitočty dostane a druhý za ně platí, je taky trošku mimo. Nikdo z nás tady nemá dostupné informace jak to je a není, všechno to jsou jen řeči typu „jedna paní povídala“, navíc pro koncového zákazníka (diváka) je to nepodstatné.

  • 30. 4. 2015 10:23

    bez přezdívky

    Zajímavé je, že mux 3 nemohl vysílat z Děvína, protože jim ochranáři mimo jiné neumožnili zpevnit příjezdovou cestu.Hle, rs 8 vysílá ze stejné kóty a najednou to jde.

  • 28. 4. 2015 18:28

    Goldfinger

    Stačí se podívat na jeho stránky a na ČTÚ je tam rozdíl v 5 vysílačů,nebudu hledat který to jsou.Jen vím že se jedná minimálně o 4 kmitočty.Protože P.chybí v seznamu Adamov.A taky co vím tak má vysílat na Znojemsku ale o to tam nejde kolem RS8 protože tam je signál z Mikulova.

  • 28. 4. 2015 23:26

    bez přezdívky

    A co s tím má počet vysílačů ČRa? Zatímco ČRa musely kmitočty pro mux2 získat ve veřejné soutěži, potažmo stát se 100% akcionářem CDG (mux3), což je "něco" stálo, a rovněž tak operátorem sítě ČT se staly na základě výběrového řízení, Pařízek přišel ke kmitočtům muxu 4 jak slepý k houslím.
    A o regionálce RS7 už ani nemá smysl příliš psát. Toto je podvod, jak Brno, kdy na podkladě převážně ženevských kmitočtů vznikla další celoplošná síť, aniž by proběhla veřejná soutěž, a Pařízek+spol. se už ani netají tím, že to žádná regionální síť není.
    A ty snad závidíš těch ČRa pár ještě zkoordinovatelných frekvencí pro eventuální rozšíření RS8? No, nebuď tak outlocitnej a přej jim je... :-)

  • 29. 4. 2015 12:07

    bez přezdívky

    Pro diváka je to možná nepodstatné, ale pro občana ČR by to mělo být zásadní, jak stát hospodaří i s jeho majetkem (protože kmitočty jsou majetkem státu a stát tvoří jeho občané). A právě proto, aby nevznikaly dohady, tak by celé přidělování mělo být činěno veřejnou dražbou a ne nějakými zákulisními čachry (přičemž to platí jak pro ČRa, tak pro každého jiného zájemce).

  • 29. 4. 2015 16:12

    bez přezdívky

    Na to, že když se 2 domluví, tak se to vyplatí všem, bych moc nesázel. Stačí si vzít příklad CS Linku a Skylinku, kde si spousta lidí přála totéž, a když nastala ona dohoda, tak stejná spousta lidí pak akorát splakala nad skutečností.

  • 29. 4. 2015 16:18

    Steve

    K čemu je ve Varech ta minibludička když nepokryje ani druhou stranu svýho kraje? (jen nejbližší údolí poOhří) Jinde není nic.

    I dle obrázku je jasně vidět jak je západ a severozápad nejhůře pokryt sítí 8.

  • 29. 4. 2015 14:50

    bez přezdívky

    Ale já jsem do celkem pochopil, dokonce chápu i Vaše rozhořčení. Ovšem na hranici se dvěma sousedními státy s přihlédnutím k vnitrostátní situaci není koordinace kmitočtů vůbec snadná záležitost; i se sadou kmitočtů dle GE 06 bývá někdy potíž.
    A tak se volí různá náhradní řešení mezi požadavky operátora a možnostmi ČTÚ, aby alespoň někde signál byl dostupný, která se však (náhradní řešení) většině veřejnosti nelíbí. Lidé zkrátka kritizují něco, o čem pramálo konkrétního vědí. A hledají v tom naschvály, čachry, neznalost a kdoví, co ještě dalšího...

  • 29. 4. 2015 15:14

    bez přezdívky

    Vidím, že nepocházíte z našeho kraje, kanál 21 není mimo čr nikde v dosahu vysílačů německa ani polska, mimochodem poláci tu nejdou.Kanál 51 Klíše není v dosahu žádného zahr. vysílače něm. ani polska, toto platí i obráceně. Kanál 51 pouze Jablonec, žárovička jako Klíše a Praha Vertkálně 5Kw navíc odstíněná českým středohořím. Jestli víte o něčem jiném, rád se nechám poučit. Tak o jaké mezinárodní koordinaci se bavíme.Pro ůplnost vysílače německa které se dají u nás celkem bez problému chytat.Lobau k.27,36,39. Dresden k.29,36,39. To vše V někde cale 36 H rušeno klínovcem, 53H rušeno Prahou, 57H mimochdem tento kanál použit v ustí Větruše Je mi líto,.

  • 29. 4. 2015 17:02

    Steve

    No, to jsem strašně zvědav jak to potom dopadne. A hlavně co všechno se bude muset předělávat či přesměrovávat.

    Ten max zkoordinovaný výkon se určitě nevyužije, to platí už i u současného DVB-T. (např. Vraní vrch má pokud se nepletu zkoordinován taky mnohem větší výkon a nevyužili ho zdaleka)

  • 29. 4. 2015 16:04

    bez přezdívky

    No dobře, já si však myslím, že čra si moc radit nenechá.Nevidím problém v současné době umístit vysílace na Milešovku, radio DAB tam vysílá.Není třeba stavět vysokou věž, kopec je vysoky dost, tak-že malé náklady, proud je zaveden, dokonce nákladní lanovka, není zapotřebí bůhví jakých výkonů, dosah i s přiměřeným výkonem by byl značný, troufám si tvrdit, že v západní části čr bezkonkurenční­.Jinak souhlasím, jde hlavně o byznys a neschpnost se domluvit mezi sebou.Vyplatilo by se to všem.Bohužel, tak je to v naší zlaté zemi zkoro se vším.

  • 29. 4. 2015 16:15

    bez přezdívky

    No od Němců dál tj. nejen na té východnější straně zde diskutujího antéňáka jde 23,29,40k z Ochsenkopfu horizontálně který vytlačuje ty České stanice ze severovýchodu a pak je tu ještě vertikálně Hoher Bogen 28 a 42k (ten se někde hádá s Ládvím) ... no 33k je vyrušen Jedlákem s Bukovkou a čím ještě? což v době inverzí způsobuje některým tunerům u MUX-1 problémy... Pak je tu slabší vertikální Chemnitz kde 22k jde trošku silněji než 25, 32k které jsou hodně mizerný a né vždy každý je chytá... Jo Krušné hory jsou přitažlivá a i odrazová plocha... proto tu jdou někde i zbytky signálů od Prahy Žižkov případně Cukráku a Ládví... (v době analogu tu šly trvale na Litvínovsku Rakušáci) pak zmíněný Trutnov který přesahuje až na některá vyšší místa na Plzeňsko pokud se nehádá... a dokonce až 32k Pardubice jde někde chytit v Mostě a od jihozápadu i Sušici 49k... Ještěd bohužel je kolizní takřka všade s něčím díky špatně seštelovaným opakovačům... a jeho MUX-2 kontra střetu MUX-3 na Chomutovsku s Krašovem... tedy až na ten volný 43k pokud k vám dolítne záleží na kopcovité lokalitě členitého severozápadu i východu... Ten 51k by šel pro RS-8 dobře seštelovat pro oblast severozápadu... Jenom chtít... protože ze Žižkova to jde velmi slabě v závislosti na počasí a né každému s ohledem těch 5kW na +-100km vzdálenost při bezbariérovém výhledu zkrze toho Českého Středohoří ku Krušným horám to jde...

  • 29. 4. 2015 17:23

    bez přezdívky

    No Štěpáne u T2 půjde o to aby byla kvalita všade témeř zaručená... což se s DVB-T poučili, že to nešlo... ač digitál oproti analogu je méně náročný na počet kmitočtů... Jen tam stále zůstal problém terénních překážek a osvícení vnitřků budov a u opakovačů vzájemné rušení pokud to je špatně seřízené (viz nářky na Ještěd atd. jinde něco) což by ty chyby čtení a echa mělo v T2 už být takřka už bezproblémov...é proto taky budou tři frekvence pro celou Českou republiku a pak až se vypne DVB-t a zapne DD II s internetem zaručeně přibude minimálně ještě jeden atd. další MUX - y... v DVB-T2 na těch nových volných schválených koordinačně s cizinou...

  • 29. 4. 2015 18:09

    Tech7

    Pařízek přines rozpadající se obraz při rychlém pohybu, to už naštěstí vychytal, ale pořád to kostičkuje před střihem a zvuk u všech programů je velmi nekvalitní protože používá nějaký divný kodér.

  • 30. 4. 2015 0:19

    kotanen

    S Klínovcem samozřejmě se vloudila chybka tam RS7 vysílá K46 :) obecně bylo myšleno nepoužití K51 v západních a severních čechách ;-)

  • 30. 4. 2015 8:33

    kotanen

    Za další, pokud existuje volný kmitočet ČTÚ nemá důvod ho bezdůvodně blokovat, vždyť z každého využitého vysílače má stát nemalé peníze dle vyzářeného výkonu, o žádnou politickou vůli se nejedná. Ještě jednou opakuji, že nízkonákladové regionální sítě nelze vpodstatě stavět na zelené louce a nebo v nájmu, to je zkrátka realita.

  • 29. 4. 2015 19:22

    MichalP

    Už jsem to psal. Milešovka principielně odporuje nízkým nákladům na rozšíření pokrytí a především to není lokalikata v majetku ČRa.
    Berte v potaz, že aktuální kmitočtové příděly pro všechny regionální sítě jsou platné pouze do 31.12.2017. Tedy jakákoli investice do nových lokalit jsou za daného stavu vyhozené peníze a nikdy se nevrátí. Byť je dost pravděpodobné, že dojde s největší pravděpodobností k jejich prodloužení do konce roku 2020.
    Tedy znovu kladu svůj dotaz:
    Které vhodné lokality ČRa připadají v úvahu pro RS8 na severu Čech? A jaký mezinárodně zkoordinovaný kanál použít?

  • 29. 4. 2015 21:33

    bez přezdívky

    Spi dál... když neumíš? číst ti udělám repete... Vhodný je opakovač 51k umístěný buďto na Klínovci či ještě lépe Jedláku na těch nejlepších kótách pro tuto hustě obydlenou oblast nebo to přiřadit na nižších kótách ke věži na Širokém vrchu (tam mají radiokomunikace přidělaných mraky telekomunikačních věciček... ) nebo na Teplické vodárně ale to by nesměla být chamtivost, že nikdo nikoho nikam nepustí... Proto Pařízek je jiným a jak vidět úspěšným expandujícím obchodníkem oproti na místě velmi dlouho stojící O2... Jo Milešovka by se též dala pro velké území České republiky řešit... jen kdyby lidé chtěli a zapojili do toho případně politické rozhodnutí... Prostě je zaběhnutý model mizerného místa z Bukovky pro Ústecký kopcovitý kraj a už si s tím dál nikdo nikdy nelámal hlavu... Co se týče platností licencí ano psalo se o tom, že ty Regionálky budou mít krátkou životnost ale s ohledem na posun rozjezdu a souběhu DVB-T2 a vypnutí DVB-T až po roce 2021... tak se licence prodloužily či se to chystají ještě udělat...

  • 30. 4. 2015 17:15

    Steve

    Já vím, jsme stále bojácní přizdisráči, proto to tak dopadá. Němec kolem dokola topí a to ani nemusí mít nasměrované na České území. Naše vysílače naopak jedou na min výkony co jen to jde - krom těch pár páteřních. Např. Domažlice by mohli jet více (mají to i povolené) ale radši se vysílá z postranního AS na zlomkový výkon a novej AS se tam už ani nedal (po svržení původního laminátu) Všem to vyhovuje, všichni jsou spokojeni.

    Jsem zvědav z čeho se bude vysílat to DVB-T2 ... taky z tohodle postranního AS?

  • 2. 5. 2015 11:35

    bez přezdívky

    Jo Romane promiň, že se ti nevěnoval... Musel jsem předenostně reagovat na ty co zde nežijí ale rozdávají příkazy a zákazy, že prý nic nejde a basta... No co se někdy v té Kremličkovo RS-9 a RS-1 Brabce který už to má jen ze setrvačnosti a postupně prodává jiným kteří mají zájem (pod jiným licenčním ID označením) když on prý se v tom angažovat dál nehodlá prý kvůli házení klacků od silnějších frajerských dobrodruhů v této nejisté vždy návratností ziskovostí televizní vysílací branži...

  • 30. 4. 2015 9:52

    MichalP

    ad pánové KukyKuky a Anteňák:
    na Milešovku prostě a jednoduše zapomeňte. Docela jasně to napsal pan Kotanen.
    Pořád jsem se ani od jednoho z vás nedozvěděl, jaký volný vysílací kanál, který bez problému projde mezinárodní koordinací, se dá použít na severu Čech pro RS8 z hlavních vysílačů ve vlastníctví ČRa.

    Pozn: berte v potaz, že na druhé straně Krušných hor už je jen rovina až k moři, což mimo jiné znamená, že např. u Berlína lze v pohodě naladit v autě rádia vysílající z Bukové hory. A to krom jiného může být důvod, proč k51 nelze na severu Čech pustit z hlavních vysílačů, byť to s ničím v německém pohraničí nekoliduje.

  • 30. 4. 2015 11:35

    kotanen

    U Děvína nebyl zájem o rozšíření ze strany TV stanic v MUXu3, a tím že se podařilo vysílat RS8 alespoň s menším výkonem a omezeným vyzařovacím charakterem je zřejmé, že vůle tu byla. Ohledně toho co je možné a nemožné lze ukázat na příkladu Ústí nad Labem, myslíte že by pro ČRa nebylo výhodnější vysílat z Vaňova jako MUX1 a 2, když zde mají veškerou infrastrukturu místo Klíše, skutečně je tak těžké pochopit, že v příhraničních oblastech je situace složitá a regulátoři spektra z okolních států si hlídají svoje teritorium? Zároveň budování málo výkonných dokrývačů v nižších lokalitách s malým pokrytím není ekonomicky atraktivní jak pro televizní společnosti tak provozovatele muxu. Je to tak těžké pochopit, nebo se ozvou další odborníci na koordinace kmitočtů, budování vysílacích technologií, jejich údržbu, provoz a správu stožárů?

  • 30. 4. 2015 12:14

    bez přezdívky

    Hele "Kočičáku" nejspíše sídlící ve východních Čechách... Byl jsi vůbec někdy na tom Širokém vrchu... Jsou tam dvě věže tj. stará dokrývací z doby analogu a nová bytelná velká i mají tam nálepky od Radiokomunikací jichž ty jsi zaměstnanec a proto tu organizaci vždy hodně hájíš... Ono totiž vše v tomto byznisu je vzájemně propojeno a jeden dodává kšefty a technologie druhému... Kremlička si tam zaplatil a nechal umístit RS-9 na 54k s mizernými 10W což se mezi paneláky tluče nestabilitou... ale tam kde je volný výhled, tak zasahuje mnohem dál... proto používají reportážní příspěvky do lokálního DAKR programu až ze Žatce a má to zásah i na Chomutovsko, Teplicko... Má tam i KINOSVET ale v nestandardním širokoúhlém formátu tj.vršky a spodky jsou černé a v mázlé kompresi oproti MUX-7.... Další pozice je 2 x černý ID test... kde se neví zda někdy vůbec tak jako Brabec něco přidá?... Ten zas má v Chomutově RS-1 též 10W ale na paneláku s velmi mizerným pokrytím směřovaným ku Klášterci a taky proto je tam Kadaňsko Klášterecká Regionální televize Focus (formátově natažený mizerně komplet čitelný textový obraz… jako to měla i x měsíců proklínaná Active Tv) na jediné obsazené pozici... pak má 3x černý test ID...

    Teď k tomu Klínovci... Evidentně bydlíš hodně daleko a vůbec problematiku pod Krušnými horami neznáš... Plácáš tu dvakrát za sebou ztrapněním se úplně jiný čísla.... RS-7 nyní ID parametry přejmenováno na MUX-7 vysílá na 50k!!! a MUX-4 na 45k !!! obsazeno už kompletně 10 pozicemi čímž se tam víc nevejde (z Rakovníka regionové číslo 2 jež je tu ještě někde dostupný tj. jeho 44k kde je oproti regionu z Prahy má jen 9 pozic bez TipTv) z jiné věže s jiným směrovým vyzařovacím pokrytím i časově posunutou (poznáš to ve zvuku s obrazem až 5sekund u stejných programů) distribuční trasou oproti té staré věži kde je jen MUX-1 na 36k a MUX-2 na 35k... Kdyby měli rozum, tak to tam po vzoru Budějovičáků tj. v Kleti dovybaví i těmi dalšími MUXy jako je hlavně tou diskutovanou RS-8... nebo aspoň na tom Chomutovském Jedláku který jen tak pro nic za nic nebyl kvůli nedostačující Bukovce přes ty překážky Českého středohoří spuštěn... Zrovna tak z nouze musel Pařízek najít jiné místo když ho na Jedlák chamtivostí konkurence nepustili.... tj. kompromis v podobě vodojemu nad Teplicemi co jsou utopené v ďolíku... odkud se pokrývá i zbytek hustě obydlené průmyslové oblasti... tj. vedlejší okresy směrem na západ.... Jedlák je dobře umístěn uprostřed té velké uhelné pánevní pod Krůšnohorské kopcové stínové díry která je mezi západem a východem... Né všade je totiž i ten Klínovec dostupný a ten Krašov s Bukovkou jsou tu zbytkově na hraně končících okrajních dosahů tj. 55k je hodně kolísavý a 52k se v Mostě o MUX-3 s ním dělí tj. každá část města má něco jiného... či s velkými problémy v centru města... no ale dokonce lze někde na dost terénem členitém městě mít i Pražáky... Měli by jsme tu proto né všade naší krajovou Ústeckou regionovou televizi (připravovala se ale nedotáhli jí do konce) ale je tu někde SPORT5 dvakrát (zázrakem v RS-8 s 5kW ale dost oproti MUX-3 nestabilní tj. závislé na počasí i RS-12) a byl tu někde Plzeňský ZAK co se raději kvůli Karlovarsku a jiným problematickým lokalitám na západě přesunul k Pařízkovi i díky menší ceně pak na MUX-4 která má hustší sít tj. už je i v místech kde MUX-3 nebyla přítomna... Postupně regionálky (okny v programech Prima byly vyhozeny či odešly z MUX-2 a 3) a ještě časem i ten zbytek Pařízek přetáhne do MUX-4 na svou poslední volnou 10 pozici... Pak může mít MUX-3 též pro zájemce svojí 10 celoplošnou pozici... což by bylo pro ně výhodnější než ty volné nevyužívané a opuštěné v současnosti na většině těch ostatních krajových silných vysílačích MUX-3... Bude v tom aspoň konečně pořádek...

  • 30. 4. 2015 13:11

    bez přezdívky

    Hele Kočičáku podnikatel Pařízek ukázal a prosadil model radějí více malých televizních vysílačů s opakovanými dobře seštelovanými frekvencemi než jeden hlavní krajský MUX-3 který stejně nezasáhne všade viz západní Čechy a Karlovarsko a i na Ústecku ten MUX- není ideální kor když se uprostřed cesty na Chomutovsku hádá s Ještědem... To vymyslela fakt "hlava" rozdílné číslo MUXů.... Jinak ano koordinace se zahraničím a i uvnitř státu není jednoduchá... viz nerozumně přeplácané VKV pásmo CCIR kam jsme přešli z OIRT... Naši se hádají s celá léta před námi přítomnými Bavoráky litvínováci měli i Rakušáky a u těch Sasíků tam co je utopené pod horama v Chomutově tj. spuštěné pak dělá o kus dál na Mostecku problém = hádá s Chemnitzem... a jinde máš zas Drážďany atd. To samé máš s tím, že jsme tu na křižovatce (obzvláště ti na dobrých městských či někde i vesnických popcích) od severovýchodu s východem a středem republiky a z druhé strany ze severozápadem až i jeho jihem... Není to tu jednoduchý když u rádií než by použili jednu lepší pozici pro víc věcí naráz... proto se taky Jedlák postavil... tak na kdejakém kopečku a baráčku si kde kdo vysílá duplikáty které pak máš až několikrát na jiné frekvenci z jiných okresů.... Takže k té Milešovce... Já jí nehájím, jem jsem napsal, že by šla použít ale bohužel kvůli strategickému místu kdysi pro armádu (muselo by to projít politicky) se přesunulo vše hned v počátcích vysílání televizí na ne zcela pro tento členitý kraj vhodnou Bukovku čímž jsou trvale vzniklé problémy v podobě používání vícero vysílačů podél Krušných hor a Českého středohoří.... Jen tak mimochodem ten DAB si vybrali na Milešovce proč?... právě kvůli nejlepšímu pokrytí velkého území Česka... Tvrdit, že dobře seštelovaný opakovač 51k by nešel použít nad Teplicema či nad Mostem... tedy nižšími kótami než je Jedlák či Klínovec pro ta široká průmyslem hustě vedle sebe sousedící obydlená okresní území směrem na západ od nevyhovujíciho Ústí může tvrdit jen ignorant který tu nežije a nezná to...

  • 28. 4. 2015 17:36

    bez přezdívky

    jim dojde? že pod Krušnýma horama kde je vysoká hustota obyvatelstva velkých průmyslových okresů... je extra velká hluchá díra... bez těch lesů jako jinde v republice a zapnou Jedlák nebo Klínovec či menší ale též pro region dobré kóty v podobě Širokého vrchu či Teplického vodojemu... To máte od Klášterce, Kadaně Podbořan, Žatce, Chomutova s Jirkovem, Most s Litvínovem až po Teplické okolí dost domácností na využití reklamního trhu... Jinak tohle se děje u kdysi toho co provozoval dlouho a mizerně stagnací MUX-4 s tehdejším pokrytím podobnému té dnešní RS-8.... http://www.novinky.cz/ekonomika/368231-valna-hromada-o2-schvaluje-rozdeleni-firmy-nekteri-akcionari-prisli-ozbrojeni.html

  • 28. 4. 2015 18:13

    bez přezdívky

    Které blokuje? Třeba 21k v Teplickém Vodojemu mu odebrali dřív než to stihl spustit a taky je to citelná ztráta... Krušnohorská v Ústí je nespolehlivá a to nevytrhne... Jiní nemají zas výhled na Klínovec kvůli členitému terénu... Když se půjde cestou rozumně seštelovaných opakovačů frekvencí, tak nebude zas tolik zapotřebí hledět co je volného?... Jediné co je jasné 26, 28, 31k je už přiklepnut mezinárodně 100kW vysílačům na přechodné souběžné období tj. pro nové DVB-T2 s H-265 všade v republice... Ostatní jsou volné...

  • 29. 4. 2015 12:05

    bez přezdívky

    Podstatné je dostupnost MUXů která je jen v krajských městech krom tedy nejlépe udělaného Jihočeského = tam mají krom špatného projektu RS-1 vše naráz z jedné kóty a okolí Prahy je též upřednostněno...

  • 29. 4. 2015 9:10

    bez přezdívky

    S kým ČRa soutěžily o frekvence pro mux 2, když tady široko-daleko nebyl vůbec nikdo, kdo by byl schopen začít vysílat a ještě ke všemu měly ČRa všechny kóty ve svém vlastnictví?
    Pokud jde o mux 3, tak to bylo jejich rozhodnutí, že kupují CDG, nikdo je k tomu nenutil. A v ČRa navíc dobře věděli, že se touto akvizicí stanou dominantním poskytovatelem, který si bude diktovat ceny - což se také stalo a mux 3 zel dlouhé roky prázdnotou, protože o šíření programů v něm, díky nehorázné ceně, neměl nikdo zájem.
    RS7 jsou v první řadě HD programy veřejnoprávní televize, které ty slavné Radiokomunikace nebyly schopny zajistit, takže celkem logicky přišel někdo jiný. A je velmi dobře, že přišel (Pařízek), protože jinak ses díval na cca 11 SD programů ve 2 muxech + 1 poloprázdném muxu a utrum.

  • 29. 4. 2015 11:47

    bez přezdívky

    Identifikátory Pařízkovo sítě byly předělány z RS na MUX-7... tedy "celoplošnou" ač mezery s pokrytím jsou a tak se nedivím, že někde třeba něco ještě zkusí prosadit ale rozhodně to není tak, že by on někde něco blokoval... o tom rozhoduje někdo jiný než Pařízek... Jen ale stálým matoucím zlozvykem se tomu říká postaru RS-7 (hybrid virtuálního MUX-1a Čt a Retro + KINOSVET a 2 X rádio Čas) která nemá všade jak se původně Dvořákem předpokládalo dobré pokrytí (MUX-4 má velkou hustotu menších na jiných stožárových kótách vysílačů a né všade bohužel přidali k tomu i MUX-7) tak jako i MUX3 není kvůli pouze pár tj. velkým krajským (regionovým) vysílačům = je už jen pár posledních na 10 pozici programů které se postupně přesunuly a přesouvají do levnější MUX-4 z úsporných důvodů též na 10 pozici = konečně by v tom byl pořádek než mít díry tu něco a jinde nic nepoužitelné kvůli tomu celoplošně... Prostě není to všade dobře dostupný a tak jedou oba současně... aspoň bez těch HD s Čt: Decko / art po vysoké kritice, že děti nemohou vidět své pohádky... které stejně kvůli různě děravému terénnímu pokrytí vysílá Čt i v hlavním nejlépe udělaném MUX-1 v některých ranních časech... Takže je to nakonec obsazeno na třikrát... O NovaCinema kterou si díky MUX-4 (zatím nepochopitelně nevypnuto zdvojené) vynutili lepší cenu v nové smlouvě s kvalitní sítí MUX-2... No nic stejně Peterka teď vypne ten guláš žížala, trouba i původní Country a bude volno pro nějakého jiného mediálního podnikatelského "dobrodruha"... Psalo se už dlouho o navrženém plánu Prima2 což nějak v současnosti uhaslo do ztracena (mlčí se) a nebo čerstvě prý chce Barrandov (s jídlem roste chuť) mít koncem roku či dřív? když bude celoplošně volná pozice pro svojí Muziku... a tak by se jak někdo spekuluje mohl Šlágr přesunout do levnější MUX-4 místo od 30.4.2015 krachnutého guláše pokusů jaký hudební styly se dají? zpeněžit nabídkou CD a DVD... No uvidíme co se na nás vynoří? změny v programech a nových? Vysílačů… tedy uvolněných frekvencí ať už pro RS-8 či MUX-7 či něco jiného... V červnu dle loňského rozvrhu by měla proběhnout politická rozprava o DVB-T2....

  • 29. 4. 2015 14:36

    bez přezdívky

    Omlouvám se pane, opravdu nejsem expert na koordinaci signálů, byl jsem přesvědčen, že poukazuji na nevhodné, nebo dokonce špatné umístění vysílačů Rs7 a Rs8 v našem kraji o kterém někdo rozhodl, toto rozhodnutí přímo souvisí s tím, že od ůstí směrem na západ kde je největší hustota obyvatelstva signál na rozdíl od mux4 k.30 teplice, není.To je v kostce vše. Je mně líto že ste to nepochopil.

  • 29. 4. 2015 14:59

    Steve

    Stačilo by kdyby dobudovali MUX3 i na Sekundární vysílače a RS7 dali všude odkud hraje i mux4.

    (aby nebyli ve výhodě jenom ti u páteřních vysílačů kde jsou jen malé osady, lesy, pole a veverky)

    Že má ČT své programy Déčko/art jen někde, je taky pěkně k nasrání. Koncese platí lidé všude a tak taky chtějí mít stejnou nabídku tak jako ostatní.

  • 29. 4. 2015 15:40

    MichalP

    Pojďmě si to shrnout:
    RS8 byla budována jako nízkonákladová vysílací síť s maximalizací pokrytí obyvatel - primárně ve všech krajských městech jako konkurenceschopná vysílací síť pro TV stanice požadující nízkou cenu za šíření.
    Aby byla dosažena co nejnižší cena za vybudování, ČRa využili svoje stávající lokality. Místy se zadařilo a vysílá se hlavních vysílačů, jinde kvůli mezinárodní koordinaci jen z městských vysílačů. Což je ostatně případ např. Ústí nad Labem, které je tu v souvislosti s RS8 často zmiňováno.
    Logicky z toho vydne lokalita Teplice - vodojem či Milešovka, kde ČRa nemají vysílací technologie. Tedy v případě RS8 jsou nářky zbytečné.
    Aby RS8 mohla na Bukovou horu, tak na to už nejsou volné kanály.
    Kdyby ČRa nezaspali, mohli mít pro Bukovku 21k, který byl pro ni zkoordinován. Jenže je předběhl ProgresDigital a ženevský 21k provozuje ve "zprzněné" podobě ze špatné lokality a s omezením vysílacího diagramu podle mezinárodní koordinace pro 30k.
    Za toto konkrétně by si někdo na ČTÚ zasloužil dostat přes prsty.
    Vzhledem k tomu, že 51k je neprůchozí vůči Německu, tak se z Liberce, Ústí n/L i Karlových Varů vysílá jen ve stovkách wattů a jen z městkých vysílačů, byť pro všechna 3 krajská města jsou k dispozici blízké hlavní vysílače.
    Ale zpět na začátek. Rok po zahájení komerčního provozu RS8 se ukazuje, že je ČRa mají od TV stanic požadavek na rozšíření pokrytí. Tedy se hledá řešení, jak s co nejnižšími náklady, pokrytí navýšit. Nepřekvapivě se koordinují vysílají kanály v již existujích lokalitách, viz. 51k na Cukráku a Votice + v diskuzi zmíňovaná 51k v Mladé Boleslavi, byť zatím není v přehledu ČTÚ.
    A teď zprátky k severu Čech. Když vezmu vše dohromady, tak se mohu ptát, které vhodné lokality ČRa připadají v úvahu pro RS8. Moc jich není. A teď je velká OTÁZKA, jaký mezinárodně zkoordinovaný kanál použít? Já o žádném nevím a tady v diskuzním fóru na DZ jsem ani žádný návrh nezaregistroval.
    Tedy prosím všechny stěžovatele, ať sem dají reálné návrhy, jak to řešit. Ostatně i ČRa si rády nechají poradit, jak za malé peníze významně rozšířit pokrytí.

  • 29. 4. 2015 15:42

    bez přezdívky

    Tak konkrétně repetem otázky... Proč 21k nepoužili v Teplicích pro oblast pod Krušnými horami kompromisně nejvhodnější když na Jedlák se nesmí?... tak jako to mají Jihočeši... dát vše (jo lidská chamtivost kvůli obchodu a naschválům je to nejhorší co na světě existuje = každý si musí stavět svůj stožár vedle sebe a když to nejde... tak i jinde)... Dobře seřízené výkony opakovačů frekvencí jdou používat... jen se musí chtít a né to dát jen do Ústí Buková hora která vysílá velmi ztrátově odrazy do skal na západ ku Chomutovu s Mostem (proto se zprovoznil Jedlák a pak i konkurenčněTeplice) i ztrátově na východ ku skalnatému Děčínu a úpně volně ku Praze ... No od Bukovky i 100kW MUX-1, 2, 3 je v členité krajině směrem ku Teplicím atdt. dost problematická záležitost a tak se tu různě dělíme o Krašov, Klínovec, Jedlák, celoplošně někde mají i zbytek z Ještědu či Trutnova a lokálněji Rakovník, Teplice, Široký vrch atd.... (při troše štěstí má někdo vše či téměř vše a jiný s bídou jednu kótu bez některých MUXů)... Rozhodně těch 501W utopených jen pro samotné Ústí a nejbližší okolí kam to při troše štěstí dolítne je výsměch této početné hustě obydlené oblasti průmyslových měst co do státního rozpočtu v minulosti odváděly nemalé částky než se to prodalo cizincům... Zminěná Milešovka by byla něco jako je pro němce i pro nás hluboko do vnitrozemí celá léta známý pojem Hoher Bogen či Ochsenkopf... a u nás je to Cukrák se Žižkovem, Trutnovem... (Krašov který je dobrý ale má zas problémy kvůli některým zalesněným členitým kopcům na západě) a zmíněnou Kletí tj. ty nejlépe zásahem na území vyřešené... čímž by Česká republika ušetřila a ty pak opravdu hluchá místa by dokryla až lokálně pidi výkonem z jiných vysílaček... Koordinace možná je ... Chce to jen chtít a zachovat tzv. selský rozum tj. přírodě s její terénem se nedá poroučet ale jen se přizpůsobit možnostem a počtu hustoty obyvatelstva a ne jen od kanclů teoretického malování... No uvidíme co přinese to "vosolení" 100kW na všech vysílačích společnou souhrou tj. zmíněné 28, 28, 31k pro DVB-T2 na celém Česku a Moravě... tam už se to prý v této technologii hádat jako nyní Ještěd s Trutnovem a Krašovem s ničím tj. i těmi velkými přesahy nebude...

  • 30. 4. 2015 0:16

    kotanen

    Kdyby byl volný K51, nepoužíval by ho na Klínovci pro RS7 pan Pařízek už dávno, když budoval síť a potřeboval co největší pokrytí a ČTÚ mu ve spolupráci s objednatelem Českou televizí vycházeli vstříc? Ad Milešovka zkoušel někdo někdy z přítomných odborníků kritiků cokoliv stavět v dnešní době v národní přírodní rezervaci? Na Širokém vrchu pochopitelně Radiokomunikace nemají žádné "věcičky" jelikož je to stožár O2 a v low costové síti se vysílat v nájmu nemůže vyplatit což se týká i ostatních zmíněných lokalit. Je potřeba si uvědomit, že ke spuštění každého vysílače v dané lokalitě musí být splněny současně tyto podmínky: kmitočtový příděl nejlépe s mezinárodní koordinací, lokalita vysílače musí být technologicky připravena pro podobný provoz a jedinou investicí je tak pouze technologie a anténní systém, čili musí být vyřešena statika, energetika, požárněbezpečnostní předpisy, kolaudace umožňující podobný provoz. A závěrem to musí někdo zaplatit, takže tu musí být vůle ze strany televizních stanic o rozšíření pokrytí, celá ta sranda s regionálními sítěmi se navíc musí zaplatit v horizontu dvou až pěti let. Pořád jsou tu nářky a stížnosti, přitom každý občan České republiky má možnost vytipovat si vhodné lokality a domluvit se na nájmu, zažádat o kmitočtový příděl, vyběhat potřebná oprávnění, domluvit se s televizními stanicemi na platbě za úžasné pokrytí, které jste schopni zajistit, nainstalovat, udržovat a provozovat technologie. Je to přece tak snadné...

  • 30. 4. 2015 8:11

    bez přezdívky

    Pánové nezlobte se na mne, ale v 21 století nevidím žádný problém ani technický, ani finanční umístit vysílač na Milešovku, bohužel chybí vůle něco mněnit. Navíc když se z Milešovky vysílá kdeco.V minulosti tam byla armáda, to mluví zcela jasně, že nikdo jiný neměl nárok. Doporučuji všem až bude hezké počasí udělat si na Milešovku výlet i s dětmi jestli je máte, nezapomenout si vzít fotoaparád a udělat si panoramatický snímek 360 stupnů. Možná vám dojde a uvědomíte si, kolik vysílačů by se stalo rázem zbytečných.Tím pádem ve výsledku by bylo vysílání lacinější pro všechny. To ani nemluvím o tom, že na každém domu stačí 1 anténa nasměrovaná na 1 vysílač, odpadnou problémy se slučováním z různých směrů a intenzit signálů, celá instalace od rodiných domů až po STA v bytových domech by byla logicky lacinější.To ale pravděpodobně není pro provozovatele ani pro stát pádný argument.Nikdo z odpovědných nemá odvahu toto řešení prosadit, chybí i politická vůle, je to smutné.

  • 30. 4. 2015 12:55

    bez přezdívky

    Tak-že když to shrnu, nedá se s tím v našem severoceském regionu nic dělat,máme smůlu.Ale abych byl upřímný, vlastně mě to až tak nepálí, jestli budu chytat mnam a jiné hlouposti, spíž bych upřednostnil aby v 1 muxu byly pouze 3 programy, ale s kvalitním datovým tokem, jinak jsou různé TV FUUL HD nebo 4K ůplně na nic.

  • 29. 4. 2015 13:42

    bez přezdívky

    Již jsem se v minulosti vyjadřoval k Rs7 a Rs8 v ůstekém kraji.Přesto že jsem se dotazoval přímo na digital b. i na č. radiokumunikace, nikdy nikdo neodpověděl na otázku proč byla odebrána licence na k.21 z tep. vodojemu přesto že je zcela jasné, že umístění na tento vysílač je pro region ideální a pokrytí signálem značné pro velký počet lidí. To samé platí pro Rs8 z klíše jehož výkon 501w je pro legraci a signál v jakž-takž kvalitě zachytí pár štastlivců.Ar­gumenty které používají jsou rovněž k pousmání. Opravdu jako by to dělal někdo ůmyslně, nebo nedej bože nachsvál.Myslím si že některé příspěvky jsou opravdu na místě, svědčí to o tom, že na rozdíl od pánů kteří rozhodují, tomu ostatní rozumí a je jim problém jasný.Vyvolení si ale poradit nenechají ani náhodou, můžem jenom spekulovat jestli z ješitnosti, nebo co je pravděpodobnější z neznalosti.Nevím co je horší, ale ve finále to pro uživatele vyjde nastejno.Kdybych já měl tu moc,umístil bych všechno najednou na Milešovku, hned vedle rádia a bylo by po problému od Liberce po Prahu a na západ až po K.vary jednou pro vždy.Kdybych měl tu moc ach jo.

  • 28. 4. 2015 17:23

    bez přezdívky

    Někdo v ČRa asi spadnul na hlavičku když si myslí, že se kmitočty přidělují jako housky na krámě. Pěkně kdo dá víc, ten je dostane, to by ti australští opičáci už také mohli vědět, jak to v ČR chodí...

  • 29. 4. 2015 16:54

    bez přezdívky

    Oprava tj. v 15:42 .příspěvku... DVB-T2 bude mít u nás v celé republice mezinárodně přidělený 26k, 28k, 31k vše se 100kW (jen někde to bude nižší) tedy i Jedlák který má teď 32kW tj. dva MUXy pak bude mít 26k, 31k se 100kW atd. Teď tedy záleží na tom jak se zachová ČTÚ se stávajícím přechodným obdobím do roku 2021 souběhu s DVB-T a nástupem DD II pro internetový LTE... Využívá se u nás zatím dost kanálů +- 50k až 60k velkými výkony řádově až 100kW i lokálními s pár Watů pro klasické televize... Konkrétně třeba RS-1 v Chomutově 56k a v Roudnici s Ústím 57k (neví se kdy Brabec krachne vypne? či předá komu schopnějšímu) pak je tu i RS-9 který se též moc nepředvedl (Kremlička usnul už rok na vavřínech)... Obě pozice mají jen jeden regionální program a další 3 pozice se neví jak s tím naložit když silnělší a větší operátoři jim prý hází klacky pod nohy... konkrétně třeba KinoSvět a Čt:D/ art spuštěno lépe jinde... Mohli by se ale dohodnout na spolupráci s RS-8 a něco zajímavého z ní tu na severozápadě převzít... pokud by byl obchodní zájem...

  • 28. 4. 2015 22:00

    xsc

    Že se Pařízkovi povolila celá RS7 pro právně velice podivný projekt Mux1a i zvýšení pokrytí Muxu4 vám zjevně nevadilo, ale u ČRa je to problém. Dvojí metr v praxi...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).