Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku České Radiokomunikace chtějí po ČTÚ další příděly pro Regionální síť 8 od MichalP - Pojďmě si to shrnout: RS8 byla budována jako nízkonákladová...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 4. 2015 15:40

    MichalP

    Pojďmě si to shrnout:
    RS8 byla budována jako nízkonákladová vysílací síť s maximalizací pokrytí obyvatel - primárně ve všech krajských městech jako konkurenceschopná vysílací síť pro TV stanice požadující nízkou cenu za šíření.
    Aby byla dosažena co nejnižší cena za vybudování, ČRa využili svoje stávající lokality. Místy se zadařilo a vysílá se hlavních vysílačů, jinde kvůli mezinárodní koordinaci jen z městských vysílačů. Což je ostatně případ např. Ústí nad Labem, které je tu v souvislosti s RS8 často zmiňováno.
    Logicky z toho vydne lokalita Teplice - vodojem či Milešovka, kde ČRa nemají vysílací technologie. Tedy v případě RS8 jsou nářky zbytečné.
    Aby RS8 mohla na Bukovou horu, tak na to už nejsou volné kanály.
    Kdyby ČRa nezaspali, mohli mít pro Bukovku 21k, který byl pro ni zkoordinován. Jenže je předběhl ProgresDigital a ženevský 21k provozuje ve "zprzněné" podobě ze špatné lokality a s omezením vysílacího diagramu podle mezinárodní koordinace pro 30k.
    Za toto konkrétně by si někdo na ČTÚ zasloužil dostat přes prsty.
    Vzhledem k tomu, že 51k je neprůchozí vůči Německu, tak se z Liberce, Ústí n/L i Karlových Varů vysílá jen ve stovkách wattů a jen z městkých vysílačů, byť pro všechna 3 krajská města jsou k dispozici blízké hlavní vysílače.
    Ale zpět na začátek. Rok po zahájení komerčního provozu RS8 se ukazuje, že je ČRa mají od TV stanic požadavek na rozšíření pokrytí. Tedy se hledá řešení, jak s co nejnižšími náklady, pokrytí navýšit. Nepřekvapivě se koordinují vysílají kanály v již existujích lokalitách, viz. 51k na Cukráku a Votice + v diskuzi zmíňovaná 51k v Mladé Boleslavi, byť zatím není v přehledu ČTÚ.
    A teď zprátky k severu Čech. Když vezmu vše dohromady, tak se mohu ptát, které vhodné lokality ČRa připadají v úvahu pro RS8. Moc jich není. A teď je velká OTÁZKA, jaký mezinárodně zkoordinovaný kanál použít? Já o žádném nevím a tady v diskuzním fóru na DZ jsem ani žádný návrh nezaregistroval.
    Tedy prosím všechny stěžovatele, ať sem dají reálné návrhy, jak to řešit. Ostatně i ČRa si rády nechají poradit, jak za malé peníze významně rozšířit pokrytí.

  • 29. 4. 2015 16:18

    Steve

    K čemu je ve Varech ta minibludička když nepokryje ani druhou stranu svýho kraje? (jen nejbližší údolí poOhří) Jinde není nic.

    I dle obrázku je jasně vidět jak je západ a severozápad nejhůře pokryt sítí 8.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).