Hlavní navigace

České startupy v roce 2021: První jednorožec, miliardové investice, ale i pády kvůli covidu

3. 1. 2022
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Rossum
Českým startupům se nadále daří. V rámci investic a akvizic se protočily miliardy korun. Rohlík je prvním jednorožcem a rýsuje se další.

České startupy v loňském roce navázaly na výrazné úspěchy z roku 2020. Velké prodeje do zahraničí a vysoké investiční částky od prestižních fondů už nejsou ničím neobvyklým. Stejně tak lze, s nadsázkou řečeno, sledovat menší investice skoro každý den. Zdejší ekosystém zraje a skloňuje se také pojem dolarových jednorožců.

V tomto souhrnu se zaměřujeme na ty největší akce a několik zajímavých trendů. Česko má například několik projektů ve světě metaverse a objevují se slibné kyberbezpečnostní startupy.

TIP: Jaký byl rok v e-commerce, velkém IT, e-governmentu, kryptoměnách či médiích? Čtěte Ročenku 2021

Za pozornost také stojí první větší úspěchy českých investorů v zahraničí. Credo Ventures rozjelo miliardovou hru díky rumunské firmě UiPath. Ta loni vstoupila na newyorskou burzu, z čehož Credo jako jeden z prvních investorů výrazně těžilo.

Karel Obluk je zase součástí mezinárodní investiční skupiny Evolution Equity Partners, která uzavřela druhý fond s částkou 400 milionů dolarů. Vidět lze investice jako 180 milionů dolarů do SecurityScorecard (s Intelem či Googlem), 430 milionů dolarů do Cape Privacy (s Tiger Global Management a dalšími), 122 milionů dolarů do DICE (mimo jiné s tvůrcem iPodu) nebo 26,5 milionu dolarů do Panaseer (s Ciscem).

Transakce v řádech miliard a stovkách milionů

Rohlík.cz pořád zrychluje. Loni od investorů získal miliardy korun a stal se z něj dolarový jednorožec. Rohlík expanduje v zahraničí včetně západní Evropy. Dění shrnujeme v našem ročním přehledu zaměřeném na e-commerce. Tomáš Čupr na Twitteru sepsal několik postřehů.

SaaS aplikace Productboard pokračuje v úspěšném sbírání externího kapitálu. Loni to bylo asi 1,5 miliardy korun od Index Ventures, Kleiner Perkins, Bessemer Venture Partners a Sequoia Capital. Startup už celkově vybral 136,7 milionu dolarů a může být dalším českým projektem se statutem jednorožce.

Hubert Palán, ProductBoard
Autor: productboard

Hubert Palán, ProductBoard

Přes dvě miliardy korun získal projekt Rossum. Kulatých sto milionů dolarů vložilo několik amerických fondů vedených General Catalyst. Rossum v roce 2019 získal 3,5 milionu dolarů. Firma vyvíjí AI systém pro automatické čtení z dokumentů, jako jsou faktury a další.

Francouzský IT obr Atos za stovky milionů koupil českou firmu DataSentics. Ta se soustředí na datové vědy a strojové učení a jejich nasazování ve firmách. Zaměstnává přes sto odborníků na tyto oblasti. Atos díky tomu chce posílit kapacity v AI a ML.

Za stovky milionů se prodalo i Avocode, kupujícím je americký Ceros. Tvůrce aplikace pro no-code návrh designu získává službu, kterou používají třeba grafici pro generování kódu z jejich grafických návrhů. Do podobné oblasti spadá i další transakce. Australská Canva koupila liberecký startup Smartmockups vyvíjející online platformu na tvorbu produktových fotek.

Salesforce.com investoval do Mews. Částka není veřejná, Salesforce má působit jako strategický podílník. Mews už předtím získali 41,6 milionu dolarů. Moderní český software pro hotely zároveň skupuje západní konkurenci. Jde o britský Hotel Perfectsekci Base7booking dříve spadající pod Trivago a belgický Planet Winner.

Českou stopu lze najít také v prodeji startupu Volterra do rukou síťařské firmy F5 Networks. Šlo o transakci za zhruba 11 miliard dolarů a další startupový úspěch Jakuba Pavlíka. Rozhovor s ním najdete zde a zde.

Richard Valtr, Mews
Autor: Mews

Richard Valtr, Mews

BudgetBakers nabrali 6,3 milionu eur od nizozemských Degiro. BudgetBakers provozují aplikaci Wallet pro správu osobních financí a stávají se součástí větší fintechové platformy.

Superface chtějí prosadit pojem autonomních API, díky čemuž se mají aplikační rozhraní výrazně snadněji nasazovat, a zejména udržovat. Startup na to získal 1,3 milionu eur, investici primárně vedl německý fond 42CAP. Něco podobného rozjíždí také AWS.

Česko je úspěšné v metaverse

Zejména kvůli Facebooku a hypu kolem má nadužívané slovo metaverse v Česku několik velmi zajímavých zástupců. Blockchainový svět pro virtuální realitu Victoria VR už celkově od investorů vybral přes 300 milionů korun. Vzniknout má MMORPG svět postavený na Unreal Enginu s integrovaným kryptem a dalšími moderními mechanismy. VR metaverse je podle autorů Victorie „novou technologickou revolucí“, což vzhledem ke zmiňovanému hypu bude zajímavé sledovat.


Autor: Somnium Space

Peníze loni získal také zavedený svět Somnium Space. Řádově stovky tisíc dolarů do něj vložili bratři Winklevossovi, kteří v minulosti obvinili Marka Zuckerberga, že jim ukradl Facebook. Dnes s ním chtějí soupeřit právě v metaversu. V Somnium Space se v obchodech s virtuálními pozemky či avatary protočilo přes 22 tisíc etherů. Firma chce i díky spolupráci s českými VRgineers vydat vlastní VR brýle a investovala do britského haptického obleku Teslasuit.

Třetím českým metaversem je Neos. Tomu se daří zejména na Patreonu, kde od fanoušků každý měsíc vybere 108 tisíc dolarů, tedy asi 2,4 milionu korun. Další nižší desítky milionů korun lze vystopovat v krypto peněžence.

Do metaverse lze zařadit i projekt Facemoji Robina Raszky. Ten v loňském roce získal tři miliony dolarů, předtím 1,5 milionu dolarů. Facemoji dělá platformu, pomocí které lze integrovat rozpohybované avatary do aplikací.

Následovníci Avastu

Českým kyberbezpečnostním startupům se letos podařilo vybrat přes půl miliardy. Tento pozitivní trend symbolicky navazuje na spojení Avastu s NortonLifeLock a může to položit základy dalším úspěšným firmám.

Nejvíce nakročeno má Resistant AI, který od Googlu (fond GV) získal 16,6 milionu dolarů. Připojil se také londýnský Index Ventures pod vedením Čecha Jana Hammera nebo Credo Ventures. Za Resistant AI stojí Martin Rehák, který s Michalem Pěchoučkem založil Cognitive Security a v roce 2013 ho prodal Ciscu. Firma dělá prvky umělé inteligence, které se brání jiným AI, a to primárně ve finančním sektoru. Více v našem rozhovoru.

Martin Rehák

Martin Rehák

Brněnský Whalebone vybral 2,5 milionu eur. Hlavním investorem je maďarský fond Day One Capital, za kterým mimo jiné stojí bývalí šéfové maďarského telekomu. Whalebone dodává operátorům a poskytovatelům internetu. Ti mohou za pomoci DNS údajů na síťové úrovni nasadit bezpečnostní technologii, a nabízet tak produkt koncovým zákazníkům bez nutnosti lokální instalace. Mezi zákazníky patří NTT, A1 nebo největší hráči v Estonsku, Chorvatsku či na Maltě.

Rovněž brněnský ThreatMark získal tři miliony dolarů. Hlavním investorem se stal fond Springtide Ventures spadající pod KKCG. ThreatMark dokáže hlídat vzorce chování u internetového bankovnictví a na základě toho odhalovat možné pokusy o podvody a podobně.

Ústecký projekt GoodAccess od Nation 1 vybral 22 milionů korun. GoodAccess je mladá a rychle rostoucí služba, která nabízí VPN v cloudu. Tam působí třeba Cisco, to se ale soustředí na velké firmy, zatímco český projekt na ty menší.

Desítky milionů od J&T Ventures pak získala Wultra. Pro firmu Petra Dvořáka, který dříve prodal Inmite do rukou Avastu, jde o prvního externího investora. Wultra se zaměřuje na zabezpečení mobilního bankovnictví.

Covidové konce

Loňský rok přinesl také několik neúspěchů. Několik startupů skončilo, případně muselo projít výraznými vnitřními změnami. Společným jmenovatelem je často covid.

Po osmi letech například končí služba Restu, která se používala pro online rezervaci stolů v restauracích. Řada introvertů, kteří nikam nechtějí volat, to nejspíše neocení.

Skončila také služba Blabu Petra Kováčika. Ta se kvůli covidu snažila změnit obchodní model a orientaci byznysu, nakonec to ale nestačilo.

Covid výrazně promluvil rovněž do konce Genster.cz. Investoři včetně Presto Ventures odepsali miliony korun. Genster se soustředil na zasílání balíků oblečení pro muže, kteří pro ně na míru sestavili stylisté.

Nejenom covidová online komunikace

Několika zdejším startupům se podařilo naskočit na vlnu online komunikace, která zažívá vlnu růstu a investic i díky covidu a práci z domova. AhoyConnect získal tři miliony dolarů. Tento nástroj se dokáže napojovat na služby jako Discord, Slack, GitHub nebo Twitter a následně z jednoho místa generovat obchodní leady, pracovat s marketingem, obsluhovat komunity a tak dále.

BRAND24

Slovensko-český CloudTalk si přišel na 155 milionů. Investorem je primárně nizozemský fond henQ Capital Partners. Firma dělá software pro call centra a informace o hovorech umožňuje propojovat s CRM a dalšími.

Startup Around celkově získal 15,2 milionu dolarů, tedy přes 300 milionů korun. Tento software na videohovory detekuje obličeje a dává je do samostatných ikonek, se kterými lze libovolně hýbat po obrazovce. Za Aroudem stojí lidé ze startupu M.dot, který se prodal GoDaddy.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).