Hlavní navigace

Názor k článku Česko na tom není s rychlým internetem tak zle. Brusel roky počítá se špatnými čísly od NoName - :-) Soudruhy do toho netahejte. Zvláštní je, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 11. 2018 23:31

    NoName (neregistrovaný)

    :-) Soudruhy do toho netahejte. Zvláštní je, že v naší republice je obecným zvykem dehonestovat názory nikoliv věcně a argumentačně, ale příslušností k ideologiím. To jen tak na okraj.

    Silniční síť, pokud je mi známo, tak na celém evropském kontinentu, a nejenom tam, zajišťují většinově vlády a municipality příslušných zemí. Pokud se někde platí mýto soukromým společnostem (např. Itálie), tak je to u páteřních spojů, nikoliv u regionálních sítí. Logicky, tam to prostě nevychází a vyjít nikdy nemůže. O kvalitě povrchu to není, věřte mi.

    Dokážu si barvitě vybavit to "tóčo", kdyby government řekl, vážení, teď na vašich ulicích zavládne neviditelná ruka trhu a budou zajišťovány soukromými subjekty budete platit za jejich užívání. A není to tak hypotetické, tento "experiment" přece proběhl u jisté části vodovodních sítí s velmi nechvalným výsledkem.

    Zmiňujete konkurenci, fajn. Jaká je tedy konkurenční možnost výběru internetového providera ve vesnici, která má velkou plochu, je topologicky hodně členitá a řídce osídlená? Limitně blízká nule? Zajišťovaná WiFi překračujícími limity vyzařování v rozporu s generálním povolením ČTÚ? Satelitem s obrovskou latencí?

    Pro tyto případy jsou dotace určeny. Ne tam, kde zasíťuji panelák, abych měl za nízké náklady hromadu "home passes".

    Zemědělství - jak to říci. Zemědělství je otázka národní bezpečnosti. Jistě, můžete to celé nechat na trhu v dobách klidných a mírových. Ale jak někdo vtipně poznamenal: "Demokracii dělí od anarchie pouze 14 dní prázdných regálů v obchodě." Tak asi tak.

    Bazén a rychlodráha moc externalit nepřidají. Internet ano - digitální ekonomie je stále nejrychleji rostoucím odvětvím.

    Elektrický grid má parametry monopolu, proto je regulován ERÚ. Není jediný státní - provozují jej společnosti ČEZ, E:ON, PRE a samozřejmě ČEPS. Regulovaná část ceny je cena za distribuci, tj. za ten grid samotný. A princip solidarity tam skutečně je. Ale dokážete si představit toho nešťastníka v hájence v horní dolní, který by tržně za svoji přípojku měl platit třeba 100 000 CZK ročně? Holt, protože je to dlouhý, je na tom vedení sám a když fouká, tak to spadne a musí se to opravit?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).