Hlavní navigace

Názor k článku Česko znovu chystá cenzuru internetu. Přílepkem loterijního zákona od WIFT - Vidím zde zásadní průser. Provozovatel elektronických prostředků je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 6. 2011 11:08

    WIFT

    Vidím zde zásadní průser. Provozovatel elektronických prostředků je i server Lupa.cz. Je jím Facebook. Je jím Google. Je jím každý, kdo má na svém webu diskuzi. Aby byla do písmene naplněna litera zákona a nehrozily postihy, museli by všichni zrušit diskuzi (kdokoli tam totiž může postnout odkaz na zakázanou stránku a nevěřím, že se někdo bude zaobírat tím, aby nasadil filtr znemožňující postnutí takového příspěvku - bylo by to šíleně nákladné - tak Facebook by si to možná mohl dovolit). Vyhledávače budou muset také filtrovat. Všichni, kde obsah jejich webů není plně pod jejich kontrolou, budou muset zavést opatření taková, aby obsahy těch webů pod jejich kontrolou byly = zrušit diskuze. Plošně po celé ČR.

    Neříkám, že by bylo dobrým protestem na všech serverech vypnout diskuze, tím bychom akorát udělali přesně to, co vláda chce. To nepovažuji za rozumné. Tady jsou jen dvě možnosti: 1. takový zákon nebude přijat, 2. Takový zákon bude velmi rychle zrušen Ústavním soudem (jsem přesvědčen, že se najde někdo kdo stížnost podá). Že by něco takového opravdu prošlo a nikdo to nezrušil, je pro mě naprosto nepředstavitelné. Je to jako bych chtěl odškodnění od vlastníka chodníku před mým domem za to, že mě vykradli zloději (kteří po tom chodníku přišli), protože vlastník chodníku nezajistil, aby se po něm ke mě zloději nedostali.

    V neposlední řadě mě zaráží způsob zavedení té cenzury. Kdyby si někdo (kdo to vlastně byl?) nevšiml toho, že se takový přilepek chystá, měli bychom tu cenzuru internetu dřív, než bychom stihli říct "a kur..."

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).