Hlavní navigace

Názor k článku Českou televizi čekají složité časy. Na technické vychytávky zapomeňte od Filip Jirsák - Tady jsme si asi nerozuměli, z mých předchozích...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 6. 2019 15:44

    Filip Jirsák

    Tady jsme si asi nerozuměli, z mých předchozích příspěvků je evidentní, že nechci aby to bylo zadarmo. Naopak, ale ne povinně. Co se týče hasičů, to je trochu složitější, ovšem myslím, že i to by se dalo pojmout komerčně, podobně fungují soukromá PCO.
    Rozuměli, nepsal jsem nic o „zadarmo“. Vy chcete, aby to bylo dobrovolné v tom smyslu, že konzumovat to bude každý (stejně jako dosud), ale platit bude jenom ten, kdo bude chtít. A tohle nebude ve společnosti s deseti miliony členů fungovat. PCO nefungují podobně, fungují úplně jinak. Vy si zajišťujete ochranu svého baráku a je vám úplně jedno, že soused alarm s napojením na PCO nemá. Protože když vykradou souseda, neznamená to, že se pak snadno dostanou i k vám a napojení na PCO vám bude k ničemu. V případě hasičů je to ale něco úplně jiného – pokud začne hořet u sousedů, vy máte velký zájem na tom, aby byl požár co nejdřív uhašen. Protože jestli to bude hasit sám soused kbelíkem a požár zasáhne celý dům, brzy přeskočí i na ten váš. Pro vás pak bude mnohem těžší chránit váš dům. Stručně řečeno – vám se vyplatí platit hasiče sousedům a dál v širším okolí. Z toho už je poměrně jasné, že pokud se všem vyplatí platit hasiče i sousedům, je nejlepší domluvit se a zaplatit společně jednu partu hasičů, než aby si to platil každý sám, u někoho jiného a ti si pak při zásahu navzájem překáželi. Jenže jakmile to začnou platit všichni, jeden vychytralý soused si řekne, že on to platit nebude. Protože ti hasiči na jeho domě zasáhnou stejně (je to v zájmu všech ostatních), takže se může vézt jako černý pasažér. Když to udělá jeden, brzy se najde další, který si řekne, proč by měl platit on, když někdo jiný neplatí. A tak dále, až budou platit jenom skalní a celý systém se zhroutí, protože na ty hasiče bude málo peněz.

    Proto jediný způsob, jak zajistit, aby to fungovalo, je udělat ty platby povinné. Většina lidí (když se nad tím zamyslí) bude chápat, že je to pro ně výhodné to platit, budou rádi, že to tak funguje a ta platba vlastně bude jakoby dobrovolná. A pak bude samozřejmě určité množství těch, kteří to nedokážou domyslet do důsledků a budou pořád přemýšlet o tom, že kdyby zrovna oni neplatili, na celkových příjmech se to vlastně nepozná, ale oni by tím byli zvýhodněni. Že by to nefungovalo, kdyby se tak choval každý, buď nechápou, nebo jim je to jedno. No a kvůli nim musí ta platba být povinná a musí se vynakládat další prostředky na hlídání té povinnosti a trest její nesplnění. Ale jinak to bohužel nejde, lidé jsou takoví.

    Nic střádat nebudu, opět viz mé předchozí příspěvky. Rád si dobrovolně zaplatím pojištění, ale opravdu dobrovolně! A takové, které mi bude více vyhovovat.
    Nic střádat nebudete, jenom se pojistíte – takže budete střádat. Ano, pojištění je trochu něco jiného, ale ten rozdíl je v tuto chvíli nepodstatný. Já vám povím, jaké pojištění by vám nejvíce vyhovovalo – žádné. Ve dvaceti nikdo nechce přemýšlet o tom, že v šedesáti možná dostane rakovinu nebo mu v sedmdesáti budou muset dát umělý kyčelní kloub. Lidé neumí myslet na desítky let dopředu. Podívejte se, kolik lidí tu neumí myslet ani na čtyři roky dopředu a volí Babiše, Okamuru, Svobodné, Klause nebo Zemana – a vy byste po nich chtěl, aby mysleli na desítky let dopředu. A aby to platili z peněz, které přitom mohou hned teď utratit.

    Ta pravidla nejsou tak jednoduchá a "reaguje/řídí se", to jsou v tomto případě slova prakticky stejného významu.
    Ten význam je úplně jiný. Řídit znamená mít nějaký cíl, záměr a k němu vědomě směřovat. Trh nic takového nemá, je to jen nekonečná kaskáda akcí a reakcí. Každý aktér na trhu má své dílčí záměry, ale trh jako celek ne.

    Uživí, pokud má projekt smysl a nemá dost prostředků, lze požádat i jiný komerční subjekt o investici a věřte, že pokud to smysl mít bude, pak bude i investice.
    Je spousta věcí, které komerční smysl nedávají. Ano, pokud nějaký projekt dává smysl, mohou se lidi dát dohromady a zaplatit to společně – a pak se tomu společně může říkat stát, médium veřejné služby, obec, spolek, družstvo… Záleží na konkrétním provedení.

    Omlouvám se, jestli píši některé příspěvky nesrozumitelně. Ale pro jistotu dám doporučení, seřaďte si diskuzi podle vláken, přijde mi, že reagujete jen na poslední příspěvek bez pochopení kontextu vyplývajícího z předchozích příspěvků. Diskuze pak nikam nevede.
    Když čtu příspěvek a reaguju na něj, beru v úvahu i kontext diskuse. Odpovídám na věci, které jsou v tom příspěvku nové – nemá smysl, abych znovu reagoval na předchozí příspěvky. Ale beru je v úvahu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).