Hlavní navigace

Názor k článku Českou televizi čekají složité časy. Na technické vychytávky zapomeňte od Filip Jirsák - Smyslem DPH je plnit státní pokladnu a nikoliv...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 6. 2019 9:37

    Filip Jirsák

    Smyslem DPH je plnit státní pokladnu a nikoliv z ní odčerpávat, tj. plátcem DPH je vždy akorát ten, kdo státu odvede na DPH víc, než kolik má odpočet na vstupu neboli osoba podnikající. Takže ČT nikdy plátcem být neměla a dneska by pak ani nebrečela, že přichází o nějaké peníze.
    Vidím, že vás pojem „plátce DPH“ dokonale zmátl. „Plátce DPH“ totiž označuje toho, kdo provádí administrativu kolem DPH a platí DPH přímo státu, nemá to ale nic společného s tím, kdo DPH nakonec zaplatí. Vaše představa, že kdo není plátce DPH, DPH neplatí, je tudíž úplně mylná – je to přesně naopak. Až někdy jako nepodnikající fyzická osoba půjdete nakoupit třeba do potravin, podívejte se pak na účtenku – uvidíte tam vyčíslení DPH, kterou jste zaplatil. „Neplátce DPH“ totiž DPH platí vždy, akorát ho neplatí přímo státu, ale prodejci, a teprve ten ho odvádí státu. Jediný způsob, jak se neplátce DPH placení DPH vyhne, je ten, že nakoupí od někoho, kdo také není plátcem DPH.

    Co se týká financí, tak je úplně jedno, jestli ČT něco dostane od státu nebo ne, protože stát je ten, který přijal zákon o ČT a může ho kdykoliv změnit. ČT skutečně není nějaká nadpozemská instituce, na kterou nemá nikdo páky a tato si může dělat co chce (samozřejmě tradičně ve jménu zachování svobody slova, jak se tím často ohání, viz třeba rok 2000 apod.).
    To vaše černobílé vidění světa neodpovídá realitě. Samozřejmě velmi záleží na tom, jak snadné nebo obtížné je na média veřejné služby tlačit. Pokud by o jejich rozpočtu jednal Parlament každý rok, byly by mnohem zranitelnější. Ostatně kvůli zachování vlivu na média veřejné služby politici stále ještě neschválili automatickou valorizaci poplatků – protože takhle peněz oběma médiím postupně ubývá, a pak musí jít ředitelé za poslanci a vyjednávat zvýšení poplatku. Kdyby se poplatek valorizoval automaticky, přijdou poslanci i o tuhle páku – protože změnit příslušný zákon je složitější a viditelnější, než prostě nedělat nic a čekat, až své udělá inflace.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).