Hlavní navigace

Český fanda přes 20 let sbírá hry, počítače a konzole. Staví jedno z největších herních muzeí v Evropě

22. 5. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Cibien’s Corner nebo také MuzeumHer.cz má milionové sbírky a řadu unikátů. Vysněné muzeum chce Čeněk Cibien otevřít ještě letos v Praze. Uvnitř: GALERIE

V okrajové části města Kralupy nad Vltavou stojí šedivá budova, ze které řídí své podnikání Čeněk Cibien. Jeho zaměstnanci se věnují běžné pracovní náplni, někdy ale vypomáhají s něčím, co se běžného byznysu netýká. „Tady vše čistíme, opravujeme a dáváme dohromady,“ ukazuje Cibien v Kralupech po skladu plném starých počítačů a herních konzolí.

Tato místnost je pouze malá část prostor, ve kterých Cibien své přístroje shromažďuje. Další sklady má v Praze a v Nizozemsku. To slouží jako takový přepravní hub. Sběratel herní historie totiž jednotlivé položky své sbírky nakupuje různě po světě. Monitoruje aukce, internetové portály a tak dále. „Mám i nákupčí, kteří hledají a nakupují věci za provizi,“ vysvětluje.

Cibien své sběratelské aktivitě, které se věnuje někdy od roku 1996, říká Cibien’s Corner nebo také MuzeumHer.cz. Prozatím s částmi sbírky objíždí různé tuzemské akce typu Animefest, letos svému koníčku ale chce dát ucelenější koncept. Právě pod názvem Cibien’s Corner hodlá otevřít velké muzeum videoherní a počítačové historie v Praze. Měla by zde být k vidění jedna z největších sbírek v Evropě.

Vše, na čem lze hrát

Cibien už do sbírání vložil řádově miliony korun a chce v tom dále pokračovat. Sbírání se věnuje řadu let a jednou už o celou svou sbírku přišel, když byly Roztoky u Prahy, kde sbírky měl, zasaženy povodněmi.

Ukázky ze sbírky Cibien’s Corner:

Ve svém muzeu hodlá zpřístupnit 100 až 150 přístrojů, na kterých si budou moci zájemci zahrát. Celkově bude k vidění kolem 600 strojů, velká část z nich bude ve vitrínách. K dispozici také bude kolem 10 tisíc fyzických her.

K vidění nebudou „pouze“ herní konzole a počítače všeho druhu (ve sbírce najdete stroje Nintendo, Sega, Amiga, sovětské klony handheldů a tak dále), ale v podstatě vše, na čem jde hrát. Cibien má tedy například sbírku PDA, Psionů a podobně a přidat chce i databanky nebo kalkulačky.

Mě osobně hodně zaujala konzole Super Engine II – jde o klon TurboGrafx vyráběný v Česku, o kterém se toho obecně moc neví. Skvělá je také kompletní sbírka grafik Voodoo nebo Apple Pippin. A řada věcí ve sbírce je rovněž v neporušených původních obalech – například Sega Master System a další.

Dominantou chystaného herního muzea budou stojany. Jde typicky o zařízení, které drží konzole pro prezentační účely v obchodních domech, na výstavách a podobných místech. Cibien tyto stojany sbírá a uvádí, že má největší sbírku na světě. Ta aktuálně čítá 120 stojanů, většina z nich je originálních a některé vyjdou i na cenu kolem 100 tisíc korun. Ve skladu jsem viděl například původní stojan pro nepříliš úspěšnou přenosnou konzoli kombinovanou s mobilním telefonem Nokia N-Gage. Cibien dbá i na to, aby stojany byly osazeny původními monitory a televizemi, typicky jde o CRT televize Sony Trinitron.

V Česku už je podobná sbírka k vidění. V Červeném Újezdu už nějakou dobu fungují ArcadeHry.cz, které se ovšem plně specializují na klasické arkádové kabinety. Jde o největší hernu a muzeum tohoto typu ve střední Evropě. Obě muzea vzájemně spolupracují. Stejně tak je komunita napojená na pražský bar Joystick, kde jsou arcade hry také k vidění. Před třemi lety se o založení fyzického muzea pokoušela také RetroHerna, projekt ale po různých peripetiích zůstal spíše v „kočovné“ podobě.

Čeněk Cibien v současné době hledá pro muzeum prostory v Praze a otevírat chce už letos. Z počátku nepotřebuje jít do zisku, ale jde mu o pokrytí nákladů. Chce poté také více šlápnout do marketingu. Už nyní angažoval například cosplayerky, se kterými natáčí propagační videa. Dění kolem projektu můžete sledovat na webu nebo Facebooku.

BRAND24

Jak vypadá Computerspielemuseum, muzeum herní historie v Berlíně:

Křemíkové nebe existuje. Aneb počítačový „blešák“ RE-PC v Seattlu:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).