Hlavní navigace

Český Internet v roce 2006 očima odborníků

11. 1. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Loňský rok byl pro český Internet bohatý na konsolidace, rozvoj i dílčí neúspěchy. Ceny za připojení významně poklesly, rozšířila se dostupnost broadbandu, nastoupily evropské domény i řada nových služeb velkých i malých hráčů. Co nás však čeká v roce dalším? Na to jsme se zeptali několika známých i zajímavých tváří z různých oborů českého Internetu.

Otázka, kterou jsme širokému spektru osobností českého Internetu položili, byla na pohled jednoduchá: Jakou nejdůležitější událost na českém Internetu očekáváte pro rok 2006? Níže následují došlé odpovědi.

Není to ani tak očekávání, jako spíš naděje, doufání: doufám, že konečně dojde k revizi tarifů za roaming, zejména pak za roaming datových spojení. Není to jen český problém, zabedněnost společností poskytujících spojení je zřejmě internacionální jev. Chápu, že tyto firmy zajímají hlavně korporátní klienti, kteří generují 80 procent zisku, a že korporátním klientům nelezou zatím výdaje za spojení pod nehty. Kéž by začaly! Jistě chápete, kam tím mířím: jak rád bych dělal svůj digineff.cz v tuhle zimní dobu třeba z Řecka! :-)
Ondřej Neff, DigiNeff.cz

„Nemyslím si, že lze jednoznačně předpokládat či předvídat nějakou obrovskou, přelomovou událost. Je zřejmé pokračování silných trendů z předchozí doby, jako je například odumírání vytáčeného připojení k Internetu a přechod k připojení trvalému; podstatným doprovodným jevem pak je zvýšení intenzity využívání Internetu, tj. průměrné doby strávené na Internetu, a využívání jeho pokročilých služeb.

I když to přímo v roce 2006 neočekávám, je možné, že dojde k výrazným přesunům na trhu: tím, že bude některý ze tří hlavních portálů koupen, pravděpodobně silnou telekomunikační nebo možná i mediální společností. Rovněž je možné, že na Internet coby silný poskytovatel obsahu i interaktivních služeb vstoupí některá z komerčních televizí a bude tak následovat trend známý z vyspělých zemí.“

Jiří Hlavenka, Computer Press, a. s.

Bude pokračovat dosavadní dynamický rozvoj celého odvětví, především nových služeb v oblasti mobilních telefonů a vysokorychlostního připojení k Internetu. Viditelné změny by měly nastat i u digitálního televizního vysílání. Čeká nás mezinárodní konference, která zkoordinuje kmitočty pro celou Evropu, severní Afriku i Blízký Východ, ale hlavně schvalování novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání v Poslanecké sněmovně. Bez jasně nastavených pravidel a záruk pro stávající vysílatele nemůže Česká republika zahájit přechod od analogového k digitálnímu vysílání. Rok 2006 je také přelomový pro politiku státu v oblasti informačních a komunikačních technologií. Stát poprvé výrazněji konkrétním způsobem uznává důležitost informačních technologií a část výnosu z privatizace Českého Telecomu do sektoru vrací formou dotací na podporu nabídky i poptávky: rozšíření kvalitního připojení k Internetu i nových služeb a aplikací.
Dana Bérová, ministerstvo informatiky ČR

Tip: Podrobné informace o digitálním vysílání hledejte na serveru Digizone.cz.

Ptáte se mě, co významného se bude v roce 2006 dít ‚na Internetu‘. Nedokážu to oddělit. Internet už dávno není izolovaná komunita, je pevně začleněn do reálného světa a ekonomiky. Kamenní i internetoví hráči jsou na stejném pískovišti. Ti, co to dosud nepochopili, v roce 2006 zemřou.
Ondřej Fryc, Internet Mall, a.s.

Zajímají vás obchody na Internetu? Projděte si naše články o e-komerci.

"Velkou událostí bude už jenom to, že služby i(I)nternetu budou daleko více dostupné pro masy (jak rádobyvtipně prezentuje reklama Českého Telecomu na rodince nařvaného řezníka). A když píšu služby, myslím tím pochopitelně nejenom ono ‚mejlování a serfování‘, ale všechna data v reálném čase – od instant messagingu přes VoIP až k IPTV. Pominu-li posledně zmíněné služby IP televize s pořady na přání, tak stávající nabídky xDSL/bezdrát/kabel v rychlostech minimálně 256 kbit/s toto pohodlí nabízí. A letos bude tohoto takzvaného broadbandu přibývat prý rychleji než kdykoli předtím, a to nejen díky pokračujícímu unbundlingu telefonních drátů, očekávaným agresivním VoIP nabídkám kabelovek nebo realizaci desítek infrastrukturních projektů, které podpoří populární Broadbandové Fórum MIČR.

Bude to především díky stupňující se poptávce uživatelů. A možná nejen řezníků. "

Jakub Ditrich, WideNet s.r.o.

Poskytovatelé, telekomunikace, technologie. Vše důležité z archívů Lupy.

„Děkuji za projevenou důvěru v mé prognostické schopnosti, ale obávám se, že v oblasti českého Internetu už příliš nestíhám. Stává se ze mě pasivní konzument, který občas přehlédne (nedokonale) onu stále se měnící kyberkrajinu.

Pro mě by byla událost, kdyby poskytovatelé broadbandu pronikavě snížili své sazby tak, aby se vysokorychlostní Internet v jakékoli podobě – asi nejlépe přes ADSL – co nejvíce rozšířil. Ale toho se asi nedočkám a zde by prognózu měl udělat Jiří Peterka, od kterého beru rozumy.

Z hlediska obsahového očekávám (a jsem na to zvědav), že (zda) Internet bude zapojen do volebního boje, a jsem zvědav (očekávám), zda (že) blogy v předvolební kampani sehrají relativně významnou úlohu.“

Milan Šmíd, FSV UK, Louč.cz

„Odpovědět univerzálně, jednoduše a jasně asi není možné. Různý pohled a priority vidí ISP, uživatelé, telekomunikační operátoři, poskytovatelé obsahu, poskytovatelé jiných služeb, poskytovatelé technologií, legislativci atd. Pro někoho významná událost, pro jiného nic zajímavého.
Z mého pohledu z oblastí, ke kterým mám poměrně blízko:

NIX, poskytovatelé, operátoři, uživatelé, HW: bude zachován exponenciální nárůst konektivity s přidanou hodnotou nových služeb (VoIP, TV). Vládnout bude stále ethernet a s tím související orientace výrobců HW technologií. V NIXu se stane standardem postupně 1 Gbit/s přípojka.

Domény: Doména .cz → CZ.NIC. Zavede se testovací fáze ENUM a příprava na přechod od outsourcingu na inhouse. Doména .eu → EURid. V únoru se spustí Sunrise II a v dubnu se otevře registrace pro všechny zájemce z EU bez omezení.

Legislativa: Internet prochází i velkým legislativním vývojem. Na začátcích Internet fungoval na bázi best effort a vždy se vše nějak domluvilo, postupně se nabaluje legislativa v podobě smluv, kulatých razítek, garancí, škody, žalob, pokut, skandálů atd. V souvislosti s trendy v EU a požadavky na archivaci dat, rostoucí cybercrime, útoky, viry a spamy bude mít internetová legislativa stále větší význam a důležitost.“

Ing. Tomáš Maršálek, NIX.CZ, CZ.NIC

BRAND24

Zpravodajství a komentáře k doménám: českéevropské.

„Nový rok 2006 očekávám, jak jinak, ve znamení dalšího rozvoje internetového světa. Zde, v české kotlině, budeme postupně dále dohánět vyspělý svět, poroste počet ADSL přípojek, do hry poměrně silně promluví i UMTS. Tento růst se jistě projeví v tocích proudících srdcem českého Internetu, českým peeringovým uzlem. V tomto roce bude pravděpodobně pokořena hranice 20 Gbit/s a NIX.CZ si tak ještě více upevní svoji pozici v první desítce největších evropských peeringových uzlů.

Číslo vyjadřující počet ISP bude ovšem nejspíše sledovat úplně opačný trend a předpokládám, že někteří chroničtí nákupčí neskončili všechny své aktivity v roce uplynulém. Na druhou stranu nám ještě pořád rostou i menší společnosti a nelze ani úplně přehlížet bobtnání některých ‚free‘ sítí. Dost možná, že některá z nich doroste až do velikosti člena NIX.CZ.

Ani doménový svět si nevezme oddechový čas: stále klesající ceny CZ.NICu a všeobecný rozvoj českého Internetu akcelerují počet nových registrací. Hranice 1/4 milionu domén s koncovkou .cz bude pokořena přibližně v polovině roku. Nicméně svůj díl pozornosti si na tomto poli zaslouží i rodící se doména .eu. Po skončení sunrise periody si bude moci tuto doménu registrovat kdokoliv a teprve ke konci roku se ukáže, jakou oblibu si tato doména doopravdy získá.

V širším telekomunikačním kontextu napoví nový rok více o tom, jak se v ČR ujme již zmiňované UMTS. Je možné, že se dočkáme i virtuálního mobilního operátora, což by mohlo spolu se zavedením přenositelnosti čísel ještě více zostřit souboj o zákazníky. Klasickým telco operátorům budou stále více konkurovat poskytovatelé VoIP, kterým by později mohl pomoci i start automatizované registrace ENUM domén sdružením CZ.NIC.

Z očekávaných událostí ve světě bych se rád zmínil pouze o jedné, a tou bude Internet Governance Forum, které by mohlo posunout dále změny okolo světové správy Internetu. Bude velice zajímavé sledovat, zda si vláda USA dokáže udržet svou výsadní pozici v této záležitosti a jak budou pokračovat změny v organizaci ICANN.“

Ondřej Filip, CZ.NIC

A jaký vývoj předvídáte českému Internetu vy, čtenáři Lupy?

Dožene podle vás Česká republika v roce 2006 dostupností broadbandu vyspělý svět?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).