Hlavní navigace

Názory k článku Český rozhlas bude muset omezit počet stanic, napřesrok by je neuživil

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 8. 2010 14:59

    bez přezdívky
    Často při instalaci STB nebo sat.kompletu a při následné prezentaci co to všechno umí jsem dostával otázku, zda mezi rádii je i jejich oblébené Rádio ČR Plzeň!! Starší ročníky tyto veřejnoprávní regionální rozhlas.stanice milují a chtějí. Nové projekty, jako je Leonardo, Česko nebo D-dur neposlouchají. Notabene, mít kvůli poslechu zapnutou telku se jim zcela určitě nechce, starší ročníky stanici chtějí naladit na VKV, mladší lidé nemají čas (hektická doba) a poslechnou si rádio spíše jen v autě a nebo když jsou v klidu a odpočívají, tak si pustí empétrojku :-) Zajímal by mne reálný výzkum, zda má vůbec smysl, aby jsme měli tolik veřejnoprávních stanic, když konečně žijeme v podnikatelském prostředí? Zase tak velký stát nejsme, to samé cítím u veřejnoprávní televize u nás.
  • 24. 8. 2010 15:21

    bez přezdívky
    Přesně tuto otázku jsem čekal. Samozřejmě že po příslušném propojením s dalšími audio komponenty není třeba mít zapnutou televizi. Ale zase, starší lidé toto doma nemají :-) a mladí lidé zase určitě přes satelit rádio neposlouchají :-)
  • 24. 8. 2010 15:20

    bez přezdívky
    Určitě má. Jednoduchá otázka myslíš si, že Německo má lepší podnikatelské prostředí nežli my ? Já si myslím, že ano. A podivej se, jak si tam stojí německý veřejnoprávní rozhlas.
    Myslíš si, že Velká Britanie má lepší podnikatelské prostředí nežli my ? Já si opět myslím, že ano. A podívej se na jejich BBC.


    Takže prostě a jednoduše, co nejde komerčně na to musí být veřejnoprávnost.
    Jde RADIO 1 komerčně ?
    No nejde samozřejmě. Je to nejlepší rádio na FM...
    Chytíš ho ? Já ne.
    Proč ?
    Nechce z Prahy...Bojí se, že by se mimo Prahu neuživilo...
    No tak že od toho potom máme tu veřejnoprávnost a dosti mu podobné RADIO WAVE.

    Jenže jaksi nesmí to tady být v područí rudých mafiánů a všehoschopných hajzlů, kteří dokáží tuto nejlepší stanice ČRo zneškodnit tak, že figuruje v nějakém pofidérním DVB-T, kde je defakto do ZDI.

    A ČRo pak vesele na FM plácá za naše prachy z krávovinami, které tady dostane od kdejaké nejbulvárnější komerce Impulsem počínaje a Frekvencí 1 konče.
  • 24. 8. 2010 15:45

    bez přezdívky
    Jak vypadá ono podnikatelské prostředí v ČR (za vydatného přispívání ČTÚ a RRTV) se lze přesvědčit v pásmu VKV FM.

    Objektivně je český éter v otřesném stavu, a to jak programově, tak zejména technicky.
  • 24. 8. 2010 15:41

    bez přezdívky
    Český rozhlas potřebuje nutně reformu a zeštíhlení, to je jasné. Ale s rušením stanic bych byl velmi opatrný. Některé nové stanice totiž naplňují poslání ČRo mnohem více než jiné, původní. A navíc se hned několik stanic dubluje. I sami šéfové ČRo přiznávají, že stanice jsou "přestárlé". Ano, to jsou, respektive je tu stanice, která potřebuje změnu od základu. A to je ČRo 2.

    Co se týče regionů - řekněte mi, jaký veřejnoprávní rozhlas má tolik regionálních stanic, a hlavně takto členěných. Je neuvěřitelný luxus mít tolik regionálních stanic... Na Slovensku mají tři, v Rakousku a Německu je mají podle spolkových zemí. Jen my je máme někde takřka po okresech. Proč třeba ČRo Karlovy Vary? Proč má ČRo Regina Praha vysílač, který pokrývá skoro celé střední Čechy, přitom je to program jen pro Prahu? A tak dále... Takže tam by se určitě dalo trochu šetřit - ale nikoliv na zprávách z regionů, ale na počtu stanic.

    Dnes má ČRo čtyři celoplošné sítě - ČRo 1, ČRo 2, ČRo 3 a regiony. A co na nich vlastně nabízí, respektive jaké věkové skupiny oslovuje? ČRo 2 je cílená opravdu na skupinu 70-80+, regiony taktéž míří na 60+, ČRo 1 je po hudební stránce (ač nyní lepší) stále myšmaš. ČRo 3 je pak kulturní stanice pro úzkou skupinu lidí. Pak jsou tu ony digitální stanice, kterých je ale příliš mnoho. Určitě má smysl Leonardo a D-dur, ale Radio Česko? ČRo 6 ve stávající podobě?

    Stále si myslím, že nejlépe by ČRo udělal, pokud by rozčlenil okruhy následovně:

    ČRo 1 - zpravodajství, informace, publicistika, reportáže (sloučení RŽ, Česka a ČRo 6)
    ČRo 2 - hudebně-informační stanice po vzoru OE 3, Bayernu 3 apod., hlavní cílovka 20-50 let - onen tahoun poslechovosti
    ČRo 3 - kulturní stanice
    ČRo 4 - stanice pro mladé (po vzoru slovenského Radia_FM, FM4), od roku 2012 na síti BBC pokrývající zejména krajská města.
    ČRo 5 (regiony) - regionální stanice cílené hudebně spíše na starší populaci (po vzoru OE 2, Bayernu 1).

    Co se týče VKV, mírně optimalizovat sítě 1, 2 a 3. Jako digitální stanice pak nechat Leonardo, D-dur. Takto úzce zaměřené programy se opravdu hodí spíše jen do digitálních sítí, na SAT a internet...

    Otázka je, co se středními vlnami a DV 270 kHz. Jako nadšenci do rádia se mi to říká těžce, ale kdo to dnes v AM poslouchá? Vysílání na SV a DV je nesmírně nákladné, a pokud by to mělo brzdit programový výběr a zlepšování nabídky rozhlasu, tak raději v současné formě SV vypnout... DV 270 kHz pak ponechat pro mluvené slovo, později pokud možno přepnout do digitálu (DRM?).

    Jestli má někdo v ČRo lepší plán nežli tento, budu jen rád. Po několika letech přemýšlení okolo ČRo mi ale toto přijde jako maximum...

    Tímto by byl výběr maximální, značka ČRo by získala a ČRo by ve výsledku i ušetřil.
  • 24. 8. 2010 16:07

    Filip Rožánek

    ....v Rakousku a Německu je mají podle spolkových zemí. Jen my je máme někde takřka po okresech. Proč třeba ČRo Karlovy Vary?...

    Protože máme regionální stanice ze zákona podle sídel krajů, což je v podstatě tentýž model jako v Rakousku a Německu :-) A vzhledem k tomu, že Karlovarský kraj dosud nikdo nezrušil, tak existuje karlovarské vysílání.

    ČRo 4 - stanice pro mladé (po vzoru slovenského Radia_FM, FM4), od roku 2012 na síti BBC pokrývající zejména krajská města.

    Nikde není psáno, že ČRo frekvence po BBC dostane, vzhledem k tomu, že se kmitočty jinak přidělují soukromým a jinak veřejnoprávním subjektům.

  • 24. 8. 2010 16:12

    bez přezdívky
    Kubo, klobouk dolů, četl jsem si tenhle tvůj příspěvek dvakrát a myslím, že je to přesné! Nedělej si iluze, že by se celou problematikou okolo úspor ČRo někdo takto komplexně zabýval. Každý vedoucí má jen svůj rámec a levá ruka často neví, co dělá ta pravá.
  • 24. 8. 2010 16:43

    bez přezdívky
    Já bych měl jen jednu poznámku. Nebo doplněk. Všiměte si v anketě u hlavního článku odpovědí, kterou ČRo posloucháte. Radiožurnál tam má 40% a Regionálky tam mají 4% !!! Jak říká správně Kuba, to je zcela zbytečný a devastační okruh. Opravdu nejde dnes operovat myšlenkami, co se tam natočilo někdy v pravěku rozhlasu... Dnes je to pasé...Mladší lidi to neoslovuje vůbec...Jen odkladiště. JENŽE POZOR ! Zrovna v tomhle je ČRo NEVINNĚ !!! On to totož DOSTAL ROZKAZEM ! Respektive ze zákona ! To nařídili čeští politici ? Proč, no protože každý politický hajzl a křupan z kdejaké prdel chtěl vyřvávat v rozhlase a aby o něm jeho voliči věděli ! Takže to jim nařídili, proto taky ČRo musel honem doděla studia nových krajů atd. Takže tady s tím se musí začít někde v parlamentu nebo kde... Prostě je třeba ČRo tohoto závazku sprostit ! Prostě ten zákon změnit ! Udělat to jen třeba na tři. Třeba Praha, Brno, Ostrava nebo tak nějak. Ale Čro zto sám udělat nemůže. Tam se musí změnit to nařízení. To není výmysl ČRo, to je výmysl českých politiků !
  • 24. 8. 2010 17:20

    bez přezdívky
    Jistě, ČRo svazuje i zákon - ale já bych v žádném případě regiony nerušil! Jen bych ty stanice lépe vyprofiloval, a tam, kde to není nutné, je sloučil. Je hezké tvrdit, že např. existuje rivalita mezi Hradcem a Pardubicemi, ale kvůli tomu budeme nutně vydržovat dvě studia ČRo? To je skoro jako vtip. Zrovna Pardubice a HK lze sloučit a mít ČRo Východ. Čechy. ČRo Plzeň a KV taktéž do ČRo Západ. A např. u jiných to řešit formou odpojovaných relací. Teď ale tak plácám co mne napadá, tohle zatím promyšlené plně nemám :)

    Každopádně co se týče profilace regionů, tak je třeba z nich udělat atraktivnější stanice. Nemá smysl se snažit to nějak extrémně omladit, i v zahraničí poslouchají regionální stanice spíše starší ročníky - viz. OE 2, Reginy na Slovensku atd. Ale i oldies formát, pokud je dobře udělán, může mladé "neodpudit" od poslechu stanice. Tzn. nebudou ji třeba cíleně vyhledávat a poslouchat celý den, ale když tam budou zajímavé regionální relace, hudba je od poslechu neodradí. Ony dnes regiony tam, kde mají tradici (a nejsou to "Regiony" s normalizační hudbou) mají slušnou poslechovost - Brno, České Budějovice atd. Asi takto.

    Co je ale důležité, že pokud jsou tu regiony, které jsou (a budou) cílit na starší ročníky, tak nemít další stanici, která na ně cílí! A proto je zásadním krokem reforma ČRo 2.
  • 24. 8. 2010 18:17

    bez přezdívky
    No ono to má dneska Rakousko blbě, tedy daleko hůře, nežli to mělo. Já pamatuji jednu jedinou regionální stanici Regional a na té hráli ráno dechovku a večer metal a šlo to, ráno si zazpívali staří a večer mladí a rozhodně se s ní nikdo nenudil. Proti tomu mi dnes ty jejich regionálky přijdou naprosto nudné a nezajímavé.

    Takže my musíme mít v každém kraji regionálku, ale půlka z nich nemá vůbec, co vysílat, naproti tomu asi na třech z nich se dají najít doslova perly, jenže ty neslyší nikdo nežli daný region.

    Takže ono by stačilo to sestříhat na 3 základní, tedy Prahu=Čechy, Brno=Moravu, Ostravu= Slezsko.... Vybrat nejlepší pořady z toho, co dnes k tomu přináleží a bude to nadupané jako bejk a nebude se s tím nudit vůbec nikdo.

    Třeba zrovna Brno má dechovku, Ostrava má opravdu kvalitní Oldies a Olomouc má kvalitní folk. Ale jinak na většině není nic, jen nějaké bazary a podobné kraviny na zaplácávání času.

    To už by mělo větší smysl např. od 6-18 mít regiony a od 18-6 po nich pustit všude WAVE.

    Proč by měli být regiony vyhraněny devadesátníkům a výše ?

    On není nikdo mladší občanem regionu, o v něm nežije nebo co ? Právě regionální stanice by mohly tahat nové a neznámé amatérské kapely a upozorňovat na ně...A když to bude něco umět, nechť to ve vysílání postoupí na celonárodní okruh...To byl snad původní smysl regionů, ne ? Ale nějaké rady pro zajhrádkáře apod. kraviny ? Co to má společného s regionem ? To ať si dají na celonárodní okruh rodinného rádia do nějakého pořadu Dům a zahrada. Atd. Takže nevidím důvod, proč by měly být regionálky jen pro devadesátníky.

    Hlavně je to šíleně rozervané stylově. Proč mám dostat dobrý JAZZ na nějaké regionálce, potom na Praze a pak na Vltavě. Toho nelze shromáždit na jednu jedinou stanici o které budou všichni vědět. Tady si můžete poslechnout dobrý jazz ?

    Protože zase. Nelze mít staré občany nebo důchodce za pitomce, kteří hltali bolševismus, to je hlavní předpoklad omylu.... Spousta z nich poslouchala naprosto perfektní muziku jak jazzovou nebo country, kterou dneska nikde nedostaneš, mimo nějaké ty sřípky ČRo...

    Takže ono by to šlo, když by se chtělo, jenže ono se nechce, takže by člověk řekl, že jim to nakonec vyhovuje...


    Nedávno tady vypočítávali, že Leonardo je na FM malé a jako takové velké. A chtějí ho zničit. Ty sám by jsi ho ponechal v DVB. Ale on to opravdu velice dobře napsal ten pán co tam hodil ten první příspěvek pod ten hlavní článek.

    Prostě pokud by bylo LEONARDO na FM místo PRAHY, tak si ho na 100% pustím, to už je stanice kde se s něčím najdu a která mi má co dát.

    Když je tam Praha, tak to mi nezajímá, nevím pro koho to je, o čem to je, nic mi to neříká...prostě nějaký nesmysl... Nějaké strašidlo tam překáží...Jde to mimo mne...

    Vůbec je to double s regionálkami...Takže tady nedávno psali, že to chtějí zrušit, tedy začlenit to mezi regionálky, což je určitě velice správný krok...Atd.
  • 24. 8. 2010 21:37

    franta
    Tak nějak, jak říkáte, by to mohlo být. Snad jen s tím Leonardem bych tak úplně nesouhlasil. Ona je to menšinová stanice jen na první pohled, ale když si vezmete, jaké pořady se tam vysílají, zjistíte, že je to trošku jinak, protože to jsou pořady, jejichž obsah se přímo nebo nepřímo dotýká každého z nás. Jen jsou dělány sofistikovaněji než jiné, protože o každém oboru mluví opravdový odborník a ne kdejaký žvanil, novinář, politik, či dokonce astrolog. Jen tak namátkou - jsou tam pořady o meteorologii, historii, geologii, medicíně, astronomii, přírodě, atd. Myslím, že být tato stanice na VKV, spousta diváků by si tam svůj pořad našla. Já, když se dnes zeptám známých na "Leonardo", tak devět z deseti neví, o čem je řeč. A jsou mezi nimi i "vzdělanci". Samozřejmě, když nebudou finance, tak zaplatpánbůh za digitál, ale v žádném případě nerušit.
  • 25. 8. 2010 6:33

    bez přezdívky
    Jen strikně uvedu názory, které jsem na Leonardo slyšel.

    1) ČRo je uváděl jako takovou věděčtější stanici.

    2) Slyšel jsem názor, že je to taková nesestříhaná Praha,
    tedy není tam důraz na ty devadesátníky.

    3) Taky jsem slyšel názor, že je to takové komerčně vědecké nebo populárně vědecké, přirovnáváno k televizním stanicím jako National Geographic, Histry channel apod.

    4) Já osobně je v podstatě považuji za rodinné rádio, Tedy jsou tam zajímavé informace pro kohokoli z rodiny, což na Praze rozhodně není. Tam nejsou informace pro nikoho z rodiny.


    Líbí se mi hudba, co tam k tomu hrají, zatím co na Radiožurnálu i Praze zcela nesmyslně vržou. Souvislost s tvým prvním příspěvkem.

    No nejhorší bylo, co jednou zaznělo na tomto serveru přímo z ČRo.
    Tedy, že Leonardo je malé na to aby mohlo na FM, že na to nemá zázemí.
    Chtěli z něj udělat jen jakýsi servis pro ostatní stanice.

    Jenže kam by to nacpali ? Na přecpaný radiožurnál aby to byl ještě větší guláš ? Nebo na důchodcovskou Prahu ? Nebo kam ?
    Takto je to kompaktní.

    To rádio není pro menšiny. To rádio je pro více lídí nežli je Praha.
    Jenže Praha je na FM ono není na FM.
  • 25. 8. 2010 6:56

    bez přezdívky
    Podívám se na ten tvůj model, cituji:

    ,,ČRo 1 - zpravodajství, informace, publicistika, reportáže (sloučení RŽ, Česka a ČRo 6)
    ČRo 2 - hudebně-informační stanice po vzoru OE 3, Bayernu 3 apod., hlavní cílovka 20-50 let - onen tahoun poslechovosti
    ČRo 3 - kulturní stanice
    ČRo 4 - stanice pro mladé (po vzoru slovenského Radia_FM, FM4), od roku 2012 na síti BBC pokrývající zejména krajská města.
    ČRo 5 (regiony) - regionální stanice cílené hudebně spíše na starší populaci (po vzoru OE 2, Bayernu 1)."


    No, zpravodajství ? Musí to vážně být na FM ??? Je k tomu nutná hudba ?
    Nemůže to opravdu fungovat bez FM a bez hudby ? Tedy ano sloučit Radiožurnál, Česko a ČRo 6. Ale proč tomu nestačí DV/SV/ ??? To chce být každý politik tak viděn ? Není tady přepolitoziváno ? Jsou na ,,západě" zpravodajské stanice bez hudby ? Jsou. Měla Radio Free Europe svého času posluchače. Měla. Není důvod to mít na FM. Není. Takže Tohle ta sloučenina zpráv a politických informací a rozborů, to může být klidně mimo FM !

    Tím je volný okruh JEDNA. Co na něj ? No největší bombu a nosnou sílu.
    Čili něco jako FM4, Radio FM, BBC 1 no prostě zcela jednoznačně WAVE.
    Vyřešeno.

    Okruh 2 Praha. Tam patří rodinné rádio tedy LEONARDO. Vyřešeno.

    Okruh 3 vltava. Sloučení s D-Dur a uvolnění pouze pro vážnou hudbu.
    Tedy více d-Dur a méně Vltavy. Ony tam v této chvíli musí ty jiné věci být, protože nefunguje okruh jedna a Wave není na FM. Ale pokud by bylo Wave na FM, může to být na něm a nemusí to likvidovat Vltavu. čili ta nemusí být kulturní, ale může být vážná pro náročné.

    Okruh 4 regiony. Sestříhat na tři. Čechy, Morava, Slezsko.

    / no a zahraniční vysílání na KV /
  • 26. 8. 2010 16:33

    Robert Szelepcsenyi
    Okamzite riesenie bez zvysenia nakladov a pritom zlepsenie dostupnosti niektorych okruhov:

    DV: Okruh hovoreneho slova: CRo 6 + Radio Cesko
    SV: Praha 24hod
    VKV: namiesto Praha - Leonardo. Namiesto BBC/Radio Cesko - Wave
    Radiozurnal preformatovat.

    Zlucenie Vltava + D-Dur: no way. :(
  • 25. 8. 2010 13:07

    bez přezdívky
    Kubo za tenhle názor jedině palec nahoru. Sám bych to lépe nenapsal. V podstatě se ztotožňuji s celým textem.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).