Hlavní navigace

Názor k článku Český rozhlas chce do roku 2017 pokrýt digitálním signálem velké aglomerace od Pamětník - Pěkně jste Kukykuku rozebral situaci s DABem u...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 1. 2015 10:41

    Pamětník

    Pěkně jste Kukykuku rozebral situaci s DABem u nás. Na rozdíl od přechodu TV analogu na DVB-T, je situace v přechodu z analogového VKV na DAB jiná. Ten televizní přechod už máme kompletně za námi, ten rozhlasový nás teprve čeká, ale stejně se mu nevyhneme .

    Smůla DABu je v tom, že kromě rozšíření možného počtu stanic, nemusí, na první pohled, téměř nic pozitivního přinést. Kdo neměl dobrý příjem TV analogu, mohlo mu DVB-T přinést skoncování s duchy, vypadávání barvy a zejména většinově možnost několikanásobného zvýšení počtu stanic. S tímto přechodem souvisely i změny v televizorech. Skleněnky byly většinou už nahrazeny placatkami a opět to přineslo převážně kladné změny. Větší úhlopříčky, lepší rozlišení, formát 16:9, většinou i kvalitnější geometrii i barvu obrazu. Ale poznali jsme i tu horší stránku DVB = SD rozlišení, důsledky malého datového toku - přehnané komprese, zamrzání obrazu, skřípění zvuku a v horším případě i menší pokrytí území dostatečným signálem.

    To, že v době počátku přechodu na DAB není na pultech našich obchodů dostatečná a pestrá nabídka rádií s DAB tunerem je sice mrzuté, ale kdo o to opravdu stojí, vždy si cestu najde. Třeba v Bavorsku je možné si bohatý sortiment osahat a získat první dojmy s pestrostí a kvalitou zvuku DAB přijímačů. Při porovnávání kvality příjmu a zvuku samotného DABu, jsou zde, oproti VKV, také typická specifika. Neduhy VKV jsou nahrazeny typickými příznaky DABu. Čili při dobrém signálu je vše O.K., při únicích se zvuk nezkresluje, ale, jako v DVB skřípe, nebo je místo šumu ticho. Odsuzovat DAB jen proto, že vysilatel šetří na datovém toku a spoléhá na to, že to jeho posluchačům stačí, není spravedlivé. Kolika % posluchačů opravdu vadí, že zvuk na domácím kinu z DABu je prý horší než z VKV? U přenosných DAB přijímačů je nespravedlivé kritizovat jen jediný reproduktor. Všechny DAB tunery jsou schopny přijímat stereo a snad všechny jednoreproduktorové přijímače mají výstup na stereo sluchátka. Připadá mi rozumnější, než vláčet na rameni těžký a rozměrný VKV stereo jezevčík, dát si do kapsičky miniaturní DAB přijímač a poslouchat na sluchátka. Pokud někdo chce ale oslnit třeba na párty opravdovým stereem a velkým výkonem, i takové strojovny už mají DAB tuner.

    Situace, že je u nás v současnosti provozován DAB ve dvou pásmech sice omezuje výběr přijímačů, ale tyto se nevyrábí jen pro ten náš kočkopes, to jen využíváme toho, že dvoupásmový provoz zatím funguje i na větších trzích ve světě.

    Je dobře ukazovat na DABu, co mu ještě chybí, co by se mělo vylepšit, o co stojí posluchači, ale samotnou digitalizaci rozhlasu to nezastaví. VKV jednou stejně skončí a ti připravení tedy přejdou na DAB plynule a o rozhlasové vysílání, třeba v autě, nepřijdou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).