Hlavní navigace

Český rozhlas spustí vysílač pro DAB+ v Berouně. Následovat bude Plzeň Radeč

23. 10. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: archiv autora
Vysílač svým signálem pokryje Beroun a okolí, bude ale také dokrývat část dálnice D5 vedoucí z Prahy přes Plzeň dále na hranice s Německem.

Vysílač pro DAB už v Berouně pracoval na přelomu minulého roku a jak tehdy uvedl ředitel Techniky Českého rozhlasu Karel Zýka, byl testován v provozu tzv. jednofrekvenční sítě SFN. Tyto testy jsou součástí komplexního souboru příprav, které Český rozhlas provádí v souvislosti s plánovaným zahájením řádného vysílání DAB.

Nyní Český rozhlas (ČRo) vysílač společně s Českými Radiokomunikacemi uvede do trvalého provozu, a to  v úterý 24. října 2017 v 10:00 hod. Spuštěn bude na základě individuálního oprávnění vydaného Českým telekomunikačním úřadem na kanále 12C (227,36 MHz) ze stanoviště Beroun – vrch Děd s výkonem 300 W ERP s vertikální polarizací.

NAPSALI JSME: René Zavoral: DAB ofenzívu spustíme už letos na podzim

Ferguson i400: univerzální kombinace s FM/DAB a CD

Panasonic uvedl několik domácích systémů s tunerem DAB/DAB+

BRAND24

Hlavním důvodem spuštění vysílače Beroun je konzistentní pokrytí dálnice D5 signálem DAB+ při plánovaném navazujícím spuštění vysílače Plzeň Radeč, jenž bude uveden do provozu na konci tohoto roku. Vysílač Beroun tak pokryje místa, kde by intenzita signálu z plzeňského ani z pražského vysílače nebyla dostatečná, říká ředitel Techniky a správy ČRo Karel Zýka.

Vysílač Beroun bude součástí jednofrekvenční sítě 12C, kterou Český rozhlas uvedl do provozu 1. června 2017 pokrytím Prahy a části středních Čech na základě usnesení vlády České republiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).