Hlavní navigace

Český Telecom předbíhá dotace na infrastrukturu. Proč?

13. 6. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Budování infrastruktury si ukrojilo z koláče dotací na rozvoj Internetu od ministerstva informatiky nejmenší díl. Několik obcí, kterým stát přiznal na peníze nárok, se jich později zřeklo. Český Telecom se totiž rozhodl přivést sem vysokorychlostní Internet na vlastní náklady. Proč to udělal? A kdy se obce rychlého připojení dočkají?

V průběhu května se na Internetu objevily zprávy, že nejprve dvě a pak další čtyři obce oželely dotace na zřízení vysokorychlostního připojení, které jim přiřklo ministerstvo informatiky. Lupa shrnula případ šesti „odpadlíků“ a oficiální zdůvodnění minulý týden v seriálu Stalo se. Někteří lidé se domnívali, že Český Telecom si záměrně vytipoval obce, které na dotaci získaly nárok. Poskytovatel připojení obcím slíbil zbudovat internetovou infrastrukturu na vlastní náklady. Sám tím sice oželel peníze od státu, ale zároveň si pojistil, že příspěvek nedostane některý z jeho konkurentů. Našel by se však vůbec někdo takový?

Ministerstvo informatiky je skoupé na slovo

Napsal jsem tiskové mluvčí ministerstva informatiky, Kláře Volné, aby mi poslala detaily veřejných projektů obcí Bochov, Hřensko, Malenice, Markvartice, Pecka a Všeruby. Za normálních okolností by ve věci nebyl problém a já bych se dozvěděl, kudy si měl vysokorychlostní Internet najít do obcí cestu. V tomto případě mi ale Klára Volná poslala jen strohou odpověď: Moc se omlouvám, ale vzhledem k tomu, že obce z dotačního řízení odstoupily, nepovažujeme za fér jejich projekty poskytovat dál – zeptejte se u nich. Drobnou náplastí mi byla alespoň druhá věta ministerské tiskové mluvčí: Ve všech případech šlo ale o příspěvek na nákup zařízení DSLAM. Můžeme tedy vyloučit, že by měly obce v plánu zařídit svým obyvatelům rychlý Internet např. prostřednictvím WiFi. Řeč byla a bude tedy stále jen o ADSL, které využívá stávající telefonní rozvody. A to je doména Českého Telecomu.

Český Telecom nepřipouští účelový výběr lokalit

Obrátil jsem se na tiskového mluvčího Českého Telecomu, Martina Žabku, aby mi k dotacím-nedotacím pro šestici obcí řekl víc. Jeho odpovědi si můžete přečíst jako minirozhovor.

Požádala některá nebo všechny zmíněné obce Český Telecom o zřízení vysokorychlostního Internetu ještě před podáním žádosti o státní dotaci?

Kdy obce žádaly o dotaci, nevíme a ani vědět nemůžeme. Obce se u Českého Telecomu dotazovaly na termín možné výstavby. Český Telecom ale neustále investuje do rozšiřování vysokorychlostního Internetu, což dokazuje jeho závazek uvolnit 150 milionů korun na rozvoj ADSL. Proto se zmíněné obce, v rámci dalšího rozšiřování, dostaly do lokalit, které budou pokryty vysokorychlostním Internetem.

Sdělil Český Telecom obcím, které ho požádaly o rychlý Internet ještě před příslibem peněz od státu – pokud byly takové -, kdy jim DSLAM vybuduje?

Plán budování nových lokalit je veřejně dostupný na www.telecom.cz, kde si tyto informace mohou ověřit všichni.

Proč Český Telecom oslovil se svou nabídkou ty obce, které mohly získat peníze od státu?

Český Telecom uvedené obce neoslovil. Fakt, že se objevily v projektu více než sedmi set lokalit na budování DSLAMů, znamená pouze to, že byly ve skupině obcí, kterou se podařilo do projektu zahrnout.

V jaké časovém horizontu dojde k vybudování DSLAMů ve zmíněné šestici obcí?

DSLAM pro obce
Obec Termín zřízení
Bochov 15. červenec 2006
Hřensko 15. červenec 2006
Malenice 30. červen 2006
Markvartice 15. červenec 2006
Pecka 15. červenec 2006
Všeruby 15. červenec 2006

Podle jakých kritérií si Český Telecom vybírá obce, ve kterých vybuduje DSLAM nejdříve?

"Český Telecom si obce nevybírá náhodně, ale podle dlouhodobého plánu modernizace celé sítě. Cílem Českého Telecomu v tomto roce je pokrýt pomocí ADSL 98 procent telefonních linek. Kritériem jsou následující faktory:

  • počet obyvatel,
  • počet zřízených HTS,
  • potenciální zájem o služby založené na technologii ADSL,
  • existence obecní knihovny,
  • školy,
  • obecního úřadu,
  • jiných úřadů,
  • přítomnost podnikatelských subjektů,
  • vzdálenost obce od ústředny (délka metalického vedení),
  • atp."

Starosta Bochova měl v záloze dalšího poskytovatele: Radiokomunikace

Obeslal jsem obecní úřady všech šesti obcí, aby mi k otázce rychlého Internetu řekly své. Ačkoli mi odpověděl jen každý třetí, získal jsem pro jednání Českého Telecomu i možné alternativní vysvětlení. Obec Pecka se omezila na dvě pádné věty: Žádost jsme stáhli z důvodu instalace potřebného zařízení přímo Českým Telecomem. Ústředna je jejich zařízení, až bude vše připravené, budeme informováni o možnostech připojení.

BRAND24

František Velík, starosta obce Bochov, byl ale sdílnější. Potvrdil, že nároku na dotaci se v Bochově vzdali z popudu ministerstva informatiky, které argumentovalo příslibem Českého Telecom na vybudování DSLAMu z vlastní kapsy. Stejná firma by byla v obecním hledáčku i po zisku státních peněz, nebyla by ale jedinou: Vzhledem k tomu, že vlastníkem (telefonní) infrastruktury je Český Telecom, a ten jediný může osadit DSLAM do své ústředny, není zde volby, pokud chceme vybudovat seriózní Internet. Druhou případnou možností by bylo přivést signál a vybudovat síť v licencovaném pásmu Radiokomunikací, napsal mi František Velík, který také zhodnotil přístup dominantního operátor pevných linek: Když přijde Český Telecom sám, tak probíhají jednání dobře. Ale když chceme někoho aktivně sehnat a řešit, tak je to problém.

Obec Bochov se podle srovnání mapy České republiky a mapy dostupnosti služby Bluetone Premium ADSL od Radiokomunikací nachází nedaleko od již fungující karlovarské sítě. Když jsem si zkusil ověřit číslo místního obecního úřadu na stránce www.bluetone.cz, dopadlo to pro Bochov tak napůl. Služba Premium ADSL zatím v obci dostupná není, už teď by mělo být k dispozici alespoň starší Classic ADSL. Závěr z předešlých řádků nechám jen na vás, můžete ho vyjádřit prostřednictvím ankety. Osobně si myslím, že síť Radiokomunikací může být pro Český Telecom významnou konkurenční hrozbou, ale pro jeho plány zřizování ADSL v dalších lokalitách není silou nejdůležitější.

Co si myslíte o jednání Českého Telecomu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje ve zpravodajství televize Z1. Na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy vystudoval žurnalistika a mediální studia.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).