Hlavní navigace

Názor k článku Český Telecom: přímo, nebo přes akciový trh? od Tom Tobula - Při přímém prodeji může jednak stát dostat peníze...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 11. 2004 22:55

    Tom Tobula (neregistrovaný)
    Při přímém prodeji může jednak stát dostat peníze na dřevo, jednak může dostat bonus za majoritu, kterou zatím drží. Když se mu těch peněz nebude zdát nabídnuto dost, si to může rozmyslet. Ale za nabídku akcií na burze může stát také dost velké kulové NIC!

    Otázka zní - kdo vlastní současných zbylých 49% Telecomu, aha? TelSource měl postupně asi třetinu akcií (33%) a někomu je nakonec nedávno prodal. Tzn. někdo dnes drží okolo 33-35% Telecomu, možná i více, pokud něco k tomu již skoupil přes burzu. Tomu někomu nyní stačí koupit z nabízených 51% jen asi 16%, aby získal kýženou majoritu. Ergo stačí mu koupit málo akcií a nemusí se přetrhnout v nabídce na akcii tolik. Ostatní zájemci to vědí a nebudou se hrnout do závodu, ve kterém jsou předem 3x handicapovaní, takže poptávat nebudou přes burzu vůbec. Tím pádem konkurenční poptávka půjde jen od drobných kavek na trhu, zatímco na straně nabídky na trh vtrhne 51% akcií. Takže stát taky může na burze za Telecom dostat ne 50-70 miliard jak doufal, ale třeba taky jen 10. To se bude Gross divit jak nad výsledky senátních voleb. Protože jen pánbů ví, co se stane s cenami CTc, když na burzu stát vrhne 51% a vytvoří na burze velký převis nabídky, ceny mohou jít chvíli nahoru a po získání majority rychle dolů, nebo jít do sklepa taky ihned. V absolutně žádném případě nemůže stát dostat přeb burzu tolik, kolik v přímém výběrovém řízení. Obchody přes burzu jsou pro nabyvatele rizikové (neví předem, zda se mu podaří koupit aspoň blokační minoritu, nebo jen nějakých směšných 5-10%) a toto riziko je zohledněno v tom, že jsou za akcii ochotni dát méně, aby ještě s jistotou vydělali.

    Jinak tento článek p.Peterky ani není dobrý a přímé výběrové řízení znevažuje emočními obraty jako "soutěž krásy". Telecom by měla dostat nejvyšší nabídka od seriozního subjektu (tzn. který zaplatí co nabídne). O zvažování prodeje přes burzu (varianta prosazovaná S.Grossem) se hovoří aspoň půl roku, není to žádná aktualita.

    Argumentace AFT je sporná. Šéf Atlantiku FT vysloveně lobbuje za variantu "přes burzu", píše a káže kam jen může, kde ho pustí. Vzhledem k oboru činnosti jeho firmy jen těžko bude "nestranným" poradcem. Popis této jím k tomu vynalezené možnosti vývoje (je to jen možnost) vyšel např. v HN na půl stránky. Ekonomický poradce ČSSD Mládek ve shodném čísle HN na druhé půlstraně argumentoval, že naprosto totéž se ale může přihodit pokud někdo získá majoritu přes burzu. Což má pravdu, možná je to jen trochu méně pravděpodobné.

    Už jste někdy někdo slyšel, že by se u nějaké zavedené firmy koupil/prodal kontrolní balík akcií přes burzu? Víte někdo o takovém případu (krom společností v úpadku a při nepřátelském převzetí)?

    Pokud ano, dejte vědět, rád se poučím.

    Jinak Telecom je záhodno prodat co nejdříve, aby stát přestal být ve schizofrenní situaci vlastníka a (ne)regulátora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).