Hlavní navigace

Český VSHosting opět mění majitele, firmu kompletně ovládli Němci

26. 10. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: VSHosting
Hostingová a cloudová skupina Contabo z Mnichova ovládla sto procent ve VSHostingu. Špoljarič a Martinů zůstávají ve vedení.

Původem česká společnost VSHosting opět mění majitele a nově kompletně spadá pod zahraničního vlastníka. Stoprocentní podíl ve firmě koupil německý podnik Contabo. Cena transakce nebyla zveřejněna, podle informací Lupy se pohybuje v řádech stovek milionů korun.

Německé angažmá není pro VSHosting novinkou. Jak jsme na Lupě informovali, majoritní podíl ve výši 75 procent loni v létě od zakladatelů koupila německá trojice Pecunalta, BrainWeb Investment (po 31 procentech) a Quines Capital (13 procent). Tomáš Roud jako jeden ze tří podílníků se tehdy svých 20 procent kompletně zbavil, Damir Špoljarič a Jan Martinů nadále drželi 12,5 procenta. Contabo nyní přebrali celý tento balík.

BrainWeb a Pecunalta zároveň působí jako investoři v Contabu. V portfoliu mají i další společnosti z oboru, například cPanel, GoDaddy, HostEurope, Plesk, PlusServer, SolusVM, Acronis nebo CloudLinux.

Špoljarič a Martinů nadále zůstávají na pozicích výkonného, respektive technologického šéfa. „Nic se nemění,“ uvádí pro Lupu Špoljarič. Dvojice nadále působí také jako jednatelé.

Mnichov, Norimberk, St. Louis, Praha

Contabo, dříve známé jako Giga-International, chce VSHosting využít v rámci své expanze v zahraničí. Firma má základnu v Mnichově, kde také zprovoznila své historicky první datové centrum s kapacitou čtyři tisíc serverů. V roce 2014 otevřelo objekt v Norimberku, který disponuje prostorem pro deset tisíc serverů. Letos došlo k otevření objektu v americkém St. Louis, kde je prozatím kapacita 1500 serverů s možností rozšíření.

VSHosting provozuje vlastní datacentrum ServerPark v Praze. Obě společnosti se zabývají hostingem, housingem, cloudem a dalšími službami kolem datacenter. VSHosting chtěl původně postavit druhý datový objekt, to ale s novými majiteli prozatím není na pořadu dne. „Je to pozdržené, čekáme na potřeby v rámci celé skupiny a pak uvidíme,“ komentuje Špoljarič s tím, že Contabo po otevření amerického datacentra plánuje i další kontinenty.

Contabo drží relativně dost čerstvého kapitálu. Majoritní podíl od zakladatelů v loňském roce za 20,3 milionu eur koupila investiční společnost Oakley Capital, která investuje do technologických a dalších společností.

VSHosting chce zázemí skupiny Contabo využít pro rozjezd své dlouho vyvíjené služby Zerops, která má poskytnout cloudovou infrastrukturu pro běh aplikací. „Veřejná beta by měla odstartovat letos v listopadu,“ plánuje aktuálně Špoljarič. „Nicméně tušíme problémy s dodávkou hardwaru,“ odkazuje na další problémy kolem koronaviru, které se objevovaly už na jaře. „Pro Zerops je to hardware za 15 milionů jen pro beta verzi, poběží na AMD Epyc.“

Contabo si vedle hostingových a cloudových služeb sestavuje také vlastní servery (ve spolupráci s Hewlett Packard Enterprise) využívající jak AMD Epyc, tak Intel Xeon. Jde o tradiční komoditní železo se značkou Contabo s tím, že si lze dělat konfigurace na míru.

UX DAy - tip 2

VSHosting finanční výsledky naposledy zveřejnil za rok 2017. Tehdy tržby dosáhly na necelých sto milionů korun a zisk byl mírně přes tři miliony. Nyní by společnost měla být na zhruba 150 milionech v tržbách.

Investoři z Mnichova se o české technologie v poslední době začali poměrně hodně zajímat. Celonis před pár dny za 2,5 miliardy koupil Integromat, fond Senovo se podílel na investici 13 milionů dolarů do dejvického startupu Manta a stejný fond vložil 3,5 milionu eur do IP Fabric.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).