Hlavní navigace

CESNET pozvolna opuštějí zajímavé servery

27. 4. 1998
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zhruba před rokem jsem v jednom článku, shrnujícím rady pro výběr poskytovatele, napsal: "Nejdůležitější je zatím stále ještě peering s CESNETem." Za tuto větu mne někteří jeho konkurenti neměli příliš rádi, přesto si myslím, že to tehdy byla pravda. Už není, zajímavé servery pozvolna opouštějí loď.

CESNET tu byl v Internetu jako první a dlouhou dobu jako jediný. Volba, dá-li se to tak vůbec nazvat, zájemců o vystavení nějakého serveru do Internetu tak vůbec nebyla těžká. V síti CESNETu se tak začaly objevovat nejrůznější servery se zajímavým obsahem, které si postupně získávaly poměrně velkou popularitu a také návštěvnost. I poté, co se zde objevilo více konkurujících poskytovatelů, ti staří zůstavali u CESNETu a noví přibývali.

Důvody byly zhruba tři. Zaprvé, CESNET měl oproti ostatním v této oblasti poměrně slušné ceny. Zadruhé, v dobách peeringového pravěku nabízel rychlý přístup zdaleka nejvyššímu podílu potenciálních návštěvníku. Do třetice nepochybně působila i jistá setrvačnost – ti, co už tam byli, neměli moc důvodů měnit, a ti noví, kteří přemýšleli, kam s ním, šli zkrátka tam, kde byli všichni.

Tímto způsobem se do sítě CESNETu chytly servery jako Seznam, MAmedia, Akcie.cz, Atlas, Post či Trafika alias Mediaserver. Postupně jej ale opouštějí. Trafika po spletité cestě přes VOL a IBM zakotvila nakonec u PVT. Seznam už je jednou nohou (tedy částí svých aktivit) u GTS, kam by se měly brzo stěhovat i Akcie.cz (mimochodem – všímáte si, jak GTS v poslední době šlape na plyn?). Pryč už je i populární Post a ostatní aktivity Globe Internetu, který zakotvil u LUKO CzechNetu. Tento měsíc se nakonec stěhoval i server MAmedia, který patřil na CESNETu k těm nejstarším, rovněž k PVT. A je jasné, že není všem dnům konec.

Víc než cokoliv jiného to připomíná hromadný exodus od CESNETu. Co stalo? Vyhání snad CESNET své zákazníky vidlemi? Myslím, že nikoliv – změnila se jen situace a to, co původně hrálo CESNETu do karet, se nyní tváří spíše jako trumfy v rukou konkurence. Jedním z klíčových důvodů byl podle mne velmi vlažný postoj CESNETu k peeringu. Ve chvíli, kdy téměř všichni ostatní poskytovatelé jsou mezi sebou propojeni, se stala situace těžko udržitelná. Klíčovým zájmem každého provozovatele WWW stránek je dobrá dostupnost – a tu CESNET prostě nenabízel a v podstatě nenabízí ani dnes. Provozovatelé serverů to museli komplikovaně řešit například prostřednictvím mirrorů, kupříkladu Atlas s domovským právem na CESNETu má dodnes mirror u VOLu. A uznejte, mnohem snazší je prostě zvednout kotvy.
Druhým kamenem úrazu se zřejmě staly ceny. Pravda, ceníková nabídka CESNETu je stále docela slušná, jenže konkurence rozhodně nespí a zajímavým serverům nabízí teplé místečko ve své síti za podmínek, které jsou ceníkům dosti vzdálené. V tomto ohledu zřejmě CESNET zaspal.

BRAND24

Z WWW serverů na páteři nemají poskytovatelé žádný bezprostřední finanční efekt, spíš naopak, ceny jsou většinou relativně směšné. Přesto jsou pro ně dosti důležité, dávají totiž jejich síti obsah, který je velmi podstatný pro ostatní zákazníky. Podstatnou úlohu mají také pro peering – poskytovatel, který má nějaký zajímavý obsah, je pochopitelně v mnohem lepší pozici. Ostatně není tajemstvím, že k bezplatnému peeringu s CESNETem, který získalo PVT už zhruba před rokem, dosti významně pomohla přítomnost hojně navštěvované Trafiky v jejich síti.

CESNET se naopak dostává do nepříjemného postavení. Velké množství zajímavých zdrojů, kterými se vždy oprávněně chlubil, se valem smrskává. Pilířem zůstávají obsáhlé FTP archívy na školách, jenže po těch už dnes zdaleka není taková poptávka jako dříve – žijeme zkrátka v době fascinace webem. Studentů lačných čehokoliv ale neubývá, spíše naopak – a tak se CESNET změnil ve velkou černou díru, do které teče od ostatních kvantum dat, ale opačným směrem je to slabší. V takové situaci je už také obtížně zdůvodnitelný požadavek CESNETu, aby jeho peeringoví partneři za propojení platili. Pokud tedy nyní slyšíme zprávy o tom, že se CESNET chystá přehodnotit svoji peeringovou politiku, není to moc překvapivé. Jeho peeringové akcie už ale nestojí zas tak vysoko.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).