Hlavní navigace

Cestujeme s internetovými mapami

16. 2. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jedete na dovolenou, na výlet nebo na pracovní schůzku? Vezmete do ruky klasickou papírovou mapu, nebo si vyberete z internetové nabídky? Pod Lupou se podíváme na servery obsahující geografické mapy a zjistíme, jaké funkce a (ne)výhody nám přináší. Výběr je opravdu veliký, a to nejen u map České republiky, ale i Evropy a celého světa.

Zimní období a jarní prázdniny přímo vybízí k výletům na hory, proto možná budete potřebovat pro naplánování cesty dobrou mapu. Sáhnete raději po klasické papírové, nebo internetové? Následující malé kyberkartografické menu by vám mohlo rozhodování ulehčit. Není však nafukovací, nabídka obsahuje nejvýznamnější české mapy z významných, a proto pokud v článku nenajdete svou oblíbenou, podělte se s ostatními o odkaz v diskusi.

Co nabízí portály

Kdo hledá na velkých českých portálech, neprohloupí. Pro mapy toto tvrzení platí do puntíku. V relativně krátké historii si postupně budovaly svou pozici a díky lepšící se konkurenci získávaly i kvalitu. Nejlepší pověstí se vždy pyšnily Mapy.cz na Seznam.cz spolu s portálem Atlas.cz. Prvně jmenovaný vyniká přehledností a pro uživatele jednoduchým ovládáním. Obsahuje utěšenou databázi informací, po vyhledání tak získáte přehled třeba o nejbližším bankomatu, lékárně, restauraci nebo ubytování. Vyhledání můžete zacílit na konkrétní dům a přidat k němu svůj vlastní popisek. Motoristé ocení plánovač nejkratších a nejrychlejších tras, jejich spolehlivost jsem ale v praxi neověřoval.

Mapy na Atlasu se představily bezmála před rokem v novém. Ztratily přehled městských spojů, zato přibylo více funkcí a možností. Mapy jsou reálněji vykreslené a díky posuvům se načítají relativně rychle. Stejně jako konkurenční Seznam umožňují zařadit na mapu svůj bod, na rozdíl od něj ale získáte rozumný zpětný odkaz (například mapy.atlas.cz/ma­pa/Lupa). Zajímavým plusem je rozhodně mapa světa či noční pohled na planetu. Občasnou slabinou je kulhající aktualizace map.

Rozsáhlá nabídka map čeká návštěvníky portálu Tiscali. Příjemný design bohužel neznamená stejně dobrou rychlost, přesto si můžete vybrat plány měst, automapu, cykloturistické mapy (bez vrstevnic), kilometráž a mapu světa. Po zvolení mapy se v pravém menu zobrazí lokální objekty a třeba na plánu Prahy lze hledat podle zastávek veřejné dopravy. Spojení mezi nimi ale nezjistíme. Podobně jako u konkurenčních služeb smíme vytvářet uživatelské mapy a objekty (MapClub). Od stejné společnosti jako Tiscali má mapy také server iDnes, kde si můžete vybrat ze dvou druhů map – rychlé, nebo kvalitní. Vyhledávat můžete navíc v zimních střediscích, v rozbalovacím menu či přímo na mapě. Přítomny jsou informace, plánovače tras i fotografie. Uživatelovu orientaci na malém prostoru stěžují všudypřítomné reklamy, samotné mapy jsou na druhou stranu poměrně hbité.

Detailní a dobře vykreslené mapy nabízí Centrum.cz. Absenci informačních objektů (kultura, zdravotnická zařízení, policie, apod.) lze trochu nešťastně vyřešit jejich zaškrtnutím až po vyhledání konkrétní mapy. Českou republiku má zmapovanou i portál Quick.cz, v porovnání s konkurencí je ale slabší.

Cestujeme autem

Pokud se chystáte na cestu autem, jistě uvítáte místo geografických map spíše autoatlasy s vyznačenými silnicemi a dálnicemi. Výše zmíněné české portály vám k tomuto účelu poslouží v rámci českých zemí dostatečně; speciální mapy pro motoristy nabízí Tiscali a iDnes, takřka všechny pak nabízí plánovač tras s možností zobrazení výsledků na mapě.

Podobnou službu naleznete také na serveru Škoda Auto, kde můžete s mapou cestovat i v zahraničí a vybírat mezi nejrychlejší či provozně výhodnou trasou. Výslednou mapou je pouze rastrový obrázek bez interaktivních objektů, lze si ji jen přiblížit a omezeně se pohybovat na světové strany. Specializovanější je plánovač tras Viamichelin, na kterém si můžete naplánovat cestu z každého koutu ČR po celé Evropě spolu s kvalitní mapou a pokročilými uživatelskými funkcemi: nastavit lze typ auta, jeho spotřebu a aktuální stav benzínu.

Interaktivní a obyčejné mapy českých dálnic nabízí server Dálnice.com. K dispozici jsou také mapy připravovaných silničních úseků, historické mapy nebo dálniční síť našich sousedů. Schematické mapy obsahuje i web Českédálnice.

Jedeme na kole

Na cyklisty pamatují z portálů opět iDnes a Tiscali. Důraz je kladen nejen na zpracované cykloturistické trasy, ale také na výletní cíle, kulturní památky a gastronomická zařízení.

Milovníci bicyklů nezapomenou navštívit Cykloatlas.cz. K vytoužené cyklotrase zde ale povede dlouhá cesta přes nepříjemné odkazy otevírající se do nového okna, protože mapy fyzicky leží na serveru výrobce a do Cykloatlasu.cz nejsou integrovány.

Jdeme pěšky

Stejně jako v případě cyklistů, také turisté na jaře zavítají na mapově sesterské portály iDnes a Tiscali, pro něž v podstatě platí totéž, co pro tamější cykloturistic­ké sekce.

Po té, co se zorientujete na zajímavém serveru Turistika.cz, dostane se vám mimo jiné interaktivních map turistických oblastí v Čechách a na Slovensku. Přítomna je databáze informací, fotografií a památek, podle nichž si můžete naplánovat svou trasu nebo si vybrat už prověřenou z katalogu. Při pěším cestování využijete také mapy a databázi turistických stezek, jež nabízí server Stezka.cz.

Cestujeme MHD

Zatímco pro osobní dopravní a výletní prostředky nám mapy na českém Internetu nabízí mnoho alternativ včetně spojení dvou měst, vyhledat cestu v jejich rámci je na Internetu obtížné – musíme používat kombinace vícero serverů. Portály sice umí najít konkrétní zastávku městské hromadné dopravy, pro jízdní řád už ale musíme jinam (pro pražský na web Dopravního podniku Praha).

Pokud často využíváte metro, oceníte zahraniční server Subwaynavigator, který obsahuje celosvětové mapy metra, toho pražského nevyjímaje. Nechybí ani nástroj pro vyhledání optimálního spojení.

Mapy bez hranic

České weby s geografickými mapami obvykle končí u hranic této malé země. Pro podrobnější a rozšířenější pohled se tak musíme vydat na cizí půdu. Skutečnými mapami bez hranic disponují například servery MapQuest, Multimap, Maporama nebo Map24, které nás během okamžiku teleportují do všech koutů světa (někdy navzdory našim požadavkům; podívejte se, jak nejrychlejší a nejkratší plánovač cest na MSN.com zametá s nešťastnými Seveřany).

Z virtuální reality do reality a zase zpátky nás v přeneseném slova smyslu vezme český web Worldlive, kde můžeme jakoukoliv světovou lokalitu shlédnout nejen na mapě, ale též na stále aktuální webové kameře. Pohledy z jiné perspektivy nám nabízí také ortofotomapy serveru Geodis (stačí se jen bezplatně zaregistrovat). V případě, že hledáte klasické mapy, můžete oprášit obsáhlý archiv map knihovny Texaské univerzity. K dispozici jsou jak současné, tak historické mapy.

BRAND24

Internetové, nebo papírové?

Geografické mapy a Internet. Dva prostředky, které sbližují státy a zmenšují svět. První už je za zenitem, a tak se spojil s druhým. Co z jejich perspektivní spolupráce v budoucnu vyústí, je ve hvězdách, ale člověk a běžný uživatel Internetu už z jejich výhod každodenně těží; nemusí nakupovat drahé atlasy, pracně hledat konkrétní objekty, vypočítávat vzdálenosti a shánět se po dalších informacích. Vše má pěkně pohromadě na interaktivní mapě.

Na českém Internetu máme hlavně díky portálům poměrně bohatý a kvalitní výběr, který uspokojí takřka každého. Nevýhodou je především nedostupnost internetové mapy v terénu, v ostatních aspektech se už ale vyrovná mapám papírovým a v mnoha ohledech je převyšuje. Navíc se můžeme těšit na další vývoj. Mapy na Internetu ještě neřekly poslední slovo, zvláště když je do zorného pole nedávno zařadil král králů – vyhledávač Google.

Jaké mapy preferujete?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor vede MEDOBOS s.r.o., je Copywriter.cz a dělá weby pro Benešov i Říčany.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).