Hlavní navigace

Chcete vlastní internetovou televizi? CETIN nabídne službu všem operátorům

23. 1. 2023
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: O2 TV
Česká telekomunikační společnost CETIN chce ve světě prorazit s televizní platformou, na kterou nedávno přešla O2 TV.

Česká telekomunikační společnost CETIN chce ve světě prorazit s televizní platformou, na kterou nedávno přešla O2 TV. Služba postavená nad systémem Android TV je navržena jako univerzální řešení, které může nasadit každý IPTV operátor, pokud projeví zájem. 

„Trvalo nám přibližně dva roky, než jsme celý ekosystém vytvořili, sestavili ho, vytrénovali týmy spolupracovníků a začali službu provozovat pro našeho prvního zákazníka,“ vzpomíná Ran Yanay, který je ředitelem pro televizní a mediální služby ve firmě CETIN.

Tím prvním zákazníkem byl v dubnu 2022 srbský operátor Yettel. Stejně jako CETIN patří do rodiny telekomunikačních firem vlastněných finanční skupinou PPF. Na tamním trhu se služba jmenuje Hipernet.

Česká O2 TV začala s přechodem na novou službu až od 2. listopadu 2022. „Naše skupina se tak rozhodla podle interních priorit,“ komentuje stručně Ran Yanay, proč dostalo přednost Srbsko. Jedno vysvětlení by se nabízelo: zatímco v Srbsku byl Hipernet nová služba, O2 TV už měla stovky tisíc aktivních přístupů, které musela nejprve převést z původních systémů.

Srbové už mají novou televizní platformu od CETINu. Kdy ji můžeme čekat v Česku? Přečtěte si také:

Srbové už mají novou televizní platformu od CETINu. Kdy ji můžeme čekat v Česku?

„Vyměnili jsme zastaralé set-top boxy, sjednotili jsme rozhraní všech stávajících set-top boxů na Android TV a v srpnu 2022 jsme začali nabízet i nejmodernější O2 TV box. Díky tomu by měl být i přechod stávajících zákazníků na novou platformu plynulejší,“ připomněla ředitelka O2 TV Dana Tomášková při představování nové verze.

„Podle nás jsme jedineční v tom, že jsme vyvinuli nejen technické řešení na bázi frontendu a backendu, ale celou službu. Máme distribuční síť pro obsah, set-top boxy, dálková ovládání, dohledové centrum, monitoring a k tomu tým spolupracovníků, kteří na službu dohlížejí 24 hodin denně a 7 dnů v týdnu,“ zdůrazňuje za CETIN Ran Yanay.

Srbský Yettel i česká O2 TV nabízejí zákazníkům shodné modely set-top boxů se systémem Android TV od čínského výrobce ZTE. Využití televizního boxu ale není bezprostředně nutné. Služba je navržená tak, aby fungovala i jako aplikace v chytrých televizorech, na webu nebo na mobilních zařízeních. Set-top box ale může sloužit jako multimediální centrum, anebo dokonce herní konzole.

O2 TV se v minulosti potýkala s tím, že při populárních sportovních přenosech předchozí verze služby nevydržela nápor uživatelů a nešlo se do ní přihlásit. CETIN proto novou službu postavil na cloudové infrastruktuře, kterou může škálovat podle potřeby.

„Od standardních řešení na trhu se lišíme tím, že máme cloudový backend provozovaný v AWS, který nám umožňuje škálovat během několika sekund. Jsme tedy připraveni na jakoukoliv sledovanou událost nebo zápas. Souběžně s tím mohou naše videoservery také automaticky přenést zátěž (offloadovat) do stávajících veřejných CDN,“ dušuje se Ran Yanay.

„Samozřejmě se teprve časem ukáže, kdo má nejstabilnější řešení. My jsme ovšem v našem regionu jediní, kdo přináší telekomunikační ekosystém opřený o lídry ve svých oborech, kteří denně obsluhují miliony zákazníků,“ tvrdí.

Po Srbsku a Česku se nového rozhraní dočkají také zákazníci v dalších státech, kde PPF podniká v oblasti telekomunikací – na Slovensku, v Maďarsku nebo Bulharsku. „Ještě nemůžeme říct, kdy a kde to bude, ale rádi bychom měli televizní službu na všech trzích, kde působíme,“ dodává ředitel televizních služeb CETINu.

Nezávisle na tom je televizní služba koncipovaná jako velkoobchodní produkt, jehož podoba se snadno přizpůsobí lokálnímu trhu, designu a obchodní strategii. „Od samého začátku jsme naše řešení tvořili tak, aby bylo plně konfigurovatelné a přizpůsobitelné. Mezi našimi zákazníky máme dvě značky, O2 a Yettel, takže jsme náš frontend postavili tak, aby podporoval různá uživatelská rozhraní pro různé značky, a přitom se nemusel změnit ani jediný řádek kódu. Uživatelské rozhraní si sami spravují naši zákazníci. Mohou ho tedy měnit a aktualizovat za běhu podle vlastních marketingových a obsahových potřeb,“ podtrhuje Ran Yanay.

BRAND24

Vidět je to na názorném srovnání uživatelského rozhraní O2 TV a srbského Hipernetu. Principy jsou podobné, liší se ale členění obrazovek nebo designové prvky.

Podle telekomunikačního manažera nakonec začnou používat služby založené na systému Android TV i konkurenční operátoři a dodavatelé IPTV řešení. „I naši konkurenti uznávají, že se Android TV nevyhnou. Cílem přece je, aby set-top box disponoval solidním operačním systémem, který zároveň dovoluje sledovat rozmanitý obsah v mnoha aplikacích, jako jsou Disney+, Netflix, HBO a další. Nemusíte nic integrovat ani vyvíjet specifická řešení pro konkrétní set-top box,“ uzavírá šéf televizních služeb CETINu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).