Hlavní navigace

Chystá se moderní Czech POINT 2.0. Běží veřejné zakázky, některé už byly zrušeny

25. 1. 2022
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Stát chystá technologickou modernizaci Czech POINTu. Týká se systému v aplikační vrstvě i infrastruktuře.

V roce 2007 spuštěný projekt Czech POINT projde generační obměnou a výrazně se modernizuje. Ministerstvo vnitra a jemu podřízený státní IT podnik NAKIT rozjely projekt Czech POINT 2.0, jehož technická realizace se očekává během letošního roku. NAKIT, který byl vybudováním pověřen, začal vypisovat veřejné zakázky. Náklady se mají pohybovat v řádech vyšších desítek milionů korun.

Stát jeden z prvků tuzemského e-governmentu, přes který už lidé získali 27 milionů výpisů, potřebuje modernizovat kvůli zastaralému technologickému řešení. Koncepci už schválil odbor hlavního architekta e-governmentu na vnitru. NAKIT má dodat technické řešení v souladu s aktuálními trendy v informačních technologiích.

„Czech POINT 2.0 musí nabízet stejné funkce jako stávající využívaná řešení Czech POINT. Technologická obměna zajistí možnost flexibilnějších úprav na základě potřeb uživatelů, nových zákonných požadavků nebo jiných potřeb, které jsou se správou a provozem systému spojené, stejně jako zvýšení úrovně kybernetického zabezpečení,“ shrnuje NAKIT pro Lupu.

Technologická obměna se týká systému v aplikační vrstvě i infrastruktuře. Czech POINT 2.0 nadále poběží jako on-premise instalace a nebude postaven na státním cloudu. Systém ale má být připravený na případné využití cloudové platformy. NAKIT například počítá s nasazením Kubernetes clusterů, které mají běžet na serverech Cisco UCS.

První přepínače

Cena ve vyšších desítkách milionů korun se skládá z nákladů na vybudování nového řešení Czech POINT 2.0 a z nákladů na náhradu stávajícího řešení Jednotného identitního prostoru a Katalogu autentizačních a autorizačních služeb za budovaný Centrální autentizační a autorizační informační systém.

NAKIT a vnitro nekomentují, na co všechno budou vypisovat veřejné zakázky. Aktuálně běží soutěž na prodloužení a rozšíření podpory pro softwarové vybavení. „Nemůžeme specifikovat jednotlivé prvky, aby nedošlo ke spekulacím na trhu a zakázky tak nebyly ovlivněny,“ argumentuje NAKIT.

NAKIT už každopádně za 6,4 milionu korun bez daně koupil čtyři přepínače Cisco Nexus (9332C a 93240YCFX2) a SDN kontrolér Cisco APIC. Zakázku vyhrála společnost Altepro Solutions známá zejména jako významný zdejší IT partner Huawei. NAKIT dále od Huawei nakupuje pro interní účely, na Czech POINT ho používat nebude.

Zrušené tendry

Státní IT podnik dále vypsal tendr na servery a úložiště. Ten byl posléze zrušen s tím, že se upraví zadávací podmínky. Podle vysvětlení v dokumentaci byla problémem maximální cena 1 666 666 korun.

Ukázka infrastruktury, na které poběží Czech POINT 2.0
Autor: NAKIT

Ukázka infrastruktury, na které poběží Czech POINT 2.0

„Na trhu neexistuje možnost, jak naplnit veškeré požadavky zadavatele vyplývající ze zadávací dokumentace a zároveň dodržet maximální přípustnou cenu veřejné zakázky stanovenou zadavatelem. Dle zjištění uchazeče by byla nabídková cena při dodržení veškerých požadavků uvedených v zadávací dokumentaci k veřejné zakázce několikanásobně vyšší, než je stanovená maximální cena,“ píše se v dokumentu.

„V průběhu posledních měsíců došlo k navyšování cen na trhu a bylo třeba přistoupit k revizi nezbytných potřeb v rámci zakázky, aby byly alokované finance řádně využity a nedošlo ke zbytečným vícenákladům,“ doplňuje k tomu NAKIT pro Lupu.

Zrušena byla rovněž zakázka na HSM a KMS. Problém byl podobný, maximální cena 1 999 900 neměla reflektovat realitu. „Předmět plnění za formulovanou předpokládanou hodnotu není možné realizovat, pokud mají být dodrženy všechny kvalitativní parametry včetně bezpečnostních požadavků. S naší znalostí relevantního trhu jsme přesvědčení, že reálný minimální náklad na předmět plnění představuje zhruba trojnásobek stanovené maximální nabídkové ceny požadované zadavatelem,“ uvádí jeden z uchazečů v tendru.

UX DAy - tip 2

Czech POINT 2.0 už se objevil v rámci strategie Digitální Česko, kde byl zařazen mezi prioritní záměry pro období 2020 až 2021.

„Zásadním projektem je vytvoření a implementace systému Czech POINT 2.0, tedy CzP nové generace na nové technologii, včetně návrhu systému rolí a identit. Předpokládá se realizace znaleckých posudků, technické dokumentace, návrhy úložišť a metadat, návrh systému rolí a identit i tvorba UI/UX. S ohledem na skutečnost, že Czech POINT je klasifikován jako ISVS a je zařazen mezi systémy kritické informační infrastruktury, bude kladen důraz také na definice rizik a bezpečnost systému. V neposlední řadě budou součástí návrhy měření a vyhodnocování kvality služeb. Zároveň se připravuje obnova JIP/KAAS a jeho přizpůsobení nové technické infrastruktuře CzP,“ stojí v popisu.

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Lupy? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).