Hlavní navigace

Čínské kamery Hikvision poběží na českém softwaru Angelcam. Má jim dodat důvěryhodnost

3. 10. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Tuzemská firma Angelcam se stává prvním cloudovým partnerem čínského kolosu.

Čínská technologická společnost Hangzhou Hikvision Digital Technology (zkráceně Hikvision) na mnoha světových trzích včetně Česka ovládá určité segmenty s bezpečnostními sledovacími kamerami. Zejména díky dobrým cenám a dostatečné kvalitě se jí podařilo zaujmout silné pozice, přesto ale ne vždy disponuje dobrým jménem.

Jedním z důvodů je to, že firmu částečně ovládá čínská vláda. Podíl v ní drží skupina CETHIK, která je stoprocentně vlastněná státem. Ten CETHIK ovládá prostřednictvím podniku China Electronics Technology Group (CETC), který byl založen čínským ministerstvem a má mimo jiné na starost vývoj softwaru pro rozpoznávání lidí.

Druhou věcí je skutečnost, že Hikvision ne vždy dostatečně své kamery zabezpečuje a objevuje se v nich řada chyb. Reakce na nahlášené chyby bývají pomalé. I toto vedlo k tomu, že americká vláda zakázala nasazení výrobků od Hikvision ve státních objektech a zvažuje uvalení sankcí. U nás nic takového na programu není a Hikvision běžně používají tuzemská města, ale také třeba ministerstvo vnitra, policie, vězeňská služba, nemocnice, univerzity i Česká televize.

Není to schválně

„Nemyslím si, že by v případě Hikvision byly chyby zaváděny schválně, spíše jde o určitou nevyzrálost. Stejně jako jiným výrobcům jim reportujeme řadu chyb typu, že se k živému streamu kamery lze dostat bez hesla skrze jiný port a podobně,“ popisuje pro Lupu zakladatel a šéf společnosti Angelcam Petr Ocásek. (Angelcam o chybách také píše na blogu.)

Jak vypadá Angelbox od Angelcam:

Jeho šestnáctičlenná firma sídlící v pražských Dejvicích se nově stala prvním cloudovým partnerem čínského podniku, k čemuž bylo nutné v průběhu pěti let absolvovat asi 45 schůzek na konferencích jako CES, IFA nebo IFSEC. Pro další směřování Hikvision v softwarové oblasti může jít o poměrně zajímavý zlom.

Hikvision se často chlubí tím, že má přes šest tisíc softwarových inženýrů ve vývoji. Ve své podstatě ale zůstává primárně hardwarovou a výrobní firmou a podle informací Lupy se softwarový vývoj zaměřuje především na neustálé úpravy firmwarů pro jednotlivé zákazníky. Hikvision zaostává ve funkcích, jako jsou over-the-air aktualizace a například jeho mobilní aplikace mají v obchodech typu Google Play špatná hodnocení.

Část těchto starostí nyní převezmou Češi. Angelcam vyvíjí cloudovou platformu, do které je možné připojovat více druhů kamer a dalších bezpečnostních zařízení a senzorů a nad tím vším pak pouštět pokročilejší funkce typu upozorňování na incidenty, analytika a podobně. Základem tohoto řešení je „krabička“ Angelbox, která je postavená na Raspberry Pi, stojí 89 dolarů a dokáže v rámci sítě detekovat připojená bezpečnostní zařízení, jako jsou kamery. Ty pak agreguje v rámci jednoho administračního rozhraní.

Český konektor v čínských kamerách

Součástí je také connector, který je k dispozici na GitHubu jako open source. Tento konektor zvládne připojit kamery do cloudové platformy Angelcam a odsud pak obsah vysílat do jednotlivých aplikací. Vše probíhá šifrovaně a zabezpečeně. Právě konektor se má stát standardní a továrně instalovanou součástí kamer Hikvision.

Hikvision denně vyrobí asi 130 tisíc kamer. Angelcam by prozatím měl být součástí asi dvou až čtyř vyráběných modelů a prozatím není jasně dané, kdy tato kombinace dorazí na trh. Půjde o kamery pro koncový trh. „A to zejména z důvodů, že zde Hikvision uniká trh, který získávají jednoduchá řešení jako Ring od Amazonu nebo Nest od Googlu,“ vysvětluje Ocásek.

Zákazníci tak budou moci společně s kamerami Hikvision využívat také cloudovou a mobilní aplikaci Angelcam (iOS a Android) s tím, že základní funkce (náhledy na živý stream a podobně) dostanou zdarma a pokročilejší (upozorňování a spol.) pak za poplatek. Zákazníci přitom půjdou přímo za Angelcam, a nikoliv za Hikvision, který se nadále bude soustředit především na hardware a problematickou část softwaru a služeb deleguje jinam.

Toto rozhodnutí ale není dáno pouze funkční stránkou věci. „Hikvision bude moci říkat, že je vedle nich ještě spolehlivá americká společnost, protože máme Angelcam vedený jako firmu ve Spojených státech,“ vysvětluje Ocásek. „Původně jsme se báli, že nám Číňané vezmou zdrojové kódy a know-how, ale naopak u nich vidíme motivaci stát se díky nám důvěryhodnějšími.“

Angelcam také z větší části běží na Amazon Web Services (zejména záznamy z kamery kvůli SLA, dostupnosti a škálování) a dalších levnějších západních providerů. V současné době se nahrává 50 TB videa denně, přičemž do systému je připojeno 45 tisíc kamer.

Vliv partnerů

Hikvision je zároveň společnost v drtivé míře zaměřená na nepřímý prodej. Přímo koncovým zákazníkům příliš prodávat neumí, stejně jako dělat podporu. Rozvíjí proto síť partnerů, kteří toto řeší. Kamery Hikvision se zároveň možná až v 90 procentech prodávají jako OEM, takže není hned poznat, že jde právě o tuto značku. Kamery Hikvision tak například se svým logem prodává český Jablotron.

Hikvision je neustále v silné růstové fázi. Není jasné, zda mu nízké ceny jako spolumajitel dotuje čínský stát. Ten ale této firmě, stejně jako dalšímu čínskému výrobci Dahua, dává obří zakázky na instalování kamer v ulicích a objektech čínských měst, což postupně vytváří rozsáhlou sledovací síť. V Číně se stejně tak postupně rozšiřuje ověřování pomocí obličejů (placení, vstup do letadel, metra či budov, výběry z bankomatů a podobně), a to byznysu Hikvision rovněž prospívá.

Faktem také je, že si čínská společnost dokázala po světě vytvořit silnou partnerskou síť a údajně velice slušně platí své obchodní zástupce. „Umožňujeme firmám vydělat,“ uvedl již dříve pro Lupu Pavel Švadlenka z české pobočky Hikvision.

Partneři, zákazníci a distributoři měli i velký vliv na to, že se prvním cloudovým partnerem Číňanů stal právě Angelcam. Ten se zároveň nesoustředí pouze na Hikvision, ale s Angelboxem, konektorem i cloudem rozvíjí partnerství i s dalšími firmami. Angelcam lze například už pár týdnů najít v oficiálním obchodu s aplikacemi/rozšířeními pro švédské kamery Axis. Probíhá rovněž certifikace pro AVTECH.

BRAND24

Angelcam má obecně vizi stát se jednotným bezpečnostním centrem pro řadu bezpečnostních zařízení. Kolos Bosch například vytvořil spin-off nazvaný Sast.io, který se v případě kamer chce stát něčím podobným jako Android u chytrých telefonů. Jde tedy o otevřený operační systém, a právě Angelcam by se u Sast.io měl stát hlavní cloudovou službou.

Další reportáže z Číny na Lupě:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).