Hlavní navigace

Cloud computing na vzestupu

29. 4. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Podle informací BBC bude ve Velké Británii v roce 2012 za služby cloud computingu utracena miliarda liber. Tedy dvakrát více než nyní. Rozvíjet se budou i kombinovaná řešení, cloud computing může sloužit například jenom ke sdílení dat. Využívání těchto služeb může dost brzdit psychologický blok, budeme schopni uložit svá data do „neznáma“?
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

BBC píše o útratách za cloud computing ve Velké Británii, do roku 2012 se zdvojnásobí a dosáhnou kulaté částky miliardy liber. To znamená, že webové služby mají slušně našlápnuto. Cloud computing nyní představuje zhruba 7,5 % z osmimiliardových tržeb za software. Někteří odborníci ovšem cloud computing považují za hype a budoucnost vidí i nadále v desktopových programech.

Pokud si náhodou nejste jisti tím, co to vlastně ten cloud computing je, možná vezmete za vděk definicí. Cloud computing označuje souhrnně technologie a postupy používané v datových centrech a firmách pro zajištění snadné škálovatelnosti aplikací dodávaných přes Internet. Alespoň podle Jiko Blogu. Wikipedie je trochu obšírnější. Cloud computing je podle ní na Internetu založený model vývoje a používaní počítačových technologií. Lze ho také charakterizovat jako poskytování služeb či programů uložených na serverech na Internetu s tím, že uživatelé k nim mohou přistupovat pomocí prohlížeče a používat prakticky odkudkoliv. Uživatelé neplatí (za předpokladu, že je služba placená) za vlastní software, ale za jeho užití. Nabídka aplikací se pohybuje od kancelářských aplikací, přes systémy pro distribuované výpočty, až po operační systémy provozované v prohlížečích.

Phillip Carnelley za společnosti TechMarketView přirovnal cloud computing k výrobě elektřiny, kterou si před mnoha lety zajišťovaly podniky samostatně. Se softwarem je to prý podobné, postupný příklon ke cloud computingu je prý pouze záležitostí času. Prý půjde hlavně o šetření, nebude potřeba investovat do výkonných počítačů a nákladných softwarových řešení.

Provozovatelé outsourcovaných řešení budou za své služby vybírat rozumný poplatek a spokojenost bude panovat na všech stranách. To je možná ideální pohled, jen těžko si dokáži představit, že se ty nejbohatší firmy vzdají svých cenných dat. Mně osobně se cloud computing zdá vhodný spíše pro malé firmy, které chtějí šetřit provozní náklady.

BRAND24

Cloud computing prý nemá úplně nahradit standardní řešení, čím dál častěji se budou objevovat hybridní kombinace. Příkladem může být následující model – budeme pracovat na svých počítačích se softwarem, výsledky budeme ukládat a následně sdílet v cloudu. To bych si už dokázal představit, koneckonců to mnozí z nás takto dělají už dnes.

Otázkou je, zda budeme opravdu schopni spoléhat na neviditelné služby a ukládat data kdesi daleko. Pravdou ale je, že už teď se asi těžko najde někdo, kdo cloud computingu nevyužívá. Do této kategorie totiž patří i služby Googlu. Pokud ale budeme muset začít platit…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).