Hlavní navigace

Názor k článku CME prodává chorvatskou Nova TV a slovinskou Pop TV, umořit tak chce až čtvrtinu svých dluhů od Pamětník - Když připustíme, že přechod z DVB-T na DVB-T2...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 7. 2017 8:35

    Pamětník

    Když připustíme, že přechod z DVB-T na DVB-T2 bude nějak kompenzovat stát, nakonec DVB-T skončí, tím skončí i financování jeho vysílání ze strany komerčních stanic a vysílání v DVB-T2 bude levnější. Jak se potom zachovají komerční televize? Když zůstanou v SD, ušetří? Když přejdou, kvůli konkurenci, na HD, budou zvýšené náklady na vysílání kompenzovat nižším ziskem, nebo úplným přechodem do PAY režimu?

    Kdo ví, jaký díl rozpočtu utratí komerční stanice za samotné vysílání a jaký na výrobu vlastních programů a těch koupených? Chápu, že každá koruna navíc se akcionářům líbí, ale jak se projeví důsledky přechodu z FTA na PAY na sledovanosti a zisku z vysílání reklam, to dnes nikdo neví. Vyplatí se Nově a některým dalším, bojkotovat přechodné sítě DVB-T2? Vždyť by to platil stát, tak proč ho trochu, v zájmu zachování sledovanosti, nepodojit?

    Argumentovat jen situací v Rakousku, Německu a na Slovensku je ošidné, v ČR jsou výchozí podmínky odlišné, i letité zvyky diváků. Všichni přece ví, že nabídka, pestrost a kvalita vysílání DVB-S a DVB-C je lepší než z pozemní platformy, jak tvrdíš, jejich cena je ve směšných desetikorunách, ale přesto se 50% diváků spokojí s většinou SD mazanicemi. Co se u nich změní, aby přešli na výhradně PAY zdroje, opravdu jim komerční stanice přestanou poskytovat tuto SD zábavu "zadarmo"?

    Ona není situace v používání PAY platforem tak křišťálově jasná. Není možné, že v mnohých domácnostech je na "hlavním" televizoru v obýváku k dispozici na velké placce placené to "nejlepší" od Skylinku a na těch přístrojích v dětském pokoji, kuchyni a pro PVR bohatě stačí FTA zdroje z DVB-T? Možná si mnozí dnešní diváci, zatím spokojení s pozemní nabídkou, neuvědomují, že všechny ostatní platformy vícenásobný příjem v rámci jedné domácnosti, třeba i včetně chalupy/chaty, podstatně prodraží? ČT stačí na všechny televizory v domácnosti jedna koncese. Platí jedno abonmá i pro vícenásobný příjem Skylinku, kabelovky, IPTV? Bude tedy opravdu DVB-T2 dočasná záležitost bez perspektivy? Dnes a určitě v nejbližších letech ne. A o tom, co bude potom, až, nemá cenu dnes polemizovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).