Hlavní navigace

Co je nového u RejstrikuFirem.cz?

4. 7. 2006
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 29
Michal Malý a RejstrikFirem.cz to dotáhli až do televize. Žádné dobré zprávy se však nekonají. Pokračuje zastrašování a uvádění v omyl. Ve hře jsou dokonce trestní oznámení a hrozby žalobou u soudu na autora článku. Proč mají podobné "obchodní" praktiky šanci na úspěch a jak se k nim staví Sdružení na ochranu spotřebitelů?

V článku RejstrikFirem.cz – legitimní podnikání, nebo doupě vyděračů? (ze 14.prosince 2005) jsem se věnoval zvláštním „obchodním“ praktikám spojeným s doménou www.rejstrikfi­rem.cz a jmény Michal Malý, Vladana Petržílková či AIVision, s.r.o. – zvláštnosti podnikání tohoto „katalogu firem“ se mezitím dostaly až do Občanského juda (reportáž Kliknutí s podtitulem „Ne všechno, co vám na Internetu nabízejí zadarmo, je skutečně zadarmo“). Ale to je bohužel (nebo možná bohudík) vše…

Rekapitulace

RejstrikFirem.cz se na počátku proslavil jako usvědčený spammer – pravomocným rozhodnutím Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) došlo k udělení pokuty 160.000 korun za rozesílání obchodních sdělení obsahujících nabídku na zařazení adresáta do databáze podnikatelských subjektů a institucí. Příklad tehdy posílaného e-mailu, který jsem dostal v mnoha exemplářích, aniž bych měl jakoukoliv „firmu“, následuje:

From: ATLAS FIREM [mailto:helene@pu­blicity.cz]
Sent: Tuesday, October 05, 2004 5:26 PM
To: ____@pooh.cz
Subject: AUTORIZACE ÚDAJŮ VAŠÍ SPOLEČNOSTI

"Dobrý den,

naše databáze firem obsahuje Vaše doménové jméno. Vzhledem k aktualizaci údajů v našem firemním registru oslovujeme společnosti s dotazem na souhlas s oslovením ve věci aktualizace údajů o společnosti v naší databázi podnikatelských subjektů. Pokud pod vaším doménovým jménem provozujete firemní prezentaci, žádáme Vás v souladu se zákonem o nevyžádané reklamě a spamu o souhlas s oslovením ve věci autorizace a doplnění údajů o Vaší společnosti. Ze zákona nesmíme v této žádosti o oslovení uvést naši www adresu ani projekt představit, bylo by to považováno za reklamu.

Představení projektu obdržíte pouze při vyslovení Vašeho souhlasu. V případě, že jste podnikatelský subjekt a souhlasíte s představením našeho projektu, zadejte prosím níže souhlasím. V opačném případě vyslovte nesouhlas.

V případě Vašeho nesouhlasu bude pochopitelně Vaše společnost vymazána z námi provozované databáze firem ČR a firem Evropské unie. Náš atlas firem v současné době obsahuje 2 miliony právnických subjektů, které postupně autorizují své údaje, nemůžeme ale zveřejnit údaje bez souhlasu.

hezký den

HEL%L% & MIě%L s.r.o.

Bližší údaje o společnosti a projektu sdělíme při souhlasu, zákon o reklamě v této fázi oslovení zakazuje podrobnější představení, proto prosíme o pochopení."

| Nesouhlasím | Souhlasím |

Už to samo o sobě by mělo stačit k tomu, aby si nikdo s takto podnikajícím subjektem nezačínal. Nestačí. Ne každý o něčem takovém ví a bohužel také ne každý chápal, že prakticky neviditelný „katalog“ na Internetu není nejrozumnějším způsobem investice peněz v době, kdy tomuto trhu dominují hlavně velké portály a všechno ostatní je jenom příštipkaření.

Pokuta za spamming a negativní publicita Michala Malého (známého z dalších afér) pochopitelně neodradila. RejstrikFirem.cz je totiž geniální nápad – pod rouškou služeb „zdarma“ se do jeho sítí lapají podnikatelské subjekty. Jejich „smlouva na zkoušku“ je v tichosti přeměněna a jednoho dne jim je poslána faktura. A pokud nezaplatí, pokračuje korespondence formou zralou na prošetření lékařem (například tato formulace je kouzelná: „se šmejdy není třeba se scházet u soudu, vše vyřídí se šmejdem soud odesláním soudního platebního příkazu.“) – zahrnuje (pochopitelně, to se totiž musí) řadu emotivních výkřiků, sebevědomých tvrzení a hlavně dostatek hrozeb podáním žalobami.

Naivní český člověk nakonec zaplatí a vykutálený „podnikatel“ si mne ruce. Několik hodin psaní e-mailů a udržování stránek na Internetu mu přináší peníze. A bude přinášet, dokud lidem nedojde, že platí zcela zbytečně.

Před šesti měsíci zveřejněný článek RejstrikFirem.cz – legitimní podnikání, nebo doupě vyděračů? měl pro autora článku jedinou zajímavou dohru. Michal Malý, zcela v souladu se všemi dřívějšími zkušenostmi, nelenil a pochopitelně podal trestní oznámení – po podání vysvětlení a zajímavé diskusi na Policii ČR to ale poněkud vyznělo do ztracena. Michal Malý pochopitelně vyhrožoval podáním žaloby u soudu, která podle všeho nikdy podána nebyla. Podávat trestní oznámení je totiž snadné, stačí poslat jakýkoliv žvást Policii a ta je povinna se tím zabývat (za peníze daňových poplatníků, samozřejmě). Jít k soudu už pochopitelně není tak jednoduché a navíc to stojí peníze.

Paradoxně se také uveřejněný článek stal pro Michala Malého nikoliv podnětem ke změně chování a zahájení legitimního podnikání. Nyní subjektům, ze kterých vymáhá neprávem faktury, posílá nepravdivé informace o tom, jak na autora článku podal trestní oznámení a žaloby a jak s ním zatočí (například, citace : „na autora článku bylo podáno trestní oznámení, a to PČR předala státnímu zastupitelství – pokud vám dochází, co toto předání znamená.“). Klasická taktika – malý český člověk se totiž zpravidla lekne. A zaplatí.

Co se stalo za půl roku?

Pokud byste očekávali, že se za půl roku něco stane, jste bohužel na omylu. Nestalo se vlastně vůbec nic. Michal Malý a RejstrikFirem.cz stále pokračují v podivných praktikách posílání faktur těm, kdo si žádné služby neobjednali.

Na www.rfcz-ne.xf.cz se objevila výzva „Nesouhlasím s praktikami společnosti provozující portál RejstrikFirem.cz a povoluji použít mnou níže uvedené údaje k podání případné žaloby“ a podle informací v pořadu Občanské judo se poškození „sdružují“, aby společně (něco) podnikali proti RejstrikFirem.cz

Jenže ono se nic neděje. Přitom jediní, kdo mohou učinit přítrž záplavě faktur posílaných nic netušícím subjektům, jsou jen a pouze poškození. Pikantní na řadě čerstvých faktur je navíc i to, že jsou posílány za poskytnutí „služeb“ z loňského roku („Vás vyzýváme k úhradě proforma faktury za objednanou prezentační službu Standard na období od 22. října 2005 do 21. října 2006“), ačkoliv jde o daňový doklad z června roku letošního.

Na druhou stranu se také nic neděje ze strany Michala Malého vůči dříve zmiňovaným poškozeným – hrozby podávání žalob či soudních příkazů k úhradě jsou (pochopitelně) plané a neuskutečňují se a celé jednání okolo RejstrikFirem.cz se podle všeho skutečně točí jenom okolo toho, kolik „napálených“ zaplatí, „aby nemělo nepříjemnosti“. Celého půl roku poškození pochopitelně dostávají čas od času „předžalobní upomínku“ se zvyšující se částkou. Několik výjimek přestalo být pronásledováno – jsou to pochopitelně ti, kteří o praktikách RejstrikFirem.cz hlasitě informovali.

O kauze jsem mimochodem komunikoval také s SOS (Sdružení na ochranu spotřebitelů), do jehož působnosti sice zrovna nepatří, ale jak SOS říká, je zde mnoho souvislostí. Viz následující komentář:

"Dobrý den,

kauza této společnosti je sice trochu mimo záběr našeho sdružení, jelikož se to netýká spotřebitelů, ale především podnikatelů, ale rozhodně nás to zajímá. Je to totiž obdoba tzv. katalogových firem (podrobněji, pozn. autora), které rovněž nabízejí registraci zdarma v katalogu a nakonec vymáhají zaplacení. V této věci v současnosti probíhá soud a uvidíme, jak to dopadne, katalogová společnost totiž skutečně zažalovala jednu firmu. Zároveň v této věci je podané trestní oznámení.

Rozdíl oproti Michalovi Malému je v tom, že zde skutečně existuje podepsaná smlouva, u Michala Malého vše proběhlo pouze elektronicky a myslím si, že to je jeden z důvodů, proč by velice těžko prokazoval, že k uzavření smlouvy skutečně došlo u potenciálního soudu. Pouhé odkliknutí souhlasu s VOP ve víceméně anonymní síti internet se mi opravdu nezdá jako dostatečně prokázaný vznik smlouvy. Museli bychom celý ten proces registrace projít, abychom skutečně mohli posoudit, zda-li by se to dalo považovat za uzavření smlouvy.

Osobně se domnívám, že žádná smlouva nevznikla a Michal Malý má malou šanci úspěšně vymáhat své tvrzené pohledávky u soudu."

Ve vyjádření SOS je nejpodstatnější druhý odstavec – je v něm obsaženo to, co k případu řekne každý právník. S RejstrikFirem.cz nemůžete uzavřít průkaznou smlouvu jakýmsi klikáním na formulář či prostřednictvím e-mailové korespondence. Chybí průkaznost. A u většiny poškozených firem chybí i uzavření smlouvy způsobem odpovídajícím platným pravidlům pro uzavírání smluv danou společností. Celé to můžete shrnout a říci, že RejstrikFirem.cz všechno, co dělá, dělá na vlastní nebezpečí a náklady a nemůže po nikomu chtít úhradu čehokoliv, co nebylo prokazatelně a právoplatně objednáno. Tečka.

Podstatné – hlavně pro postižené

Několik rad těm, kteří jsou v tomto případu poškozenými:

Především, Michal Malý umí psát dovedně formulované e-maily a používá typické prakticky „katalogových“ společností, jak se uvádí v komentáří z SOS (viz zkušenosti s AIVisio s.r.o.), spočívající v psaní přesvědčivých formulací, výhrůžek soudy a nepříjemnostmi. A hlavně je neuvěřitelně vytrvalý. Jsem si jist, že moc dobře ví, že nemá šanci na úspěch vůbec s ničím – přesně jak se můžete dočíst v komentáři od SOS („u Michala Malého vše proběhlo pouze elektronicky a myslím si, že to je jeden z důvodů, proč by velice těžko prokazoval, že k uzavření smlouvy skutečně došlo“). Nikde totiž neexistuje jediný důkaz o vědomém a průkazném uzavření jakékoliv smlouvy. Nic se tedy nestane, pokud budete výzvy posílané Michalem Malým ignorovat. Byť osobně si myslím, že to není správné řešení.

Správné řešení je aktivní obrana.

Samozřejmě můžete vystavit na pana Malého a jeho RejstrikFirem.cz kontra fakturu za jakékoliv služby  -  třeba za čas strávený korespondencí s ním. Postačí uvést, že si něco takového zjevně objednal, protože z jeho IP adresy přece přišlo potvrzení – stejně jako kdokoliv jiný i vy totiž můžete něco takového snadno vytvořit a později „předložit soudu“.

Ne, to nebyl ten správný příklad. Správné řešení je zcela jiné. Jmenuje se trestní oznámení.

Podání trestního oznámení je velice jednoduché. Jak už víte, Michal Malý jej využívá často a s chutí, neváhejte ho tedy využít vy. Podejte trestní oznámení na neznámého pachatele – pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu k Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 7 (případně pro jakoukoliv jinou Prahu uvedenou ve faktuře, kterou máte k dispozici – střídání sídel společnosti je častým průvodním jevem podobných praktik).

Trestný čin podvodu je v tomto případě možné spáchat buď klamavým textem formuláře, nebo podvodným jednáním obchodních zástupců – není přitom na poškozených ani na médiích, aby posuzovali, zda jde či nejde o trestný čin – je nutné, aby toto prošetřily orgány činné v trestním řízení. A dokonce nejde ani o to, jestli vznikla či nevznikla škoda.

Trestní oznámení musíte pochopitelně podávat jednotlivě, každý z poškozených. A je více než žádoucí tato trestní oznámení podat – nikoliv nad tím mávnout rukou coby „zbytečnou aktivitou“, jak mi sdělilo již několik poškozených. Stejně jako je zbytečně se jakkoliv „organizovat“ – trestní oznámení je nutné podávat jednotlivě, co nejrychleji a bez zbytečných průtahů. Pokud budete mít kdokoliv zájem, rád se ujmu evidování kontaktů těch, kdo trestní oznámení podali, a informování o výsledcích jednotlivých podání.

BRAND24

A něco zábavného na závěr

Reportáž TV Nova zmiňovaná na začátku článku sice poněkud vyzněla do ztracena, ale je zajímavé vědět něco málo o tom, že redaktorka Jana Pařezová měla původně s Michalem Malým dohodnutou schůzku na kameru. Těsně před dohodnutým termínem ovšem tuto schůzku Michal Malý zrušil a místo toho poslal vedení TV Nova několikastránkový elaborát o „poškozování společnosti“ připravovanou reportáží.

Jsem si více než jist, že tento střípek z mozaiky vypovídá dostatečně o podstatě celé kauzy.

Byli jste také osloveni a požádáni o registraci v RejstrikuFirem.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).