Hlavní navigace

Názor k článku Co je nového u RejstrikuFirem.cz? od Velky - Tisková zpráva SOS ze dne 14. června 2006 Sdružení...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 7. 2006 15:45

    Velky (neregistrovaný)
    Tisková zpráva SOS ze dne 14. června 2006
    Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) informuje, že u Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5 je možné se připojit k trestnímu oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu v souvislosti s obchodními praktikami zástupců švýcarské obchodníní společnosti Intercable Verlag AG.
    Podle námi dostupných informací podalo trestní oznámení ve spojení s nekalými aktivitami této zahraniční společnosti resp. jejich statutárních a obchodních zástupců v ČR již více než 300 převážně podnikatelských subjektů. To je přitom zatím jen zlomek z celkového počtu škozených. SOS v minulých letech několikrát upozorňovalo na aktivity tzv. katalogových firem, které využívají nepozornosti obchodníků nebo jejich zaměstnanců a do písemné nabídky bezplatné aktualizace dat v obchodních inzertních katalozích vkládají málo čitelným písmem a v anglickém jazyce informaci o zpoplatnění této služby. Řada poškozených tuto informaci přehlédla a současně uvěřila slovům obchodního zástupce, že se jedná pouze o bezplatnou aktualizaci dat, přestože následně shodně prohlašují, že si nebyli předtím vědomi, že by své údaje kdykoliv předtím společnosti poskytla a bylo tedy co aktualizovat. Svým podpisem formuláře pak odstartovali dlouhý maratón upomínek k zaplacení, rušení „smlouvy“, telefonických urgencí, hrozeb právníky a v několika málo případech i soukromoprávní soudní řízení proti poškozeným. Na nekalé praktiky obchodníků v minulosti SOS, Hospodářskou komoru ČR a jiné relevantní instituce upozorňovala řada poškozených. Z iniciativy jednoho z nich, který postup jednotlivých poškozených koordinuje a četné stížnosti shromažďuje (k dnešnímu dni cca 800), pak bylo v lednu letošního roku podáno první trestní oznámení na neznámého pachatele – obchodního zástupce společnosti Intercable Verlag AG - pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu k Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 5. Cílem této aktivity je zejména to, aby orgány činné v trestním řízení konstatovaly, že došlo ke spáchání trestného činu podvodu – buď klamavým textem formuláře předkládaného k podpisu nebo podvodným jednáním obchodních zástupců.
    Upozorňujeme, že možnost podání trestního oznámení k OSZ pro Prahu 5 (spisová značka ZN 52/2006), ale i k jiným orgánům činným v trestním řízení, je otevřena i pro poškozené praktikami obchodních zástupců společností EUCODATA, Construct Data, Nova Channel aj.
    Sdružení obrany spotřebitelů České republikytel.: 224 239 940, fax: 224 239 941, www.spotrebitele.cz, sos@spotrebitele.cz Ivana Picková, public relationspickova@spotrebitele.cz, 604 956 114
    Tento dokument byl vytvořen za finanční pomoci Evropské unie. Za obsah tohoto dokumentu je odpovědné výhradně Sdružení obrany spotřebitelů ČR a nelze je v žádném případě považovat za názor Evropské unie.
    Projekt Posílení ochrany práv spotřebitelů vytvořením právních kapacit spotřebitelských organizací je spolufinancován z programu Evropské unie Transition Facility spravovaném Nadací rozvoje občanské společnosti. Děkujeme za podporu
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).