Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Co je překážkou rozšíření českých elektronických obchodů? od Dědeček - Na podporu tvrzení v závěru článku uvedu jeden...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 1. 2000 10:02

    Dědeček (neregistrovaný)
    Na podporu tvrzení v závěru článku uvedu jeden příklad:
    Nedavno jsem orientacne zjistoval ceny prenosnych MP3 manů v různých inetových obchodech. Konkrétně jsem se zaměřil na Diamondí RIO 300. Na Vltavě ho dostanete za "senzačních" 69??,- Kč (+ poštovné), zatímco v jednom anglickém obchodě stojí 99 GBP a poštovné jinam než do Anglie 11 GBP, tedy 110 x 58 = 6380,- Kč.
    Hmmm, tak kde si ho asi koupím???

    Samozřejmě, že nikde, přeci jen je dost drahý a paměti má zatím moc málo (mimochodem, tu na Vltavě nedokoupíte).
  • 3. 1. 2000 11:59

    MaLer (neregistrovaný)
    No, tak to mate to same co v kamenych obchech - je to dane vetsi rezii na prodej v ceske republice - ceny nakupu zbozi nemusi byt shodne, naklady na dovoz na kus se lisi kdyz se priveze kamion a kdyz se priveze 10 ks... takze to neni zalezitost cesky eobchod vs. britsky, ale spis cechy vs. GB.
  • 3. 1. 2000 17:05

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Nezapomente, ze tim, ze si to dovezete a neprojdete celnici jste osidil stat o 22% DPH, kterou by vam na to jinak domeril - tj. spravne by to melo byt 6380+22%=7783.6 versus 69?? - i kdyz, nevim jak to tam presne je - urcite se vejdete do bezzcelniho limitu, ale nevim jestli to take znamena osvobozeni od DPH - mozna, ze to legalni je. Kazdopadne, cena, kterou dosahnete pri individualnim dovozu je pro hromadneho dovozce kvuli clu a zzejmena kvuli DPH naprosto nedosazitelna.
  • 4. 1. 2000 9:44

    Dušan Dědeček (neregistrovaný)
    No oni v obchodech pro koncové spotřebitele většinou uvádějí ceny s daní a nejinak je tomu i v Anglii, takže uvedená cena je včetně VAT a pokud se nepletu, tak je zajištěno, aby jeden výrobek nebyl zdaněn dvakrát ...
  • 9. 1. 2000 20:04

    Jiří Hlavenka (neregistrovaný)
    Především velká většina zahraničních obchodů nerealizuje prodej mimo hranice státu u oblasti elektroniky a počítačů - respektive toho všeho, co má i v jiných zemích svou dealerskou síť. Ceny např. v amerických obchodech počítačů, elektroniky, DVD, discmanů atd. jsou o 30-40% nižší než u nás, ale absolutní minimum z těchto obchodů pošílá mimo USA a Kanadu (a jsou to zrovna ty docela drahé obchody, mimochodem).
    Co se týká Diamond Rio (a nejen jeho): při nákupu ze zahraničí, když už se vám podaří:
    - platíte dost drahou dopravu (s&h)
    - platíte daň
    - vystojíte si hodinku-dvě na celnici (váš čas nic nestojí?)
    - nemáte prakticky šanci uplatnit záruku či servis
    V součtu by měl slušný český obchod poměrně jasně vyhrát, výjimky potvrzují pravidlo.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).