Hlavní navigace

Názor k článku Co může přinést zvažovaný konec televizního vysílání „přes anténu“? od Ivan_z_Kolina - Ve městech sice bývá STA, leč tato je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 1. 2022 19:03

    Ivan_z_Kolina

    Ve městech sice bývá STA, leč tato je nezřídka již pouhým nepoužitelným šrotem, protože polovina nájemníků má kabelovku nebo internetovou TV, další část satelit, někdo si vystačí s anténou pokojovou a zbývá pár lidí, kvůli kterým nikdo není ochoten do STA investovat (a to jak vybudováním, tak i náklady na provoz). Hlavně v soukromých domech, kde se výstavba STA musí odsouhlasit přes SVJ nebo BD, je stav naprosto tristní.
    Pokud jde o ladění satelitních přijímačů a i některých televizorů, tak jste asi nikdy neslyšel o funkci FastScan (Skylink, freesat), kde se ani nemusíte obtěžovat něco přelaďovat a znovu třídit, protože to vše za vás udělá poskytovatel služby.
    Také znám objekt, kde je parabola dokonce přes 3m a má ji člověk, jenž "loví" signál v C pásmu. Podobně znám i jedince, jenž mají na střeše monstrózní antény na terestriku, jelikož je to jejich hobby. Ale podle toho něco usuzovat je nesmysl.
    Ten váš údajný dům, kde kdosi nedostal souhlas s nějakou anténou větší než 50cm bych rád viděl - můžete sdělit, o co se jedná? A hlavně, jak probíhá kontrola? To majitel domu zavěšený na plošině s certifikovaným měřidlem kontroluje velikost? Úsměvná představa...
    Na pozemní příjem se dá spolehnout do okamžiku, kdy máte výhled na vysílač. Jak jste za kopcem, tak se běžně stává, že se změnou příjmových podmínek dochází i ke změně signálů (třeba i díky SFN) a velmi často je pak příjem nepoužitelný. Ostatně řeší se to od doby, kdy ČR přešla na DVB-T2 a i článek zde na webu o přeladění v Boskovicích jenom dokládá, o jaké problémy v tomto městě šlo, že musel ČTÚ sáhnout dokonce ke změně frekvencí. Takže tak.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).